EU bötfäller Valve och fem spelutgivare för geoblockering

EU bötfäller Valve och fem spelutgivare för geoblockering

2019 anklagade EU Steam-ägarna Valve – tillsammans med Koch Media, Bandai Namco, Capcom, Focus Home Interactive och Zenimax – för så kallad “geoblockeing”, tekniker som förhindrar människor inom ett visst geografiskt område från att få tillgång till visst material på internet. Och nu har sextetten fällts.

Detta berättar den europeiska kommissionen i ett pressmeddelande. Den totala bötessumman uppgår till 7,8 miljoner euro (ungefär 78 miljoner kronor), varav Valve, som till skillnad från de fem andra anklagade valde att inte samarbeta, måste betala över 1,6 miljoner euro (16 miljoner kronor).

Valve har kommenterat ärendet för våra internationella kollegor och säger att man visst har samarbetat under den sju år långa undersökningen, men att man nekade till brott, som den europeiska kommissionen krävde. Problematiken bottnar i Valves försäljning av produktnycklar för Steam-spel till tredjepartsåterförsäljare, varav omkring 3 procent geoblockerades (dock inga av Valves egna spel). Valve anser att anklagelserna mot plattformsägarna “inte stöds av lagen”, och man kommer därför överklaga domen.

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts