De 4 populäraste datorspelsgenrerna

De 4 populäraste datorspelsgenrerna

Det finns många olika genrer av spel, uppdelade efter alltifrån hur spelare interagerar med spelen, konceptet bakom spelen och vad man faktiskt gör i dem. Spel passar sällan in i bara en genre eller kategori, men spelgenrer är ändå ett populärt sätt att bläddra bland, och hitta nya, spel. Här tar vi en titt på några av de populäraste spelgenrerna idag!

Sportspel
Sportspel finns i många olika former, och deras huvudtema är självklart alltid sport. De flesta spelen inom denna genre återskapar därför en enskild idrottsgren i digital form. Spelarna kan ofta spela mot datorn, men sportspel är också en genre som är väldigt populär att spela i multiplayer. Att betta på riktiga sportspel är också mycket omtyckt idag, och det finns mängder av sidor som Comeon där användarna spelar den här typen av vadslagningsspel. Sport är en av de äldsta genrerna av dator- och konsolspel, och fortfarande en av de populäraste. Exempel på några populära sportspel inkluderar FIFA, PES och Shaun White Snowboarding.

Actionspel
Actionspel är fartfyllda spel som lägger fokus på fysiska utmaningar. För att vara bra på actionspel krävs både snabba reflexer och utmärkt koordination mellan öga och hand. Inom denna genre hittar du förstapersonsskjutare, plattformsorienterade spel, olika varianter av stridsspel och överlevnadsspel, med mera. Actionspel är också något som har funnits väldigt länge, och var den populäraste genren under arkadperioden. Det finns mängder av välkända actiontitlar, som Fortnite, Red Dead Redemption, The Last of Us och Grand Theft Auto för att bara nämna några.

Äventyrsspel
Äventyrsspel fokuserar på berättande och pussel snarare än strid. I äventyrsspel utforskar man olika saker, och ofta följer man en historia som utformas allt eftersom man löser pussel och klarar av utmaningar. Spel som är textbaserade och interaktiva berättelser hamnar också inom kategorin äventyrsspel. Några spel som har stått sig över åren inom denna genre är The Walking Dead och Life is Strange. Actionäventyr är en vanlig kombination av genrer som ofta gör succé på marknaden.

Rollspel
Rollspel eller RPG är en väldigt uppslukande typ av spel som låter spelaren kontrollera huvudpersonen i en detaljerad spelvärld, ofta fylld med många andra karaktärer. Populära underkategorier inom den här spelgenren inkluderar japanska rollspel (som även kallas JRPG) och onlinerollspel (MMORPG). JPRG är inriktade på en spelare och erbjuder djupgående och uppslukande spelupplevelser med detaljerade karaktärer och historier. Ett exempel på ett JPRG-spel är Final Fantasy. MMORPG låter dig spela tillsammans med andra spelare online, och samarbeta och tävla mot varandra. Ett par populära spel av detta slag är World of Warcraft och Eve Online.

Simulationsspel
Simulationsspel är spel som härmar och simulerar aspekter av verkliga livet. Dessa spel är ofta strategiska och låter dig driva företag, bygga städer och interagera med människor. Ett av de absolut populäraste spelen inom genren är The Sims, där du kan simulera hela familjer med mängder av aspekter som relationer, karriärer och fritidssysslor. Realistiska simulationsspel kan i vissa fall även vara lärorika, som exemplet med flygsimulatorer i flygutbildningar visar. Många sportspel faller även in i kategorin av simulationsspel eftersom de efterliknar riktiga sporter.
Spel som det enormt populära Minecraft hamnar i en lite egen kategori, ofta kallad sandbox (sandlåda), där fokus ligger på att bygga och överleva på kreativa sätt i fiktiva världar.

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts