Vi minns Fallout: New Vegas

Vi minns Fallout: New Vegas

I samarbete med The Media Folk

Introduktion
Fallout: New Vegas är ett klassiskt postapokalyptiskt tredimensionellt rollspel som släpptes på spelmarknaden 2010 till Playstation 3, Xbox 360 och PC. Handlingen fokuserar kring ett framtida Las Vegas efter att ett ödesdigert kärnvapenkrig förstört det mesta av USA och omvärlden. Spelet utvecklades av den amerikanska spelutvecklaren Obsidian Entertainment och blev en omedelbar succé när det kom ut för drygt tio år sedan. I denna artikel kikar vi närmare på spelets handling med ett fräscht perspektiv, olika funktioner och konkluderar om spelet fortfarande håller måttet år 2021.

Bakgrund, ursprungligt mottagande och historiskt perspektiv
Fallout: New Vegas tillhör spelserien Fallout och är en fristående efterföljare till föregångaren Fallout 3. Spelen påminner om varandra men karaktärerna är olika i de båda spelen. Spelet fick ett övervägande positivt mottagande när det kom ut 2010. Spelexperter rosade spelet som en uppgraderad och förbättrad version av dess föregångare med ett högt underhållningsvärde och stark episk förankring. De tidigaste spelversionerna från Fallout serien har numera drygt 20 år på nacken och kom ut redan i slutet av 1990-talet. Fem år efter att Fallout: New Vegas lanserades så släpptes spelet Fallout 4 år 2015. Detta tidsperspektiv understryker endast seriens stora popularitet, produktionskvalitet och fortsatta relevans bland fans.

Handling och geografi
Som namnet avslöjar så utspelar sig Fallout: New Vegas i ett framtida dystopiskt Las Vegas år 2281, eller 204 år efter det så kallade ödesdigra The Great War 2077. Den starka förankringen i den legendariska amerikanska spelstaden Las Vegas eller New Vegas som den kallas här, innebär att spelet kan tilltala personer som tycker om att spela Texas holdem och andra klassiska casinospel. Det mesta av spelet utspelar sig i det så kallade Mojave Wasteland som geografiskt motsvarar delar av de tidigare amerikanska delstaterna Nevada, Kalifornien och Arizona i västra USA.

Fallout: New Vegas är ett klassiskt actionrollspel där rollbesättningen handlar om de goda mot de onda. Spelet börjar med en maktkamp om New Vegas mellan tre rivaliserande politiska maktcentra. Den ena utgörs av den demokratiska federationen New California Republic (NCR) som leds av presidenten Aaron Kimball och som försöker expandera österut mot New Vegas. New California Republic utmanas av den despotiska militärdiktaturen Caesar’s Legion. Som namnet antyder så är den sistnämnda tydligt inspirerad av det tidigare romerska imperiet och styrs av diktatorn Caesar. Robert House är den tredje konkurrerande maktfaktorn i spelet. Mr. House är en mystisk uppfinnare och industripamp som härskar över staden New Vegas genom sin armé bestående av Securitron-robotar. Mr. House har sin egen politiska agenda samtidigt som NCR och Ceasar’s Legion kämpar om kontrollen över den strategiska Hooverdammen utanför staden. Den som vinner dammen vinner också kontrollen över hela regionen.

Spelets karaktärer
Huvudpersonen i New Vegas är en person vid namn Courier, en kurir som arbetar för Mojave Express. I början av spelet så blir du som Courier kidnappad av gangstern Benny. Benny stjäl ett Platinum Chip av dig, ett mystiskt objekt som Courier skulle leverera i staden New Vegas. Trots att han blir skjuten av Benny så överlever Courier och blir räddad av en Securiton-robot och läkaren Mitchell. Courier beger sig därefter ut på en resa genom Mojave Wasteland för att finna och konfrontera gangstern Benny. Under sin resa hamnar man i en problematisk konflikt mellan de tre stora konkurrerande politiska maktblocken New California Republic, Ceasar’s Legion och Mr. House. Det visar sig senare att gangstern Benny lyckades infiltrera Mr. Houses säkerhetssystem tack vare Yes Man, en omprogrammerad Securitron-robot. Istället för att vara ytterligare en oövervinnelig superhjälte så är Courier en relativt vanlig person med mänskliga styrkor och svagheter. Detta gör spelet mer realistiskt och underhållande.

Grafik
När det gäller kvaliteten på grafiken kan man dock märka att det har gått drygt tio år sedan spelet släpptes på marknaden. Med tanke på den snabba utvecklingen inom grafik och ljud på spelmarknaden så kommer detta inte som någon större överraskning. Rent visuellt kan Fallout New Vegas därför inte mäta sig med mer moderna spel. Trots denna relativa svaghet så finns det alltjämt en stark filmisk och episk komponent som löper som en röd tråd genom hela äventyret som kompenserar den föråldrande grafiken som inte ens spelade en central roll vid spelets lansering för tio år sedan.

Unik spelupplevelse och atmosfär
En av de främsta styrkorna hos Fallout New Vegas är den unika spelupplevelsen. Den är lika relevant idag som för tio år sedan. Med stor intelligens utforskar spelet förhållandet mellan ”gott” och ”ont” utan stereotyper och genom olika politiska perspektiv. Spelaren konfronteras med fler frågor än svar och blir utmanad att finna meningen med sin plats i spelets unika universum. Resultatet är en story som känns både nyanserad, relevant och alltjämt uppfriskande modern. Spelet utforskar mästerligt mänsklighetens mörka sidor i atmosfäriska omgivningar som huvudgatan The Strip i Las Vegas eller ökenlandskapet utanför staden.

Unik spelupplevelse Musik
Inon Zur skapade spelets utmärkta musik som har med tiden blivit en oskiljaktig del av äventyrets unika identitet. Musiken passar alltjämt perfekt tillsammans med spelets visuella och äventyrliga komponenter.

Olika vapen
Trots spelets intelligenta djup så spelar olika vapen en viktig roll i detta äventyr. Detta är endast menat som ett faktiskt konstaterande och inte som någon kritik. Som spelare lär man sig till exempel att gevär är effektiva på längre avstånd. Trots att det har gått tio år så är det fortfarande underhållande att använda dynamit i olika fiffiga situationer.

Slutsats
Trots sina tio år på nacken så är Fallout: New Vegas alltjämt ett mycket underhållande spel. Grafiken har kanske inte åldrats så värst bra men det kompenseras med ett fortsatt högt äventyrsvärde med en stark tredimensionell filmisk förankring, grym musik, intelligent story och spännande karaktärer.

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts