Månadens hårdvara – Årets router kan redan vara här!

Månadens hårdvara – Årets router kan redan vara här!

En 240 Hz skärm med 1000R-välvning

Skärm
Samsung 49 Curved Gaming Monitor Odyssey G9
15 990:- Samsung.com

En omslutande skärm på 49 tum med QLED och HDR1000.

Samsung var ett av de första företagen med att ta fram det ”nya” jätteformatet 49 tum för både spel och kontorsanvändning. Serien har sedan för varje ny modell förbättrats och optimerats och till Odyssey G9 har Samsung tagit ytterligare ett kliv mot den ultimata skärmen – detta är bitvis magiskt bra.

Skärmytan mäter 1191,94 x 335,23 mm och har ett 32:9-förhållande. I denna ryms en 49 tums VA-panel med maximal ljusstyrka på 1000cd/m2. Modellen har en högsta upplösning på hela 5 120 x 1 440 och kommer med stöd för HDR1000. På spelsidan har skärmen stöd för både G-Sync och FreeSync Premium Pro med en högsta uppdateringsfrekvens på 240 Hz.

Skärmen tar som förväntat upp en stor plats på skrivbordet men tack vare det breda V-formade bordsstället och den extremt rundade formen av en välvning på 1000R, så upplevs den inte lika utrymmeskrävande som tidigare modeller. Just den kraftiga välvningen skapar onekligen en helt ny dimension där vi blir mer del av spelen och händelserna börjar dyka upp i vår periferi på ett helt nytt sätt beroende på typen av spel vi lirar.

Baksidan av skärmen är högblank och vit med en snygg centrerad LED-belysning som skapar en futuristisk look, och detta är en skärm som helt klart ska synas från alla håll. Skärmen kan justeras i höjdled med cirka 120 mm, vridas 15 grader åt varje håll och vinklas mellan -3 och 13 grader. För dig som vill så finns här även ett VESA 100 x 100-fäste.

På baksidan, bakom en löstagbar panel, hittar vi enhetens anslutningar. Dessa består av dubbla DP:s, en HDMI, hörlursuttag och dubbla USB3-portar. Tyvärr finns inte någon Typ-C port. Skärmen stödjer både PiP och PbP och tack vare smart programvara från Samsung är det extremt lätt att optimera skärmanvändningen när vi jobbar mer professionellt. Med ett sRGB på 125 procent och AdobeRGB på 92 procent så får vi även en grymt effektiv skärm för arbete.

Det är dock som spelskärm som Odyssey G9 glänser. Med nya QLed så får vi extremt kontrastrika bilder med levande och intensiva, fylliga färger som lyfter spelen. I kombination med en svarstid på 1 ms och den höga uppdateringsfrekvensen tillsammans med senaste RTX korten står vi redo att krossa våra fiender, oavsett om det är på racerbanan eller på slagfältet. Ser till vi till spelskärmar skulle vi säga att detta är en av topp tre av alla HDR-skärmar vi testat, och spel som Destiny 2 blir som helt nya upplevelser.

Ska vi lyfta något negativt så är det dels att skärmen, så klart, kostar en rejäl slant med ett pris på nästan 16 000. Dels att skärmen kräver sin hårdvara för att komma till sin rätt. Vi skulle nog säga att RTX3070 är i minsta laget och du helst bör satsa på ett RTX3080 eller helst 3090, eller så kanske den omsusade 3070Ti kan vara ett prismässigt bättre alternativ.

Oavsett vilket, har du plats för en skärm av denna storlek och pengarna att spendera då är antagligen inte kostnaden för övrig hårdvara något problem. Och inte minst: löftet om en skärm som kommer att lyfta ditt spelande och som kommer att hänga med i många år är ett vackert löfte.

90%

Läs också: Bristen på nya grafikkort fortsätter i vår


STORLEK: 49 tum
PANEL: VA
MAX LJUSSTYRKA: 1 000 cd/m2 cd/㎡
SVARSTID: 1 ms
UPPLÖSNING: 5 120 x 1 440 
sRGB: 125 %
UPPDATERINGS-FREKVENS: 240 Hz
AdobeRGB: 92 %
FUNKTIONER: PiP, PbP, Quantum DOT, Freesync Premium Pro, G-Sync.  
ANSLUTNINGAR: 2 stycken DP, HDMI; 3,5mm, 2 stycken USB3
MÅTT: 1147,6 x 537,5 x 416,4 mm
VIKT: 16,7 kg

Ett Prisvärt monsterkort med extra allt

Moderkort
MSI MEG Z590 ACE
4 974:- Msi.com

Extremt snyggt, extremt stabilt och extremt välkylt – detta är MEG Z590 ACE.

Med Z590-chippet från Intel får vi full tillgång till kraften och funktionerna i elfte generationens Core-processorer vilket MSI verkligen vet hur man ska använda på rätt sätt. Detta kort ligger i det översta mellanskiktet och steget under företagets toppkort Godlike. Men trots detta får vi ett fullmatat kort med nästan allt gamers kan drömma om.

Vi börjar med det visuella – för detta är ett kort som ska synas i ett så öppet chassi som möjligt. Kortet har en helsvart layout med guld och silverdetaljer samt en omfattande kylning och en snygg RGB-integration som stäcker sig från MSI-draken som är placerad på toppen av IO-panelen. En topp som kombinerar aluminium med innanförliggande kylflänsar. Vi hittar även en mindre RGB-integration under nedre kylflänsen till kontrollchippet.

Till dessa finns även flera anslutningar på moderkortet vilket även inkluderar den nya JCORSAIR som ger upp till max 3A för Corsairs Led-slingor. Ser vill till IO-panelen så rymmer den det mesta vi kan önska. Här finns snabbknappar för att rensa Cmos och uppgradera Bios direkt från ett USB-minne. Här finns fyra USB 3.2 Gen1, dubbla USB2, en 2,5 gigs Lan-port, två stycken USB 3.2 Gen2, dubbla Thunderbolt4-portar, en HDMI-port, mDP in för Thundebolt-genomgång, antennanslutningar för WiFi6E och BT5.2.

Slutligen finns även flera guldpläterade och en digital ljudanslutning som drivs av Realteks ALC4082 Codec + ESS SABRE9018Q2C-kombo DAC/HPA som ger ett sjukt bra ljud. Och på detta mängder av spelfokuserade delar som lyfter ljudomfånget och precisionen vid surroundljud.

Tillbaka till moderkortet som drivs av 19 digitala strömfaser och dubbla P8-anslutningar samt ytterligare en P6-kontakt för PCIe-platserna. Kortet kommer med hela fyra M2-platser varav en är en Gen4x4-plats och övriga är Gen3x4-platser. De senare stödjer MSI:s programvara Me Genie som låter oss bygga en R0 av upp till tre M2-enheter på ett snabbt och effektivt sätt, vilket ger oss ökad prestanda eller en R1 av två diskar för ökad säkerhet och redundans.

På expansionssidan har kortet dubbla PCIe Gen4 x16-platser samt en PCIe Gen3 x16-plats. Samtliga är försedda med en stålsköld för bättre hantering av tunga grafikkort och EMI-skydd. Till dessa finns även dubbla PCIe Gen3x1-platser som kan användas beroende på bredd och antal grafikkort som nyttjas.

MEG Z590 ACE har även sex SATA-portar och stöder Intels Optane-lösning. Kortet har fyra minnesbanker med stöd på upp till 128 GB och en maximal singelbanks-konfiguration på 5 600 MHz, eller som vi vid dubbla minnesbanker hanterar minnen på upp till 4 800 MHz. Kortet har en mycket lättanvänd och tacksam bios för överklockning av såväl minne som CPU vilket även, med nästan lika bra effekt, kan utföras från ett Windows gränssnitt.

Vi har i skrivande stund bara testat kortet med tionde generationens Intel Core-processorer men utan att lova för mycket så är detta utan tvekan ett av det mest intressanta korten vi testat. Ett kort som även inkluderar flera smarta tillbehör som enklare skruvmejslar för moderkortets skruvar, en mindre borste för att hålla både kort och tangentbord eller skärm dammfria. samt ett flertal kablar och dekaler med mera.

Kortet kommer dessutom med ett stort utbud av fläktanslutningar och möjlighet att direkt styra en ansluten vattenpump. Addera sedan multipla interna USB-portar varav en Typ-C och alla möjligheter som Dragoncenter2 ger så har du ett grymt bra kort till ett bra pris.

91 %


FORMFAKTOR: ATX
SOCKEL LGA1200
CHIPSET: Z590
MINNES-BANKER: 4 stycken @5600 MHz
ANTAL EXPANSIONS-PLATSER: 2 stycken PCIe Gen4x16 + 1 stycken PCIe Gen3x16 + 2 stycken PCIe Gen3x1 
THUNDERBOLT:  2 stycken Intel JHL8540
LAGRING: 6 stycken SATA3 +4 stycken M2
USB: 3 stycken 3.2Gen2 + 6 stycken 3.2 Gen1 + 6 stycken USB2
LJUD: Realtek ALC4082 Codec + ESS SABRE9018Q2C
LAN: Intel I225V 2.5Gbps
TRÅDLÖST : Intel Wi-Fi 6E AX210 + BT5.2

En M2-disk med maximerad skrivbuffert  

Lagring
Samsung SSD 980 1 TB
Samsung.com

Med nya egenutvecklad kontroller glänser SSD 980 lite extra.

Trots att allt fler moderkort kommer med stöd för PCIe Gen4 så använder majoriteten av alla system på marknaden fortfarande Gen3, en standard som även används på Intels senaste Z590-baserade moderkort. Det var därför lite extra intressant att se vad Samsung lyckats prestera med sin helt nya M2-baserade SSD 980 som är tänkt att mantla den tunga kappan från topprankade 970Evo.

Disken baseras på Samsungs 3-bitars MLC V-Nand och kommer med stöd för både 256 bitards AES full disk-kryptering och TCG/Opal V2 samt Trim, Garbage Collection och SMART. Enligt grundspecifikationerna har disken en högsta läsprestanda på 3 500 MB/s och skrivprestanda på 3 000 MB/s med en slumpmässig topphastighet på mellan 480K och 500K IOPS. Till detta får vi fem års garanti och 600 TBW.

Men detta är bara de mer ytliga värdena och det riktigt intressanta med disken hittar vi när enheten granskas lite närmare. Samsung har nämligen gjort om kortets hela arkitektur jämfört med föregående modell för att på detta sätt skapa en effektivare lösning. Resultatet blir en disk som ger upp emot 55 mer prestanda per watt jämfört med 970Evo.

Dessutom är disken utrustad med vad som kallas för HMB eller Host Memory Buffer. Detta är en ny teknik som gör att disken kan tillverkas utan traditionell DRAM-buffert utan i stället använder en DMA-baserad kontakt med processorns minne. Eller rättare sagt upp till 64MB av detta vilket resulterar i en lägre tillverkningskostnad. Nästa förbättring hittar vi i och med nya TurboWrite 2.0 som är en ny skrivbuffer som är upp till 5,5 gånger större jämfört med 970 Evo. Detta gör att disken kan bibehålla maximal skrivhastighet under betydligt längre tid vilket ger ett snabbare system. Tack vare den höga prestandan i kombination med låg värmeutveckling passar disken även perfekt till gaminglaptops eller mindre spelriggar.

88%


FORMFAKTOR: M.2 – 2280
KAPACITET: 1 TB
GRÄNSSNITT: PCIe Gen3 x4
HÖGSTA LÄS-HASTIGHET: 3 500 MB/s / 500K IOPS
HÖGSTA SKRIV-HASTIGHET: 3 000 MB/s – 480 K IOPS 
TILLFÖRLITLIGHET:  600 TBW
GARANTI: 5 år
SÄKERHET: AES 256-bit Full Disk Encryption, TCG/Opal V2.0
FUNKTIONER: TRIM, Garbage Collection, S.M.A.R.T

Blixtsnabb 12-stömmars power-router

Router
Asus RT-AX89X
6 009:- Asus.com

När en Icke-gamingoptimerad router blir gamerns bästa vän.

I normala fall brukar en gamingrouter premiera en eller ett par anslutna höghastighets-enheter medan en mer allmän hemmarouter premierar många simultant anslutna enheter. Med RT-AX89X får vi lite av det unika scenariot där båda dessa ytterligheter integreras i en och samma enhet – som att både kunna äta kakan och ha den kvar.

Modellen som är ganska stor med ett mått på cirka 344 x 344 x 80 millimeter och med utan möjlighet till väggmontering så upptar den helt klart en stor plats oavsett var den placeras. Enheten är annars rund, åttahörning med en vridbar antenn vid varje hörn. Detta ger oss en trådlös prestanda över de båda banden, 2,4 och 5 GHz på 4808 + 1148 Mbps.

Trots att denna hastighet inte på något sätt är kraftigast på marknaden är den en av de mest imponerande lösningar vi testat då vi både får riktigt bra räckvidd och en jämn och hög prestanda per ansluten enhet. Vi kunde till och med kombinera ett fyllt digitalt, smart hem, med flera säkerhetskameror och strömmande TV med totalt sex trådlösa gamingklienter som alla lirade med full prestanda och minsta ping.

Till detta kommer routern även med åtta gigabit Lan-portar, dubbla tiogigabits flexibla portar samt en dedikerad gigabit Wan-anslutning. Detta för att vi kan ansluta en Nas eller vår värstingdator via en tiogigsport och sedan övriga kabelkrävande enheter via övriga åtta portar. För att kunna garantera att vi aldrig missar en turnering eller av någon anledning tappar anslutning på grund av driftstörningar så har modellen även en mycket bra redundant GSM-lösning via en av routerns två USB3-portar.

Grunden till den höga prestandan hittar vi i den fyrkärniga Qualcomm-processorn som körs i 2,2 GHz och som kompletteras med 256 MB Flash och 1 GB Ram. Till allt detta får vi även en livstids prenumeration av det integrerade skyddet AiProtection Pro som bygger på Trend Micros plattform och som förutom att skydda alla enheter som ansluter via routern även har ett mycket bra föräldraskydd.

Som alltid när det kommer till Asus produkter kommer enheten med ett mycket bra och kraftfullt gränssnitt som har en perfekt balans mellan det enkla som alla kan göra och det mer avancerade som låter proffsen tweaka fram sina optimala inställningar där framför allt menyn “spel” låter oss sätta upp enheter som ska prioriteras för minsta möjliga ping.

Skulle du sedan bo i ett större hus eller lägenhet och trots en mycket bra grundtäckning behöva nå lite länge stödjer enheten även Asus AI Mesh-lösning som gör att vi kan kombinera olika, godkända, Asus-routrar och skapa ett Mesh-nätverk utifrån dessa. Kort och gott så skulle vi vilja gå så långt att säga att Asus RT-AX89X troligen kommer att vara en av de topp fem bästa routrar vi kommer att testa under hela 2021.

94%


NÄTVERKS-STANDARD: WiFi 6 – AX
ANTENNER: 8 stycken externa
BAND: 2,4 GHz (4×4) + 5 GHz (8×8)
PROCESSOR: 4-kärning 2,2 GHz
MINNE: 256 MB Flash + 1 GB Ram 
PORTAR:  9 stycken gigabit + 2 stycken tiogigs
VIKT : 1 280 gram
MÅTT: 343,64 x 343,64 x 80,02 mm
MESH: Asus AI Mesh

Av Patrik Wahlqvist

Pages: 1 2

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts