Så väljer du rätt gamingdator

Så väljer du rätt gamingdator

Att välja rätt gamingdator är inte så enkelt som man kan tro, det finns flera faktorer som spelar roll. Vi har tagit fram information om både processorn i en dator, grafikkortet, minnet och lagring. Förhoppningsvis kommer det att hjälpa dig att välja rätt dator som passar dig bäst.

Stationär dator eller laptop

Först och främst när du ska välja rätt dator för dig måste du fundera ut vilken typ av dator du vill ha, stationär eller laptop. Planerar du att bära med dig datorn är en laptop absolut bäst om det är dey som är det viktigaste för dig, annars är stationär dator bättre. En stationär dator har bättre kylningssystem och bättre uppgraderingsmöjligheter.

Processor

Processorn i en dator är väldigt viktigt. Kanske inte lika viktigt som grafikkortet men du bör ändå tänka på prestandan i datorn. Enkelt förklarat så har processerna olika antal kärnor, allt mellan 2-16 kärnor. Ju fler kärnor datorn har desto bättre fungerar datorn när du multitaskar. Det är också viktigt att komma ihåg att fler spel använder idag flera kärnor och det blir allt vanligare och också något vi kommer se mer av i framtiden.

I allmänhet så anses 6 kärnor vara optimalt för en gamingdator. När vi ändå talar om spel bör du kika in på online casino där du hittar hundratals titlar inom onlinespel.

Grafikkort

Grafikkortet anses vara den viktigaste komponenten i en gamingdator men mycket beror på vilken bildskärm som du tänker använda. Har du till exempel en datorskärm som är en 4K-skärm bör du satsa på ett grafikkort med en kapacitet på minst 6 GB. Har du en skärm med upplösning på 1080p räcker det ofta med 4 GB. 

Datorminne

För att få ut den maximala prestandan ur ditt system så måste du också tänka på datorminnet eller RAM. RAM-minnet är otroligt viktigt och när du väljer minne för just gaming så är det bäst att du siktar på minst 16 GB för att få ut så mycket som möjligt. Planerar du mer krävande uppgifter bör du överväga att gå direkt på 32 GB.

Lagring

Lagring också en viktig del i när du väljer gamingdator. Vilken typ av lagring du bör välja beror helt på vilken typ av spel som du kommer att spela och även hur många. SDD är att rekommendera framför en mekanisk hårddisk eftersom SSD är betydligt snabbare.

I regel brukar man säga att för en vanlig gamer räcker 1TB långt.

Summering

Att välja rätt delar i en dator är inte alltid så enkelt och det kan även kosta en del. Men när det kommer till en gamingdator rekommenderar vi alltid att man väljer en stationär. Det betyder såklart inte att det är bättre just för dig, men eftersom det kostar en del så kan man med en stationär dator byta ut delar allt eftersom och för vad som passar din budget just då. Men som sagt, det är inte alltid det bästa alternativet. Laptop är perfekt för den som tänkt förflytta sig från olika platser och då passar det bättre att ha något som är lätt att bära med sig.

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts