Månadens hårdvara – 7 nya test!

Månadens hårdvara – 7 nya test!

Sju heta test med allt från exklusiva gamingstolar till en skärm med magiskt flyt i 360 Hz.

En exklusiv gamingstol med extremt hög komfort

Gamingstol
Noblechairs EPIC Mercedes-AMG Petronas Formula One Team Edition Gaming Chair
4 690:- Noblechairs.com

En stol i begränsad upplaga inspirerad av Mercedes-AMG Petronas F1 Team.

Noblechairs har något av marknadens bredaste sortiment av gamingstolar, med lösningar för alla användare och plånböcker. Detta är senaste tillskottet i legendariska Epic-serien, och stolen som är inspirerad av Mercedes-AMG Petronas F1 Team är verkligen något utöver det vanliga och utan tvekan en av de mest välbyggda och genomtänkta gamingstolar vi någonsin suttit i.

Stolen har en klart gedigen konstruktion som har sin bas i ett femgrenat aluminiumställ där lättrullade, dubbelhjul fästs. På detta sitter en gasfjäder som hanterar en belastning på upp till 120 kilo. Stolen i sig har en stomme i stål vilket gör den extremt stabil oavsett vilket läge vi väljer att ha ryggstödet i.

Stolen har en mycket rymlig konstruktion med stor skålad sittyta och ryggstöd för perfekt komfort. Runt stommen finns ett lager med härdat skum som sedan klätts med en hybrid PU/Vinyl-lösning som tillsammans ger en solid och mycket komfortabel känsla även efter åtskilliga timmars lirande. För att ytterligare förbättra sittkomforten medföljer både nack- och svankkudde som både är försedda med grymma Mercedes-AMG Petronas-logos.

Ett stort plus är att materialet direkt fördelar bort värmen vilket gör att den aldrig blir sådär jobbigt värmekladdig som ibland kan upplevas på billigare alternativ. Dessutom är hela stolen lätt att torka av och hålla ren.

Även armstöden på stolen lyser av kvalité med en solid, skumförsedd avlastande yta som vi kan justera i såväl höjdled som sidled, samt rotera och glida framåt och bakåt för att alltid ge maximal avlastning. Till detta hör även att vi får grymt snygga och gedigna knappar för att justera alla inställningar. Ett klart plus.

Självklart kan vi även justera stolens höjd samt låsa den i ett visst läge. Dessutom kan vi enkelt justera motståndet på denna vippdel genom att vrida på ett större vred på undersidan. Värt att notera är att stolen, tack vare sin solida konstruktion, nästan väger 30 kilo. Detta till trots är den mycket enkel att montera och från att vi öppnar kartongen till att stolen är färdig så tar det knappt 10 minuter. Alla verktyg (en special insexnyckel), och extra skruvar medföljer så klart.

Med tanke på både stolens komfort och inte minst sjukt snygga design, så är detta en modell som passar lika bra på kontoret som hemma vid gamingburken. Oavsett var du ska använda den kommer du att sitta som en kung.

95%

Läs också: Bristen på nya grafikkort fortsätter i vår


HÖJD: 127–137 cm
VIKT: 28 kg
SÄTESBREDD: 57 cm
STOLSDJUP: 56 cm
HJUL: 5 stycken 60 mm 
GASFJÄDER: Klass 4
STOMME: Stål
OVANDEL: PU/Vinyl läder
KUDDAR: Nacke och korsrygg
FÄRG: Svart med gröna detaljer

Nighthawk höjer ribban för trådlös låglatens gaming

Router
AX5400 Wifi Gaming Router (XR1000)
2 799:- Netgear.com

Med fokus på grym wifi-gaming och enastående låg latens.

Netgear är lite av ett tredelat företag med lösningar för ”vanliga” konsumenter, för företag och så, förstås, gamingsidan. Till skillnad från vissa andra likande företag drar Netgear full nytta av sin kompetens in-house vilket gör att när smarta lösningar dyker upp på ena sidan så optimeras och anpassas den snabbt till de andra områdena.

Denna gång har vi tittat närmare på en av företagets senaste gaminroutrar från övre mellansegmentet. Modellen, kallad Netgear Nighthawk XR1000 eller AX5400, är en intressant modell med gott om styrkor men även med vissa svagheter – eller kanske rättare sagt: mindre starka sidor.

Börjar vi med enhetens design får vi något som liknar en bred sportbil med en lätt framåtlutande, lite strömlinjeformad design. Modellen mäter 295 x 200 x 64 mm och väger 600 gram vilket är relativt standardiserade värden. Totalt finns här fyra externa antenner som är placerade i den bakre regionen.  

På baksidan finner vi enhetens fasta anslutningar som består av en USB-port, en Wan-port och fyra lanportar. Alla ethernetportar är tyvärr bara av gigabitmodell och de saknar även stöd för teaming. Något som känns lite klent med tanke på att det är en helt ny modell och vi hade gärna sett minst en multigigsport och gärna fler USB-portar.

På insidan hittar vi en trekärning processor som körs i 1,5 GHz, 512 MB Ram och 256 MB Flashlagring, vilket är en godkänd specifikation som dock inte sticker ut något extra. Sett till enhetens övriga delar räcker det ändå långt. Ser vi till den trådlösa sidan erbjuder modellen dubbla band: 2,4 och 5 GHz. Däremot saknas stöd för nyaste 6 GHz. Den maximala teoretiska överföringshastigheten för modellen är 600 Mbps över 2,4 GHz och 4,8 Mbps över 5 GHz.

Installation för XR1000 är lite annorlunda jämfört med många andra routrar då vi först måste ladda hem och installera Netgears Nighthawk-app som även kräver att vi har eller skaffar ett Netgear-konto. Under installationen uppdateras även enhetens firmware, om detta behövs, och hela processen tar cirka 10 minuter.

Väl färdiga möts vi av enhetens stora begivenhet: Duma OS. Detta router-gränssnitt och operativsystem är både lättanvänt och har flera kraftfulla inställningar för att optimera och prioritera vårt spelande. Självklart har routern även en integrerad säkerhetslösning baserad på Netgear Armor Security Packet som har sin bas i Bitdefender Security. För att få full nytta av denna krävs däremot ett abonnemang som i skrivande stund kostar knappa 650 kronor per år. Det är inte lika roligt.

Vi avrundar med enhetens prestanda där vi tittat på ett par olika områden. Dels prestandan vid anslutning av enhet i samma rum, dels med anslutning i närliggande rum, och dels på anslutning av ett helt hems smarta enheter för att se hur detta inverkar på prestandan. Vi har dessutom tittat på de båda banden separat.

Det första vi kan konstatera är att enheten håller en mycket jämn och hög prestanda över båda banden när vi jämfört mellan samma och olika rum. Vi uppmäter ett snitt toppvärde på 837,4 respektive 215,8 Mbps över de båda banden i samma rum. I närliggande rum låg motsvarande värden på 809,3 respektive 160,2 Mbps där framför allt det sista värdet imponerar kraftigt. När vi sedan kommer till simultan användning blir värdena helt annorlunda. Vi kan visserligen styra upp delar genom att aktivera olika QoS-inställningar. Överlag kan vi säga att detta inte är en router som lämpar sig speciellt bra som primär hemmarouter, men som dedikerad gaminglösning är enheten riktigt, riktigt bra.

73%


VIKT: 600 gram
MÅTT: 295 x 200 x 64 mm
PORTAR: 5 stycken Gigabit
CPU: 1,5 GHz
MINNE: 512 MB Ram + 256 MB Flash
ANTAL BAND: 2 stycken
HÖGSTA TEORETISKA DATAGENOMSTRÖMNING: 5400 Mbps
ANSLUTNING: 1 stycken USB-A
ANTAL ANTENNER: 4 stycken utbytbara
GRÄNSSNITT: DUMA OS

Extrem prestanda som kräver kylning

Lagring
WD Black SN850 M.2 NVMe SSD 1 TB
Ca 2 187:- Westerndigital.com

Ett monster med stor dynamisk SLC-cache.

Det märks att PCIe Gen4 verkligen har kommit in i andra andningen, och allt fler tillverkare pressar gränssnittet till helt nya nivåer. SN850 är inget undantag utan vi får här en av de absolut snabbaste M2-enheterna i skrivande stund. Modellen som baseras på Western Digitals egna kontroller, kallad WB_Black G2, baseras i sin tur på BiCS4 96 lagers TLC-minne.

En av de stora nyheterna till denna disk är att WD valt att satsa på en riktigt stor dynamisk SLC-cache som för vår testmodell kan uppnå cirka 30 procents kapacitet vilket är grunden till en extremt hög och jämn prestanda. För att säkerställa att vår data är intakt har SN850 även utrustats med en sorts intern ECC-felkorrigering som tillsammans med en OP på cirka 9 procent ger oss en disk som utan problem kommer att leva och prestera betydligt längre än den medföljande femårs-garantin.

Tyvärr saknar disken stöd för 256-bitars AES-hårdvarukryptering vilket gett disken ett bredare användningsområde. Vad vi däremot verkligen gillar är enhetens programvara som på ett lättöverskådligt och tydligt sätt ger oss all info om disken, dess hälsa och låter oss uppdatera firmware, med mera.

När det kommer till prestandan blir det riktigt roligt. Disken är klassad för en maximal läshastighet på 7000 MBps, med en högsta skrivhastighet på 5300 MBps samt motsvarande slumpmässiga värden på 1 000 000 respektive 720 000 IOPS. För att kontrollera detta via benchmark använde vi lagringstestet i PCMark 10 där vi nådde hela 3 191 poäng vilket kan jämföras med Samsungs 980Pro som nådde 2 903 poäng. Detta ger oss en disk som kan pumpa data enormt snabbt, och där banor och grafik läses in snabbare än vi någonsin upplevt. Men! Det finns en avigsida. Disken kommer utan någon som helst kylning och har du ett moderkort som inte har extra passiv kylning för sina M2-platser kommer du att få en extremt varm enhet. Så rekommendationen är att i detta fall investera i en extra kraftig kylfläns för att på detta sätt få ut maximal prestanda över längre intervaller.

91%


KAPACITET: 1 TB
GRÄNSSNITT: PCIe Gen4
KONTROLLER: WD_BLACK G2
MINNESTYP: BiCS4 96L TLC
SEKVENTIELL LÄS-/SKRIVPRESTANDA: 7 000 / 5 300 MB/s
SLUMPMÄSSIG LÄS-/SKRIVPRESTANDA: 1 000K / 720K IOPS
UTHÅLLIGHET: 600 TB
GARANTI: 5 år

Pages: 1 2

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts