Femtioårig historia för e-sporten

Femtioårig historia för e-sporten

Enorma turneringar som Dreamhack har inneburit att e-sporten har blivit allt mer erkänd. Idag är det inte bara en sport för de mest inbitna, allt fler i allmänheten har hört talas om den eller har en familjemedlem som själv spelar. Man kan tro att e-sport är en ny företeelse, men den startade så tidigt som på 1970-talet.

Tack vare TV-spelens utbredning under framförallt 90-talet blev det otroligt populärt att spela digitala spel. När sedan internet gjorde det möjligt att spela mot varandra på ett helt nytt sätt gick det knappast att stoppa utvecklingen. Är man inte en gamer själv kan man ha kommit i kontakt med e-sport när man har bettat på annan sport, ofta finns det hela kategorier med e-sport på bra bettingsidor utan svensk licens.

E-sportens föregångare är arkadspelen

Arkadspelet Pong är det spel som anses vara det första arkadspelet, de första maskinerna ställdes ut redan 1971 och svenskarna kunde börja spela spelet 1972. Det blev snabbt en snackis om vem som toppade high-scorelistorna, och snart hängde speltillverkarna på och började utveckla spel som passade bra till tävlingar på det snabbt växande antalet hallar runt om i Sverige. 

Den första officiella tävlingen

Starten för e-sport började redan på 1970-talet med en turnering som sponsrades av musikmagasinet The Rolling Stone. Det var inte riktigt samma prestige och prispengar på den tiden som det är idag – första priset var en årsprenumeration av tidningen som var sponsor.

Space Invaders på första stora turneringen

1980 gick den första stora turneringen av stapeln i USA, den startade med uttagningstävlingar runt om i delstaterna. Landets bästa spelare av spelet Space Invaders samlades sedan i New York för finalen. Vinnaren hette William Salvador Heinemann och hans familj var så fattig att de inte hade råd att köpa spel till spelkonsollen, utan han fick koda spelen till sitt Atari själv. Efter vinsten i Space Invaders turneringen erbjöds han praktikplats på en speltidning vilket i sin tur ledde till en anställning som programmerare på Avalon Hill. Senare bytte William kön och heter nu Rebecca Ann Heinemann.

LAN- turneringarna tar över på 90-talet

Street Fighter 2 och Doom presenterades för världen i början på 90-talet och var utvecklade med för fans av tävling och action. De spred sig snabbt som LAN-spel och spelare runt hela jorden kunde sitta hemma och spela mot och med varandra. Dessa serier lever än idag och har såväl kultstatus som en stor skara fans som än i idag spelar också de äldre spelen.

Fatal1ty, den första s-sportstjärnan

När spelet Quake kom ut på marknaden på 90-talet fick e-sporten riktig fart och de första riktiga stjärnorna föddes. Jonathan ”Fatal1ty” Wendel var en av de som först blev professionell spelare. Han tränade upp till åtta timmar per dag och spelade ihop ca 450 000 dollar.

Det stora genombrottet kom 2011

När Twitch.tv drog igång 2011 kom genombrottet som ledde till att e-sport blev en sport allmänheten blev bekant med. Tack vare att intresserade kunde följa tävlingarna live via sina datorer ökade antalet fans som följde tävlingarna massivt. När allt fler började titta på tävlingarna kom också sponsorer och prispengarna att öka, vilket ledde till att fler ville vara med och tävla, att allt fler tittar, och så var den positiva spiralen igång, och den snurrar allt snabbare och når högre höjder för varje år.

About The Author

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller idé, kontakta mig!

Related posts