Hitman 3 – Recension

Hitman 3 – Recension

Efter fem år av internationell storpolitik går Agent 47 i mål och blir mätt på mord i Hitman 3.

Under de senaste åren har IO Interactive nått en djup förståelse för hur en bra Hitman-bana ska snidas. Detta ger de prov på med råge i och med den avslutande delen i “World of Assassination”-trilogin. De lyckas till och med plocka några narrativa stilpoäng på kuppen.

Denna tredje del – precis som den förra – är på många sätt mekaniskt identisk med spelet som släpptes 2016. Det första publicerades av Square Enix och kom i episoder, vilket mest verkade förbrylla de trogna fansen samtidigt som det blev svårt att locka nya spelare. Hitman 2 släpptes istället på ett bräde, under påseende av Warner Brothers, men i ett antal olika versioner som gjorde det svårt att förstå exakt vad som ingick och inte.

Tredje gången är det IO själva som står för utgivandet men den här gången är spelet exklusivt tillgängligt i Epic Games Store. Det går att föra över upplåsta framsteg från föregångarna genom en engångsprocess men att faktiskt spela nivåerna från ettan och tvåan skulle eventuellt kräva att man har spelen på Epic, vilket i värsta fall innebär att köpa samma spel flera gånger. Hitman har haft Game of the Year Editions och Starter Editions och allt däremellan och ibland känns det som att någon haft jobbet att göra hela cirkusen så svårnavigerad och komplicerad som möjligt.

Läs också: Cyberpunk 2077 – mästerverk eller haveri?

I korthet

Vad är det?

Globetrottande med dödlig charm.

Utvecklare

IO Interactive

Utgivare

IO Interactive

Webb

hitman.com

Cirkapris

600:-

Pegi

18

Testat på

i7 2600K, GeForce GTX 1070, 16 GB RAM

Kolla även in

Middle-earth: Shadow of Mordor

Summan av den här senkapitalistiska kardemumman är att nya spelare, som ännu inte tagit sig an några av de senaste fem årens mordiska äventyr, förmodligen borde vänta på en ordentlig samling där allt är enkelt tillgängligt. Hitman Trilogy är redan samlingsnamnet för hela seriens allra första tre spel, men något sorts “Hitman: World of Assassination – Ultimate Complete Collector’s Edition Collection” kan inte ligga långt bort, och Epic-exklusiviteten försvinner om ett år.

Byggd för att döda

De som tar sig förbi hindret att köpa spelet får å andra sidan ta del av en mästerligt sammansatt samling mordkontrakt. Skådeplatserna i Hitman 3 är minutiöst designade för att spelas väldigt många gånger, med en uppsjö av scriptade “stories” såväl som oändliga möjligheter att dynamiskt bråka med alla simulerade människor och system.

Vid flera tillfällen tillåter sig IO att använda ett mer cinematiskt tilltal än vanligt men utan att göra avkall på det beprövade sandlådetänket. Detta genom att erbjuda genvägar runt de rent stämningsbyggande sekvenserna så fort spelaren en gång tagit sig förbi dem. När Agent 47 först anländer till ett industrirejv i utkanten av Berlin är det i en utlämnande och nästan skräckinspirerad sekvens – utan någon som helst inledande briefing – som leder in i ett pärlband av mord på förklädda före detta kollegor. Att spela om nivån innebär tillgång till den klassiska planeringsfasen och nu kan 47:an påbörja uppdraget utklädd till rejvare som står på gästlistan. Denna approach till berättande gör trilogins final mer narrativt lättförståelig än de tidigare delarna, och det finns en koherens uppdragen emellan som tidigare känts påklistrad.

Skallepers Solresor

Pandemirestriktioner och hål i plånboken? Ingen fara! Ett digitalt besök på ett av våra trevliga resmål får dig genast på bättre humör!

Vid det här laget har det danska utvecklarhuset förfinat sin känsla för att bygga världar och satt fingret på precis rätt nivå av variation, både destinationer emellan och på marknivå. Var och en av spelets fem huvudsakliga nivåer följer de designprinciper som IO etablerat under åren, samtidigt som det finns flera överraskande moment som aldrig kommer i vägen för den mekaniska kärnan. Det mycket involverade mordmysteriet i brittiska Dartmoor där agenten kan anta rollen som privatdetektiv och leka Poirot är bland de mest inspirerade sidospår som serien bjudit på.

De senaste fem årens turné av lönnmord har på många sätt varit en krokig utflykt, men den har lett fram till en praktfull samling våldsamma lekplatser som alla har något att tillföra. Detta samtidigt som berättelsen lyckas bli både personlig och världspolitiskt intressant. Nu återstår bara att se vilken Special Ultimate Complete Edition som folk faktiskt vågar köpa.

Läs också: Recension: Hitman 2


Hitman 3 – Recension Reviewed by on .
4.3

UTSLAG

86%
86%
En triumferande avslutning på en spretig trilogi av död.

About The Author

Lagom melankolisk pojkman som gillar sobert berättande och gamla saker.

Related posts