Chivalry 2 – Recension

Chivalry 2 – Recension

Hack, slask och ännu mer slask i medeltidskriget Chivalry 2.

Det är alltså så här livet tar slut. Tillsammans med tre fega svin beväpnade med svärd, spjut och sköldar, som tvingar in mig i ett avlägset gathörn och turas om att sparka, knuffa och sticka mig full med hål. Jag hinner inte värja mig för virvelvinden av attacker. Hjärtat bultar allt hårdare och pumpar ut sprutande blod ur mina många sår. Snart är allting över.

I ett sista desperat utfall höjer jag min stora stridsyxa framför mig. Som genom ett mirakel lyckas jag blockera den ena motståndarens anfall. Jag kliver snabbt åt sidan, höjer yxan i en nervös, svepande attack, väntar medan jag fortsätter kliva runt fegisarna och sveper så slutligen med vapnet i en rät linje framför mig. Ljudet av tre huvuden som studsar slafsigt mot marken.

Triumf! Seger! Jag skriker ut ett glädjevrål och låter alla mina allierade få veta att jag fortfarande är att räkna med. Mot alla odds! Någonstans mitt i glädjeyran landar en sylvass pil i halsen, och jag faller ihop i en livlös hög.

De där jävla bågskyttarna, alltså.

Digitala onlinekrig från medeltiden tog sina första modiga steg med den tokroliga Half-Life 2-modden Age of Chivalry. Delar av det gänget skapade senare Torn Banner Studios, och deras fristående spel Chivalry: Medieval Warfare rusade ut på slagfälten 2012. Många liter vatten och lika mycket blod har runnit under broarna sedan dess, och nu när uppföljaren äntligen är här heter den korpulente och hyfsat välmående konungen i genren Mordhau. Har Chivalry 2 vad som krävs för att iscensätta ett framgångsrikt maktövertagande?

Läs också: Ratchet and Clank: A Rift in Time – är det tidlöst?

I korthet

Vad är det?

Medeltida, blodiga onlinekrig.

Utvecklare

Torn Banner Studios

Utgivare

Tripwire Interactive, Deep Silver

Webb

chivalry2.com

Cirkapris

380:-

PEGI

18

Testas på

I7 6700K 4GHz, RTX 2080 Ti, 16 GB RAM

Kolla även in

Mordhau

Om huvudet inte satt fast så skulle han väl glömma det… nevermind.

Lustiga lönnmord

Tillbaka till min livlösa hög till kropp med pilen i halsen. Jag pånyttföds in i matchen springande tillsammans med mina andra stupade kamrater. Den här striden närmar sig sitt blodiga klimax, och för att markera det börjar mäktig musik med stråkinstrument och körer att ljuda. Krigare väller fram överallt. Skrikande, vrålande, galet skrattande. Det ger en maffig känsla av adrenalin, fara och galenskap. Chivalry 2 sätter verkligen känslan av att befinna sig mitt i ett medeltida krig, mycket tack vare fingertoppskänslan för detaljer. På just den här kartan återföds mina motståndare i slutskedet in som veka små bönder med högafflar, som tafatt försöker skydda de få riddarna som fortfarande lever. Det blir förstås en massaker med blod och kroppar utströdda precis överallt.

Samtidigt som det är både mäktigt och storslaget så kan det också vara dråpligt och humoristiskt, vilket har blivit något av ett signum för genren. Mitt i ett allvarligt folkmord kan fysiken spela mig ett spratt och skicka iväg min figur sprattlande tiotals meter upp i luften. En allierad skriker att han ska slåss till döden för en kung som han inte ens vet vad han heter. En annan riddare annonserar, med lite för mycket stolthet i rösten, att han skitit på sig och att ingen bryr sig om det. Den som varit med om en utekväll i Borlänge kan säkert känna igen sig i det sistnämnda.

Laddade strider

Har du aldrig förr hört talas om Chivalry eller dess gelikar kan det beskrivas som en first person shooter i medeltiden, fast med i huvudsak närstridsvapen. I Chivalry 2 väljer du en av fyra klasser (med tillhörande underklasser, totalt 12 olika alternativ) som bäst passar din spelstil. Sedan kastas du in i klassisk team deathmatch, eller på kartor där olika delmål måste uppnås för att vinna. Det kan handla om att ett lag i olika steg behöver ta sig in i en fästning för att slutligen frita och eskortera en krigshjälte till säkerhet, samtidigt som det andra laget gör allt i sin makt för att stoppa detta. Det finns totalt åtta kartor i spelet nu strax efter lanseringen.

Matcherna i sig är ofta storslagna, med som mest 64 spelare samtidigt. Något som gifter sig väl med de maffiga slagfälten är den köttiga kontrollen i kombination med strategiska valmöjligheter. Det går att knuffas, sparkas, finta slag, med kvicka fötter undvika inkommande attacker, “ladda upp” egna attacker och använda specialförmågor. I takt med att du börjar bemästra denna dödliga balett så kommer du lyckas mörda allt fler meningsmotståndare. Det gäller att hålla avstånd och anfalla vid precis rätt tidpunkt för att få till de där tunga attackerna som släcker livet i motståndaren och tänder glädjens gnista i din själ samtidigt.

En stark ledare är alltid redo att posera för nästa instagraminlägg.

Nybörjarvänliga mord

Men vad tillför Torn Studios uppföljare till receptet som föregångaren och konkurrenterna inte gör? Det är finlir snarare än revolution – små justeringar av ingredienser som ibland får större konsekvenser än man tror.

Varje gång du blockerar i Mordhau håller du till exempel vapnet uppe som skydd i blott någon sekund. En stor del av det spelet går därför ut på att lura motståndarna att blockera vid fel tillfälle, och sedan drämma till dem med full kraft när de har garden nere. Den kanske största nyheten i Chivalry 2 är något på pappret så fjuttigt som att det går att hålla uppe en blockering längre, till din uthållighet tar slut. Du kan alltså lugnt hålla vapnet uppe och skydda dig medan motståndaren trixar runt med olika anfallskombinationer. Istället för att tajma allt perfekt blir utmaningen istället att inte försätta dig i situationer där din ork tar slut. Gör den det tappar du vapnet och blir förmodligen mördad. Den här förändringen gör att Chivalry 2 blir mer lättillgängligt för nybörjare.

Något som också gör instegströskeln lägre är de tidigare nämnda klasserna. Alla är bra i sin nisch, och det är bara att välja det som tilltalar och köra igång. I Mordhau skapar du de bästa klasserna genom att själv välja vilka förmågor, vapen och rustning din krigare ska använda. Det är svårare att bygga en bra klass för nybörjare, men ger å andra sidan en extra dimension av valmöjlighet för dem som blivit varma i kläderna och börjat bemästra spelet. Vilket spel som är bäst? Det diplomatiska svaret är att det är en smaksak, men att veteraner kanske generellt bör snegla mer åt Mordhau, medan nybörjare kan få ut mer av Chivalry 2. Skillnaderna är dock inte enorma, och det är en jämn kamp om genrens gyllene och blodstänkta krona.

Små, trygga steg framåt

Förmågor är en annan nyhet för tvåan. Varje klass har en särskild förmåga, exempelvis möjlighet att blåsa i ett horn som helar allierade, eller bygga en liten eldstad där bågskyttar kan tända på sina pilar för att göra extra skada. Ytterligare en nymodighet är att du ibland blir knockad men inte dödad. Det innebär att du krälar runt ganska hetsigt och komiskt på marken (får jag köra ett skämt till om utekväll i Borlänge här?), tills en lagkamrat hjälper dig upp eller en fiende sticker svärdet i dig. För det mesta det sista alternativet.

Förändringarna har betydelse, men ruskar alltså inte om genrens fundament och bygger inte heller vidare särskilt mycket på det. Är det någon kritik som ska framföras så är det att Chivalry 2 är praktexemplet på en väldigt trygg uppföljare. Det är mer av samma, snyggare och med mer polering och finess – men inte mycket mer än så. För att jag skulle varit villig att tafsa lite närgånget på de högre betygen på vår skala, hade jag velat se fler nya infallsvinklar, spännande nya grepp och någonting som tydligt vidareutvecklar genrens grundkoncept.

Att Chivalry 2 inte gör det är inte någon katastrof. Jag har roligt med de grisiga striderna som levereras. I en genre där det inte finns ett överflöd av kvalitetsspel att välja bland så räcker det gott.

Läs också: Cyberpunk 2077 – mästerverk eller haveri?

The wind of lagom change, sjöng aldrig Scorpions. Men om de hade gjort det kunde det varit temalåten för Chivalry 2.

Fyra krigare

Här är de fyra huvudklasserna i Chivalry 2. Spela med dem för att levla och låsa upp underklasserna med ännu fler valmöjligheter.

  • Archer

För dig som diggar avståndsattacker. Hatad av många, älskad av få.

  • Vanguard

Tillgång till många kraftfulla vapen. Gör ordentligt med skada men är en ömtålig blomma.

  • Footman

Håller motståndarna på avstånd med spjut och andra långa vapen.

  • Knight

Tung rustning, långsam och stryktålig. En bra klass att börja med.

Chivalry 2 – Recension Reviewed by on .
3.9

Utslag

78%
78%

Slafsigt, maffigt och roligt medeltidskrig som hade mått ännu bättre av att våga mer.

About The Author

Smålänning i Dalarna som spelar alldeles för mycket mmorpg. Och allt annat också, för den delen. Några odödliga favoriter: Monkey Island, Theme Hospital, World of Warcraft, Team Fortress 2 och massor av obskyra indietitlar.

Related posts