Månadens hårdvara – Årets router kan redan vara här!

Månadens hårdvara – Årets router kan redan vara här!

Dessutom prisvärt grafikkort, en monsterskärm och andra tester.

Budgetvänlig PCIe Gen4-lagring med bra kylning

Lagring
ADATA XPG Gammix S50 Lite 1TB
Ca 1 421:- Adata.com

En snygg, säker disk med dynamisk skrivcache

Detta är XPG:s senaste spelorienterade M2-enhet. Modellen använder gränssnittet hos PCIe Gen4 och bygger på Microns 96-lagers TLC flash, och Silicon Motions lite enklare SM2267EN-kontroller. På ovansidan av enheten hittar vi en tunn, men förvånansvärt effektiv, aluminiumfläns som gör att disken kan prestera på högsta nivå under långa pass och utan extra kylning.

Ytterligare en fördel med denna fläns är att den passar både i bärbara datorer och under alternativa kylflänsar på moderkort. Vår testmodell är på 1TB och kommer med en TBW på 740 TB. Till detta får vi även fem års garanti och intern ECC-hantering samt en hårdvarubaserad 256 bitars AES-kryptering vilket även borde tilltala företag.

Som alltid kommer disken med Adatas klart godkända SSD Toolbox; ett program för att uppdatera disken, köra olika diagnoser eller optimera prestanda, med mera. Går vi över till diskens prestanda ligger den på toppnoteringar kring 3 900 MB/s vid läsning och 3 200 MB/s vid skrivning, med slumpmässig prestanda mellan 490–540 K IOPS.

Detta är långt från några toppvärden för en Gen4-disk men sett till priset är det ändå helt ok. Mer intressant är i stället laddtiderna vid spel där disken överlag placerar sig som trea i vår totala lista över gen4-diskar. Går vi över till PCMarks lagringstest landar vi på 2 036 poäng vilket är långt efter Samsungs 980Pro och WD Balck SN850 som ligger på runt 3 200 poäng. Är då Gammix S50 Lite ett bra köpval? Det enkla svaret är “ja”, tack vare en godkänd prestanda, bra program och god säkerhet till ett lågt pris. Men om vi verkligen tänker efter, och inser att vi nästan kan dubblera prestandan till 30 procent högre pris vid ovan nämnda diskar, så skulle vi nog resonera lite annorlunda. Är du en mer casual gamer så ja, detta är ett bra val. Men är gaming bland det viktigaste delen av din vardag – satsa på någon av toppmodellerna, för även dubbla S50 lite i R0 kommer hastigheten bara att vara likvärdig eller sämre jämfört med topparna, och detta till ett högre pris.

71%

Läs också: Månadens hårdvara – 7 nya test!


KAPACITET: 1 TB
HÖGSTA LÄSPRESTANDA: 3 900 MB/s
HÖGSTA SKRIVPRESTANDA: 3 200 MB/s
KONTROLLER: Silicon Motion SM2267EN
FLASH: Micron 96L TLC
SÄKERHET: AES 256-bit
GARANTI: 5 år
UTHÅLLIGHET: 740 TB

Kompletta, trådlösa, gaminglurar med tung bas

Headset
JBL Quantum 800
2 300:- Jbl.se

Funktionsrikt headset med bra passform

JBL:s Quantumserie är en av de mest funktionspackade gaminglurarna som finns och med denna modell, som är en av toppenheterna i serien, får vi ett par välkonstruerade lurar med en rund huvudbåge med en överdel i hårdplast för att ge stabilitet men ändå behålla en viss flexibilitet. Under denna finns en bred skum- och konstläder-del som ger perfekt avlastning från huvudet. Det kan behövas då det är ett par rejäla lurar som väger 410 gram.

Från respektive sida av huvudbågen går det ut en justerbar metallarm vilken fäster i ett vridbart Y-fäste till öronkåporna. En lösning som både är grymt snygg och även optimerar ljudet är att kåporna binds samman av en lite kraftigare, delvis externt placerad, ljudkabel. Bägge kåporna har en tvådelad RGB-integration. Dels finner vi på det yttre locket JBL-loggan, dels runt själva fästet ligger en ring runt kåpan där båda kan styras från JBL:s app – men mer om den strax.

Hörlurarna drivs med antingen blåtand, trådlös 2,4 GHz-anslutning eller 3,5 millimeter ljudkontakt som gör att de fungerar med de flesta enheter. Däremot finns inte alla programspecifika möjligheter till alla plattformar och här har pc-användare ett klart plus. På den undre delen av höger kåpa finns en strömbrytare och en mindre knapp för parning av blåtand.

På den vänstra kåpan hittar vi merparten av alla funktionsknappar. Börjar vi ovanifrån finns här en knapp som låter oss använda en så kallad “TalkThru”-funktion. När denna trycks in släpps ljud igenom från de annars mycket bra brusreducerande lurarna. Efter denna kommer ett litet hjul som låter oss justera volymbalansen mellan ljud och chat. Denna efterföljs av ytterligare ett hjul som är för mastervolymen. Under denna finns en mute/unmute-knapp för mikrofonen och på den undre sidan finns 3,5 millimeter-porten och en Typ-C-port för laddning.

På yttre sidan av den vänstra kåpan finns enhetens vik- och delvis vridbara mikrofon. Denna har dels ett litet led som visar om ljudet är av eller på, dels ett yttre vindskydd. Mikrofonen har en mycket bra ljudupptagning och fångar även lägre ljud perfekt. Om vi väljer att använda kabel så är även den försedd med både en volymkontroll och en mute-knapp.

För ytterligare kontroll och anpassning av headsetet kan vi använda JBL:s Quantum Engine som är ett program som ser en aningen futuristisk och, tyvärr, ganska rörigt ut, men som efter en tids användande verkligen låter oss optimera varje liten del. När det slutligen kommer till ljudet får vi ett klassiskt bastungt JBL-ljud som även erbjuder en klart bra bredd där både höga toner och mellanregistret får utrymme. Det vi däremot kan tycka är lite trist är att när vi aktiverar DTS så missas vissa av de högre tonerna och det tar bort lite av effekten. Men möjligheten att kunna anpassa ljudet för olika spel är enastående och surroundläget fångar verkligen avstånd och detaljer riktigt, riktigt bra. Lurarna passar även väl, om än inte lika bra, för musik så när vi lirat klar så växlar vi över till blåtand och använder dem till mobilen.

83%


VIKT: 410 g
ELEMENT: 50 mm
ANSLUTNINGAR: 2,4 GHz, BT, 3,5 mm
BATTERI: 1300 mAh
BATTERITID: 14 timmar
FREKVENSOMFÅNG: 20–20 000 Hz
MAX SPL: 97 dB
IMPENDANS: 32 Ohm
RGB: Kåporna
BRUSREDUKTION: Speloptimerad ANC

När storleken inte säger allt

PSU
Cooler Master V850 SFX GOLD
1 799:- Coolermaster.com

Kraftfullt PSU för mindre riggar.

Vi har under senaste året sett allt flera minichassin som har utrymme för fullstora och långa grafikkort. Dessutom har det börjat komma allt fler riktiga highend mITX-moderkort vilket öppnar upp för kraftfulla processorer och minnen, som dessutom kan överklockas näst intill lika effektivt som fullstora moderkort. Men för att lyckas med detta så krävs även ett PSU som matchar dessa delar och det är här som V850 SFX Gold öppnar upp helt nya dörrar.

Detta PSU är en SFX-lösning som bara mäter 100 x 125 x 63,5 millimeter vilket gör att det ryms i de flesta chassin. Trots det kompakta formatet finns här en 92 millimeters fläkt som ser till att hålla chassit svalt även under tuff belastning samtidigt som dess konstruktion gör fläkten extremt tystgående och knappt hörbar.

Tack vare att aggregatet är helt modulärt behöver vi inte ansluta flera kablar än vad vår rigg kräver vilket är klart tacksamt. Som namnet antyder är modellen även 80 PLUS Guld-certifierad vilket ger en effektivitet på 90 procent. En bra sak att veta när du köper detta PSU är att det även medföljer en SFX- till ATX-platta som gör att du kan ta med dig aggregatet när du byter chassi. V850 SFX Gold kommer nämligen med hela 10 års garanti så det är en lösning du kommer att ha nytta av under lång tid.

Vad kan du då använda enheten till? Vi har i vårt testsystem kört ett Z490-baserat mITX-kort med en I9-10900K tillsammans med 32 GB 4400 MHz-minnen och dubbla M2-enheter samtidigt som vi använt ett RTX3090-grafikkort. Mycket kraftfullare än så kan vi knappast nå här. Så vill du ha gott om kraft redan från start eller något att växa i är detta en klockren modell.

92%


MÅTT: 100 x 125 x 63,5 mm
FLÄKT: 92 mm
EFFEKTIVITET: 80 Plus Guld
SKYDD: OVP, OPP, SCP, OCP, UVP, OTP, Surge och Inrush Protection
ANSLUTNINGAR: 24-ATX, EPS 4+4, EPS 8, 8st SATA, 4st 4-pinn, 4st PCI-e
EFFEKT: 850 watt

Pages: 1 2

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts