Svenska PC Gamer 1996–2021

Svenska PC Gamer 1996–2021

Mars 2021. Lägg denna månad på minnet, för från och med nu är Sverige inte längre sig likt.

Det spelar ingen roll hur många gånger jag funderar på hur jag ska inleda den här texten, det blir inte enklare för det. Inget varar för evigt utom diamanter och spelkärlek, och i 25 år har kärleken till PC Gamer varit enorm. Nu är vi tyvärr tvungna att låta Svenska PC Gamer somna in. I vackert, fantastiskt, ljust minne bevarat.

De flesta av er vet hur oerhört utmanande dagens medieklimat är, och i en hårt prövad yrkeskår är speljournalistiken särskilt utsatt. Det senaste 1,5 året har 50 % av Sveriges kvarvarande speljournalister slutat. Hälften! Det är inte klokt. Vi har kämpat … som vi har kämpat. Hur heroisk insatsen av våra medarbetare och er som stöttat oss än har varit går det tyvärr inte mer. Affärsmodellen på PC Gamer har alltid varit att producera en mycket stor mängd innehåll. Idag finns det inget sätt att få betalt för det innehållet i tillräckligt stor utsträckning. I kombination med den licensavgift vi betalar till brittiska Future varje månad håller det helt enkelt inte, detta trots att vi faktiskt växer på nästan samtliga plattformar.

I 5,5 år har vi gjort det omöjliga; gjort det många sade inte skulle gå. Vi har trotsat vikande tidningsläsande och motat dalande annonsförsäljning i grind. Vi har vänt på slantar in absurdum och fortsatt producera kvalitativ och oberoende speljournalistik. För att vi älskar det, för att vi älskar PC Gamer och för att vi älskar er. Det låter högtravande men varenda bokstav är sann.

Vid ett par tillfällen har vi varit tragikomiskt nära större genombrott, men nära räcker inte på Fortet. Det finns så väldigt mycket mer att säga, men det blir för långt. Därför svarar vi på några av de frågor vi vet kommer uppstå en bit ner i texten.

Innan vi kommer så långt ska vi dock glänta på en dörr.

Varumärket PC Gamer kommer försvinna, men kanske behöver det inte betyda att vi som utgör PC Gamer försvinner. Kanske finns det en chans till en fortsättning. Vi vill inte lova guld och gröna pixelskogar, men vi vill fortsätta producera oberoende svensk speljournalistik som är både underhållande och kompetent. I vilken form och utsträckning återstår att se, men vi hoppas att några av er där ute vill fortsätta vara med på resan.

Lyckas vi säkra en fortsättning är vårt mål att sätta kvalitet över kvantitet. Vi har länge talat om hur vi hellre är riktigt bra på några få plattformar än halvbra på många. Därför kommer det bli mindre innehåll och på färre platser än nu, men om det innebär att vi kan göra bra grejer som ni gillar och ha kul samtidigt, ja då är det ett bra mål. Om du har uppskattat PC Gamer, oss, eller bara vill bidra till att den utrotningshotade svenska speljournalistiken överlever, hittar du vår Patreon här.

För att inte detta brev ska bli för spretigt sparar vi detaljerna om våra framtidsplaner till senare. Håll utkik!

Q&A

Finns det verkligen ingen chans att fortsätta med tidningen Svenska PC Gamer?

Inte just nu, men om en god fe mot förmodan kastar en miljon på oss ska vi ta oss en allvarlig funderare. I ärlighetens namn tror vi dock att ett sådant belopp skulle kunna nyttjas bättre än att betala en månadslön i licensavgift varje månad för ett varumärke och några få sidors innehåll, som länge varit fallet med PC Gamer.

Vad händer med min prenumeration på tidningen?

De utgåvor du har kvar på din prenumeration ersätts med upp till två spelkoder (beroende på värdet på dina kvarvarande utgåvor). För att få din spelkod eller för övriga frågor gällande PC Gamer, maila red@pcgamer.se eller kontakta mig på Discord. Jag svarar på alla mail personligen, så försök ha tålamod med eventuella dröjsmål.

Kan varumärket PC Gamer återuppstå i Sverige i framtiden?

Man ska aldrig säga aldrig, och vår relation till Future i Storbritannien är mycket god. Det finns dock inga konkreta planer just nu.

Vad kommer hända med alla era plattformar?

Tidningen läggs ner. Resterande plattformar och dess innehåll – sajten, vår Discord, Twitch och alla andra sociala medier, kommer döpas om till ett nytt gemensamt varumärke och bli kvar tills vidare. Vi kommer därefter välja vilka vi vill fokusera på, ett arbete som redan inletts.

När avslutar ni PC Gamer?

Sista numret av tidningen är det nummer som finns i butik nu. Sajten och övriga plattformar kommer byta namn omkring sista april.

Vad kommer ni heta om ni fortsätter?

Vi vet inte! Det är en av ytterst få roliga saker i allt det här, och något vi förhoppningsvis snart kan börja arbeta med.

Varför startade ni en Patreon när ni lägger ner PC Gamer bara fyra månader senare?

Vi har kämpat med näbbar och klor så länge det gått och längre därtill, och att ständigt försöka hitta nya möjligheter är något alla företag gör. För ett kvartal sedan visste vi inte att vi skulle tvingas avsluta i vår. Vi avser fortsätta arbeta med vår Patreon även när PC Gamer är borta.

Slutord

Det är nu det blir jobbigt.

Svenska PC Gamer är inne på sitt 25e verksamhetsår. Vi har haft förmånen att skriva om spel längre än många av våra läsare har levt. PC Gamer är Sveriges äldsta spelmedium alla kategorier. Vi var med och grundlade svensk speljournalistik. Vi har fostrat några av landets bästa skribenter, var en trendsättare för den personliga speljournalistiken, kombinerade skickligt kunskap med underhållning och gick i bräschen för en mer intim kontakt med läsarna – något som inte bara influerat andra spelredaktioner utan också medier över gränserna. Sedan november 1996 har vi recenserat omkring 3 500 spel. Vi har fått resa jorden runt flera gånger om, spela de bästa (och de sämsta) spelen, bevittna branschens enorma utveckling och spelens fantastiska framväxt. Vi har överlevt fyra eller fem omflyttningar i tre städer, en drös VD:ar, fyra förlagsbyten, en nedläggning, och vi har länge stått pall för den största omvälvningen världens medier sett sedan Gutenberg populariserade tryckprocessen för 500 år sedan – internet. Nu försvinner den enda kvarvarande speltidningen i Sverige för vuxna.

Vi i redaktionen har all anledning att vara stolta. Vi har också ännu större anledning att tacka er, världens bästa läsare, som följt oss i med- och motgångar genom ett kvarts sekel.

Jag vill egentligen inte säga ”Tack för allt!” för det låter både så permanent och deppigt, och trots att mina ögon är blanka är det inte den känsla jag vill bevara. PC Gamer har alltid varit din vän och det är sorgligt när en vän försvinner, men trots ett mått välbehövligt allvar har vi alltid handlat om positivism, humor och spelglädje. Det är det vi ska minnas.

Tack, och vi ses igen!

/Thomas

About The Author

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller idé, kontakta mig!

Related posts