Farming Simulator 2022 – Recension

Farming Simulator 2022 – Recension

En smyg-massiv uppdatering av den klassiska bondesimulatorn.

När jag var liten tillbringade jag ofta somrarna på landet på släktens lilla gård. Där älskade jag att hjälpa till med småsysslor som att stapla halmbalar i balvagnen på sensommaren, eller titta på när korna skulle drivas till och från fälten varje dag. Jag satt ofta i en tom skördetröska och drömde om hur det skulle kännas att köra denna mekaniska best genom ett havrefält, hittade på egna funktioner för de många knapparna och spakarna och drömde mig bort till ett maskinellt paradis.

Kanske just därför har mitt hjärta alltid ömmat lite särskilt för simulatorer av olika slag; främst flyg, men allt med ordet “simulator” i titeln har alltid åtminstone fått en snabb provspelning. Tyvärr är det mesta i genren ren och skär dynga (ofrivillig agrar-vits! Reds anm.), skapat för att tjäna en snabb slant utan att leverera något av värde. Genom åren har jag ändå hittat ett fåtal spel som gör något mer, något som är värt att spela. Spel som OMSI, The Hunter eller Train Simulator. Och så givetvis Farming Simulator. En spelserie som började högst blygsamt 2008, och kommit i ny version ungefär vartannat år sedan dess. Jag föll som en fura när jag fick smaka på lite jordbruk igen i Farming Simulator 2013. Sedan dess ser jag fram mot varje release, och blir sällan besviken.

Farming Simulator 22, den sprillans nya versionen, är precis som övriga spel i serien en hyfsat realistisk simulation, som i allra högsta grad står på sina föregångares breda axlar. Kommentarsfälten internet över kommer i vanlig ordning att fyllas av folk som anser att Giants inte har gjort tillräckligt mycket, att det här bara är en expansion av Farming Simulator 19 och att det är meningslöst att uppgradera. Lyssna inte på dem, för de har fel. Det här är ett helt nytt spel, och det kommer att äta upp stora mängder tid om du har samma läggning som jag.

För den som kommer in som nybörjare är det här en rätt brant klippa att ta sig upp på, rent spelmekaniskt. Visst är det lätt att börja köra lite traktor på ett fält, plöja, så och skörda. Men för att få ut det mesta av jorden måste man vårda den, tillföra gödning, plocka bort sten och harva för att jämna till underlaget. Tidigare har det här varit svårgenomträngligt för den som inte har någon form av farmarbakgrund i bagaget. Denna gång har Giants glädjande nog valt att lägga in fler tutorials och annan information för nybörjare, så även detta ganska komplexa spel är numera ganska lätt att lära sig. Här är det okej att köra på easy – boob! Äh, skojar bara.

Läs också: Football Manager 2022 – Hur dödsknarkfarligt är det?

I korthet

Vad är det?

Bondgårdssimulator för månskensbönder

Utvecklare

Giants Software

Utgivare

Giants Software

Webb

Farming-simulator.com

Cirkapris

400:-

PEGI

3

Testas på

Pc

Kolla även in

Farmer’s Dynasty

De tekniska termerna för det som skördas här är “grönt gräs” respektive “gult gräs”.

Småbrukare till storbonde

Du börjar som vanligt med två tomma händer. Eller du har rättare sagt valet att göra det om du så vill. Du kan förstås få liten hjälp på traven med en färdigbyggd gård, ett par gamla risiga traktorer och några (pyttesmå) redskap. Det går även att börja med en lagom hög pengar och en helt öppen karta, där du köper mark, bygger hus och lador och successivt börjar bruka jorden för att tjäna pengar och kunna expandera. Med tiden kommer du, oavsett hur du väljer att inleda, ha råd med större traktorer, fetare skördetröskor och bredare redskap som gör jobbet lättare. Men för mig är det alltid roligast i början när du kämpar på ruinens brant. Har jag råd med den där större vagnen så jag kan sälja saker lättare, eller måste jag kanske köpa en harv så att förberedelserna inför vårsådden inte tar så oändligt lång tid? Ständiga beslut gör livet mer spännande. Du kan med stigande rikedom även ägna dig åt lite mer specialiserat jordbruk. Vi har sedan tidigare potatis, sockerbetor och sockerrör, som alla kräver rätt dyra maskiner men som levererar inkomster därefter när du väl tagit dig över den ekonomiska tröskeln. Farming Sim 22 adderar även möjligheten att starta en vingård, eller plantera olivträd, vilket ger välkommen variation. Dessutom får du en mängd nya maskiner att göra detta med, som till exempel en oerhört gullig liten Landini-traktor som kan köra längs med smala gångar (och mellan druvklasar) utan att förstöra din framtida skörd. Annars är den enda nya grödan Sorghum, Durra, ett vackert orangelysande gräs som används som foder och i alkoholtillverkning om man får tro Wikipedia. Jag älskar att ha nya saker att göra – i ett spel utan tydligt mål är det just nyhetens behag som är ens ständiga belöning varje gång jag köper en glittrande, ny leksak att ha på fälten.

Dieselporr i kubik

Detta om de stora nyheterna. Precis som vanligt har Giants tagit sitt existerande, fungerande recept och lagt till lite här och lite där för att det ska kännas nytt och spännande – samt en massa små, nästan omärkliga förbättringar som att du nu kan se innehållet i balar, maskiner och växthus genom att bara titta på dem. Dessutom växlar nu äntligen årstiderna och du bör försöka så och skörda i ungefär rätt tid (såvida det inte regnar). Spelet har helt enkelt blivit lite, lite bättre på alla tänkbara sätt. Det är givetvis bra. Men det som verkligen gör mig upphetsad när jag plöjer mina fält eller staplar halmbalar till korna är faktiskt ljudet: det låter fantastiskt!

Varje traktor, skördetröska eller lastbil startar med ett mustigt mullrande som genljuder i rummet. Tomgången låter kraftfull redan den, och när jag börjar köra framåt så ser jag hur min (givetvis fullt modifierbara med olika hattar och skor) virtuella bonde växlar och steppdansar på pedalerna i hytten. Motorn varvar upp, pausar vid växling och anfaller sedan mina öron med ett vrålande igen när växeln är i. När jag startar ett redskap går varvtalet upp, ackompanjerat av en rökkvast från avgasröret och ett bredbröstat “BWRAAAAAAHH!” i öronen. Det är ren, underbar dieselpornografi, särskilt efter föregångarnas tämligen bleka ljudeffekter. Det underlättar att de traktorer som har manuella växellådor nu faktiskt också har det i spelet och låter därefter, men jag är uppriktigt överraskad över hur extremt mycket den nya, rikare och kraligare ljudbilden bidrar till inlevelsen. Det gör också de kråkor och rådjur som flyr i panik när du kommer lite för nära med harven.

Du kan skaffa djur själv också. Kor, grisar, får, höns och hästar är alla kärleksfullt animerade, men framför allt goda inkomstkällor när du väl skaffat de attiraljer som behövs för att hålla dem på gott humör så att de levererar sina råvaror. Eller levererar sig själva för att i grisarnas och hästarnas fall vara lite morbid, eftersom du säljer dem till ett osäkert öde för att profiten ska fortsätta rulla in. Här finns allt från en liten pittoresk fårhage som du måste fylla på med hö och vatten för att få ut lite ull varje år, till en groteskt stor kohall med inbyggd robotmatare som själv blandar ihop dina grödor till kofoder och kör omkring och pruttar ut den i trågen när kreaturen är hungriga. Och så kan du ställa upp bikupor, som inte bara fulländar den lantliga idyllen utan även hjälper till att göra somliga grödor mer produktiva varpå du kan producera en större mängd värdefull honung.

Traktorporr för alla åldrar.

Bygg ett imperium

Honung, produkter från dina växthus och, tja, snart sagt allt du producerar på gården kan säljas direkt för att dra in lite snabba stålar. Vill du ha en mer involverad upplevelse kan du köpa eller bygga små industrier. Ett spinneri, bageri eller liknande livar väl alltid upp? Med rätt råvaruleveranser från dig kan de skapa mjöl, bröd, tyg eller endgame-produkten jordgubbstårta (jag skämtar inte!) som du kan sälja för betydligt mer pengar än vad en näve spannmål inbringar. Allt detta är valfritt, så precis som med det mesta i Farming Sim 22 kan du välja exakt vad du vill göra själv och hur långt du vill gå för att skapa helt integrerade produktionskedjor, Vill du bara så lite havre och sälja den till den lokala kvarnen går det alldeles utmärkt det också.

Valfriheten är stor och det finns egentligen inget mål med spelet, så gör vad du vill, puttra omkring i din traktor och bara njut av avkopplingen. Det lär rentav finnas ganska många bönder som sätter sig och spelar någon timme Farming Sim på kvällarna, och det kan jag förstå. Det här är knappt ett spel i vanlig mening, mer ett slags virtuell sandlåda. Eller “ett vackert inslaget paket som innehåller drömmen om en egen bondgård, att försörja sig på att bruka jorden och att lite meditativt sitta och blicka mot den nedåtgående solen medan man sår solrosor eller matar hästarna” om man vill ta i lite. Den drömmen hoppas jag än en gång få tillbringa många mysiga timmar i, och är du som jag så ses vi kanske där, i multiplayerläget givetvis. Det finns alltid sten att plocka på min gård!

Läs också: Hur mycket av en katastrof är GTA Trilogy: Definitite Edition? Vi har svaret.


Att se Thomas springa efter sin ofrivilligt anlitade AI-förare: stor komik!

Bästa nyheterna

Det är mycket som är nytt i Farming Simulator 22, men några saker står ut över resten. Här är tre av mina favoritnyheter.

Druvor!

Druvor och oliver är de stora nyheterna i gröd-väg i FS22. Och vilka nyheter! Nu kan du fritt dra ut en rad olivträd eller druvrankor tills du har en så stor odling som du vill eller har råd med. Sedan köper du urgulliga små traktorer och redskap att bruka allt detta med, väntar något år och ser hur de riktigt stora pengarna börjar rulla in. Eller så är du en trist typ som bara sår en bunt sorghum och håvar in stålar den vägen. Vilket du vill.

Fysik!

Att kunna spänna fast allting på släpet (inklusive maskiner), att pallar inte flyger omkring av sig själva, att höbalar går att stapla utan att de får eget liv eller att trädstammar inte är osynliga? Inget av detta har varit självklart i Farming Sim förrän nu. Om du liksom jag frustrerats över den usla fysikmodellen i tidigare spel så ska du prova att köra hem några pallar bekämpningsmedel från butiken. Jag tror att du kommer att bli positivt överraskad.

Motorvrål!

Alla har alltid gnällt på ljudet i Farming Simulator, med traktorer som låter som symaskiner, bara har en växel och inga bakgrundsljud. Och Giants har lyssnat (ha!) den här gången. Numera vrålar motorerna ursinnigt när du arbetar på fälten, din bonde växlar upp och ned, skiftar mellan hög och låg och allt det hörs på motorljudet. Att det klonkar, klankar och rasslar om dina maskiner och att kråkorna protesterar högljutt mot din framfart är bara en bonus.

Farming Simulator 2022 – Recension Reviewed by on .
4.25

Utslag

85%
85%

Ett simulatorspel med stora mått mysighet och avslappning. Och en välljudande, matig uppdatering av en av världens mest framgångsrika spelserier.

About The Author

Related posts