Vinn strategispel med riktiga krigsstrategier

Vinn strategispel med riktiga krigsstrategier

Många av oss kastar oss bara rakt in i spelen, oavsett om det är Cyberpunk, Book of Dead eller Total War. Sak samma om man går bet ibland – det är roligt att bara upptäcka allt nytt och ta utmaningarna som de kommer. Och varför inte? Spelande handlar ju om att fly verkligheten och ha roligt en stund. Men det kan bli bättre.

Strategispel vinner terräng
Vissa typer av spel kan spelas på många olika sätt. De är inte linjära, och detta gäller särskilt strategispel. Här finns sällan bara ett enda sätt att vinna. Spelandet närmast förutsätter att man skapar sina egna lösningar på vägen mot seger. Här är ”spelfältet” extra öppet för egna spelstilar.

Samtidigt kan det ibland (rentav ofta?) kännas som om något saknas för att man ska klara de hårdaste utmaningarna. Hur flink man än är vid spelkontrollerna verkar det närmast hopplöst att hinna samla resurser, bygga försvar och sätta trupperna i rörelse innan det är dags för sammandrabbning. Vad saknas? Förmodligen en vettig STRATEGI.

Kriga utan strategi – som att cykla utan styre
Få skulle ens tänka tanken att ge sig iväg på en cykel utan ett styre. Men med datorspel finns ju egentligen inga fara för liv och lem – man kastar sig in i strategispelet utan strategi, och ägnar sig åt försök och misslyckanden tills nerverna tar slut. Men så jobbar inte riktiga krigsstrateger …

Spela som du vill. Men med äkta strategier i bakhuvudet kan gamla strategispel bli som nya. Och den som aldrig riktigt förstått och gillat strategispel kan lätt börja se och förstå tjusningen med dessa spel. Spelens svåraste nivåer eller högre rankade onlinespelare – hur bemästrar du dem när inte smarta kontrollknappar och flinka fingrar räcker till? Just det. Strategi.

Så vad är då strategi?
Så kallade walkthroughs finns till många spel. Någon talar om hur du enkelt kan klara av spelen. Det blir nästan som att följa en snitslad bana genom skogen. Att kunna strategi är som att ha karta och kompass och kunna ta sig fram överallt. Verktyg att vinna utan fusk, i diverse strategispel.

En hård kärna när det kommer till krigsstrategier är Sun Tzus bok Krigskonsten (The Art of War), som ursprungligen skrevs på bambustickor. Den skrevs för omkring 2 500 år sedan. Att dess innehåll håller än idag har bevisats genom att både krigsherrar, politiker och affärslivets strateger hämtat uppslag för att vinna sina militära och civila kamper härifrån. Och det är inte osannolikt att de strategispel vi hänger oss åt idag faktiskt bygger mycket på Krigskonstens principer – en manual till alla krigsspel.

Även om boken skrevs i en helt annan tid så har strategierna visat sig vara tidlösa, och de fungerar som sagt i såväl krig som det civila livet. Flera förlag säljer boken, men den finns också som app till mobilen, och det mesta av innehållet finns dessutom fritt på nätet. Boken täcker 13 kapitel att fördjupa sig i:

1. Planering

2. Strid

3. Anfallsstrategier

4. Manifestationer

5. Kraftutnyttjande

6. Bräcklighet och soliditet

7. Manövrer

8. De nio omständigheterna

9. Marscher

10. Terräng

11. De nio territorierna

12. Eldattacker

13. Spioneri

Det är en del att läsa, men inget hindrar dig från att hoppa mellan avsnitten och plocka russinen ur kakan. Men, läs (och förstå) åtminstone hela första kapitlet, som sätter fingret på krigets ”konstanter” – de viktigaste faktorerna för att avgöra ett krig. Lycka till!

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts