Månadens hårdvara – 7 nya test!

Månadens hårdvara – 7 nya test!

När 200Hz har blivit långsamt

Skärm
Asus ROG Swift 360Hz PG259QNR
Ca 9 561:- Asus.com

En felfri skärm till ett högt pris.

Asus spelportfölj, oavsett om det gäller moderkort, grafikkort eller bärbara datorer, håller alltid en mycket hög nivå. Till denna skärm är frågan om Asus inte överträffat sig själva? PG259QNR är nämligen så nära total perfektion som det går att komma på gamingmarknaden, och utan tvekan en av de bästa spelskärmar vi någonsin testat. Men som alltid så kommer perfektion med en hög prislapp och denna FHD 24,5 tums skärm kostar nästan 10 000 kronor.

Vi börjar från botten där vi hittar Asus Rogseries klassiska benställ med två längre framåtriktade ben och ett mindre bakriktat ben vilka tillsammans tar extremt liten plats på bordet. Mittfoten är dessutom försedd med en klassisk kopparfärgad tvist som helt klart tillför ytterligare en visuell dimension.

Men detta är inte allt. Till de med små skrivbord eller bara vill hålla sitt skrivbord så rent som möjligt, så inkluderar Asus även ett bordsfäste som skruvas fast i skrivbordsskivans bakre kant på ett mycket enkelt sätt. Oavsett vilket ställ vi använder så kan skärmen höjas inom ett intervall på 120 mm, roteras 25 grader åt båda hållen, vinklas 90 grader samt tiltas från -5 till 20 grader, allt för att skapa bästa ergonomiska förutsättningar.

På skärmens undersida finner vi anslutningarna vilka består av en HDMI v2, en DP v1.4, ett hörlursjack och dubbla USB3-portar. Baksidans högra kant rymmer även knappar för enhetens OSD-integration, ett menysystem som tidigare ROG-användare kommer att känna igen sig i, och som även för den oinvigde är extremt logiskt uppbyggt och lätta att hantera och hitta önskade inställningar i.

Vi går över till skärmens front där vi möts av en bildyta som mäter cirka 543 x 303 mm vilket ger oss 24,5 tum med en högsta upplösning på 1920 x 1080, och där kanterna både på kortsidor och ovansidan är mycket tunna. Skärmen har en ljusstyrka på 400 cd/㎡ och ett kontrastförhållande på 1 000:1. Skärmen jobbar med en responstid på 1 ms, har stöd för HDR10 med en uppdateringsfrekvens på hela 360 hertz med integrerat stöd för Nvidia G-Sync.

Nu får vi, som de flesta känner till, den mest påtagliga skillnaden när vi går från en 60 Hz till en 144 Hz skärm, och det kanske kan tyckas som en overkill med 360 Hz. Men efter att ha lirat att flertal olika, responskrävande, spel så måste vi säga att det är extremt svårt att gå tillbaka till en ”normal” skärm efter att ha använt PG259QNR. Vi får ett sådant magiskt flyt i spelen att det nästan ser ut som att vi ser på högupplöst film.

För att kontrollera detta lite närmare valde vi att filma en spelsekvens i ultraslowmotion och sedan jämföra denna med motsvarande scen på en 144 Hz. När vi sedan granskar dessa filmer ser vi tydligt effekterna av den högre frekvensen då varje bildruta blir jämnare med ett klart bättre flyt i det närmaste helt utan någon fördröjning även i detta extremläge.

Till allt detta får vi dessutom med en hel hög spelfokuserade hjälpmedel. För att lyfta fram några så finns här Gameplus som omfattar ett sniperläge, integrerat stopur, Crosshair, timer eller FPS-räknare. Vi får via Gamevisual sju föroptimerade visningslägen som optimerar bildskärmen för bland annat racingspel, G-sync optimerade eSport-spel, sRGB eller film med flera. Tillsammans ger detta oss en markant förbättrad skärmupplevelse inom i princip alla spelorienterade områden, och hade inte skärmen varit så dyr hade vi gärna satt upp en lösning med tre stycken i bredd – vilket tack vare de smala ramarna och funktionen Display Alignment gett en perfekt bild.

95%

Läs också: 10 andra tester med världens snabbaste gaming-skärm, och mycket mer!


PANELSTORLEK: 24,5 tum
PANELTYP: IPS – LED
UPPLÖSNING: 1920 x 1080
LJUSSTYRKA: 400cd/㎡
RESPONSTID: 1 ms
HDR: HDR10
UPPDATERINGSFREKVENS: 360 Hz
ANSLUTNING: DP + HDMI + hörlurar + 2 stycken USB3
MÅTT: 557 x (379-499) x 247 mm
VIKT: 7,1 KG

Musen med trippla anslutningar

Mus
Asus ROG Keris Wireless
1 044:- Asus.com

När det enkla, traditionella, är det bästa.

Till det yttre ser det ut som vilken traditionell mus som helst. Vi får mer eller mindre samma former och lätt vinklade överdel som, om vi ska överdriva lite, alla möss en gång i tiden hade och som de flesta troligen direkt associerar med Microsoft Intellimouse. Men varför förändra något som i stället kan förfinas? Och det med besked. För godsakerna på denna mus ser vi inte på utsidan utan upplever från insidan.

Det första vi uppmärksammar är musens låga vikt som stannar vid 79 gram trots att musen har en solid översida. Att Asus lyckats med detta beror dels på ett nytt materialval, dels på den vaxkake-, eller Honeycomb-struktur, som Asus valt att använda på insidan. Denna lösning ger förutom en lägre vikt även en extremt stabil mus som är helt skyddad mot direkt spill och damm.

Nästa intressanta lösning hittar vi när vi kommer till anslutningarna. Modellen har nämligen plats för en sladdanslutning där även medföljande kabel är extremt lätt och har en design som minimerar risken för kabeltrassel. Till denna kan musen även anslutas via Asus egna, extremsnabba 2,4 GHz trådlösa anslutning, som är det ultimata valet vid spelande. När vi sedan vill göra något annat en stund kan vi snabbt växla över till lågenergibaserade Blåtand LE som hjälper till att förlänga batteridriften.

Vi växlar mellan de olika anslutningarna från musens undersida där vi även hittar fyra, lite större, rundade PTFE-tassar för perfekt glid med minimal friktion. I mitten finner vi även enhetens optiska PAW3335, ROG-kalibrerade, sensor som erbjuder en upplösning på 16000 DPI och som ger en perfekt respons med perfekt känslighet.

Musen har totalt sju programmerbara knappar där de båda primära hanteras av helt nya ROG micro-brytare vilka ger ett perfekt gensvar och en grym spelkänsla. På knapparnas ovansida har Asus valt att använda en PBT-beläggning vilket gör att ytan får som en sorts halkskydd samtidigt som den garanterar att knapparnas känsla alltid är densamma. En intressant lösning är att vi även kan byta de sidoplacerade knapparna för att skapa en egen, unik, färgsättning.

Självklart har musen även integrerad RGB i både rullhjulen och ROG-loggan på musens bakre övre sida. Dessa kan antingen ställas in efter olika bestämda ljuslägen eller synkas med Aura Sync för en mer harmonisk lösning. Såklart stöder musen programvaran ASUS Armoury Crate varifrån vi kan hantera alla Asus enheter i vårt system.

Musen har en bekväm ergonomisk design som gör att vi kan vila handen på musen och lira i flera timmar utan att bli trötta. Den låga vikten gör den även perfekt för alla spel som kräver snabba, frekventa rörelser eller lyft då den minimerar slitaget på handleden. Kort och gott är detta en av de mest kompletta och trevliga spelmössen vi testat och en given lösning för alla som vill byta eller uppgradera sin mus.

89%


ANSLUTNINGAR: USB, Blåtand, RF 2,4 GHz
SENSOR: PAW3335
UPPLÖSNING: 16 000 DPI
HÖGSTA HASTIGHET: 400 IPS
MAXIMAL ACCELLERATION: 40 G
BRYTARE: ROG 70M Micro Switch
KNAPPAR: 7 stycken
BATTERI: 500 mAh
BATTERITID: Upp till 78 timmar
KABEL: 2 m
MÅTT: 118 x 62 x 39 mm
VIKT: 79 g

Kombinerad extern lagring och docka

Extern lagringsdocka
WD_BLACK D50 Game Dock NVMe SSD
Ca 4 799:- Westerndigital.com

Världens kanske mest genomtänkta gamingfokuserade dockningsstation.

När de flesta tänker på en dockningsstation är det en lösning för kontor eller i varje fall mer företagsorienterat arbete. Detta är något som vi med D50 Game Dock från Western Digital helt måste omvärdera. För detta är en av de snyggaste och mest genomtänkte dockor vi någonsin testat, oavsett om du tänker gaming eller arbete.

Enheten är en rejäl pjäs som mäter 120 x 120 x 55 mm och väger 0,56 kilo. Modellen kan användas både liggande och stående och är till det yttre designad som övriga externa enheter i WD_BLACK:s gaming-portfölj med en mattsvart färg och tydliga längsgåendeupphöjningar. Det ger ett extremt tufft utseende som sedan förstärks ytterligare av en RGB-integration i botten. Ett LED som dessutom går att synkronisera med de flesta moderkortstillverkares plattform.

Anslutningarna till dockan är fördelade på de båda kortsidorna där vi på den ena hittar strömanslutning. Enheten drivs av en extern strömmatning, dubbla USB-A 10Gb/s, dubbla Thunderbolt 3 varav en har så kallad passthrough för laddning av vår bärbara dator med upp till hela 87 watt. Här finns även en Gigabit Lan-port en DP1.4-port samt en USB-C 10Gb/s. Sidan avrundas med en luftutgång för den innanför placerade fläkten.

Tittar vi på motsvarande sida, den som normalt är riktat mot oss, så finns här ytterligare både en USB-C och en USB-A – båda med 10Gb/s. Här finns även 3,5 mm audioanslutning. Det enda som kanske saknas är en HDMI-anslutning och om du kräver detta måste du använda en USB-C till HDMI-omvandlare.

Oavsett vilket ger detta oss gott om extra anslutningar för all vår externa utrustning, och då vi bara behöver en kabel mellan dockan och vår laptop kan denna placera en bit bort för ett renare skrivbord. Dockan har även kraft att driva både en 5K-skärm samt extra extern lagring.

Men det kanske bästa av allt är att på insidan av enheten har WD även valt att placera en högpresterande NVMe-disk på 1TB. Denna disk har en läsprestanda på straxt över 3000 MB/s och en skrivhastighet på 2 500 MB/s vilket gör att vi enkelt kan installera spel direkt på dockan för att frigöra minne från vår bärbara dator samtidigt som vi troligen kommer att vinna enorm prestanda jämfört med den interna disken som finns i datorn. Vad saknar vi då till kommande modeller? Jo, förutom ovan nämnda HDMI-port hade det även varit sjukt trevligt med en Wifi6-integration och gärna även en multigigs Lan-port. Men detta är som sagt redan en klockren lösning både för gaming och traditionellt arbete.

83%


MÅTT: 120 x 120 x 55 mm
VIKT: 560 gram
ANSLUTNINGAR: 2 stycken TB3, 3st USB-A 3.2 Gen2, 2st USB-C 3.2 Gen 2, Gigabit Lan, 3,5mm audio
LAGRINGSKAPACITET: 1TB
KRAV PÅ DATOR: TB3-port
FÄRG: Svart

Intressant grafikkort för 1080-gaming

Ingångskort till RTX med 12 GB minne
GIGABYTE RTX 3060 GAMING OC
Ca 3 975: – Gigabyte.com

Färre kärnor men högre frekvens och mer minne

Nvidia har valt en lite annorlunda väg för lanseringen av RTX3XXX-serien där de första korten var 3080 följt av 3070, 3090, 3060Ti och så nu äntligen har även ingångsmodellen 3060 lanserats. Vi har haft möjlighet att titta närmare på ett kort från Gigabyte kallat RTX 3060 GAMING OC som är ett klart intressant tillskott inom framför allt 1080-gaming.

Kortet baseras som övriga 30xx-kort på Ampere, andra generationens NVIDIA RTX-arkitektur med förbättrade och optimerade strålspårnings- och Tensor-kärnor. Vad som är extra intressant med denna modell är att Nvidia valt att minska antalet Cuda-kärnor till 3 584 jämfört med 4 864 på 3060Ti-modellerna. Istället har kortet en grundläggande Boostfrekvens på 1 837 MHz vilket är högst av samtliga kort i 30XX-serien. Dessutom får vi här hela 12 GB GDDR6-minne vilket bara överträffas av toppmodellen 3090. Tyvärr använder kortet bara en 192 bitars-minnesbuss viket begränsade bandbredden märkbart.

Denna modell upptar bara två kortplatser vilket gör att det även passar i mindre chassin anpassade för Mitx-moderkort. Kortet drivs av en P8-anslutning. Med en maximal effekt på cirka 175 watt kan vi driva kortet med ett PSU på mellan 500 och 550 watt. Vill du däremot optimera och överklocka kortet ytterligare kan det vara värt att satsa på en 650 watts-lösning, men fortfarande så är kraven klart överkomliga.

Ser vi till kortes kylning kombineras fullstora passiva kylflänsar vilka har en direktanslutning till GPU och minne. På utsidan av dessa finns tre hybridfläktar som är helt passiva till dess att värmeutvecklingen kräver en aktiv kylning. Fläktarna jobbar dessutom med alternativ rotation vilket ger en effektivare och tystare kylning.

På kortets långsida finner vi en RGB-integration bestående av en kort slinga och Gigabyte-namnet. Dessa kan så klart synkroniseras med moderkortet och övriga enheter. Som anslutningar finner vi dubbla DP och dubbla HDMI vilket ger oss stöd för upp till fyra skärmar.

Tittar vi sedan hur kortet presterar är det ganska tydligt att det är ett kort som lämpar sig bäst för 1080p-gaming. Med spel som Assassins Creed Odyssey så ligger kortet på ett snitt av 68 fps vilket sjunker till 54 vid 1440p och 36 vid 4K. motsvarande värden för The Division 2 blir 87, 68, 31 fps, och för Metro Exodus 67, 51 och 32 fps. Som ett övergripande snittvärde ligger det mellan 67–69 fps vid 1080p men med höga toppar på över 150 fps vid spel som F1. Avrundar vi dessa tester med resultaten från 3DMark Time Spy Extreme så nådde kortet 3 883 i GPU-poäng vilket är klart bättre jämfört med 2060:s 3 211, men samtidigt klart mindre jämfört med 3060Tis 5 851. Till detta får vi även med Aorus Engine som ger oss vissa möjligheter till vidare överklockning samt hantering av övriga inställningar. Vi måste även tillägga att kortet presterar bra i mer professionella program som Adobes Premiere där vi kan dra nytta av mer minne. Men trots att kortet gör ett riktigt bra jobb så känns det lite som att kortets drivrutiner i skrivande stund inte är helt optimala. Framför allt när vi jämför övriga modeller i seriens prestandavinster med föregående modeller. I nuläget skulle vi ur ett spelperspektiv satsa på 3060Ti.

76%


GPU: RTX3060
FREKVENS: 1837 MHz
CUDAKÄRNOR: 3 584
MINNE: 12 GB GDDR6
MINNESBUSS: 192-bitars
MINNESKLOCKA: 15000MHz
ANTAL PORTAR: 282 x 117 x 41 mm
STRÖMMATNING: 8-pinnar
REKOMMENDERAT PSU: 550 watt

Av Patrik Wahlqvist

Pages: 1 2

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts