Är e-sport idrott eller inte? I samarbete med Odds.se.

Är e-sport idrott eller inte? I samarbete med Odds.se.

Länge har datorspelen haft ett uppsving, inte minst under det gångna året. Men är verkligen ett datorspelande att likställa med idrott och vad säger experterna om det hela? Du kanske själv är en gamer och vill veta mer om vad som kommer att hända under 2021? Här kommer några av svaren och lite till. Häng med och lär dig mer om vad e-sport är, och om det avgörande beslutet som förmodligen kommer att komma under 2021.

E-sport i dag
Det kan vara svårt att definiera precis vad e-sport är, eftersom det kan vara många olika saker precis som vanlig fysisk idrott. Både e-sport och fysiska sporter är populärt, och man kan se en enormt stor, stigande popularitet inom e-sporten. Det ger uttryck inte minst genom att man kan se att allt fler har börjat betta på e-sport. Esport betting har blivit vanligt och det är inte svårt att komma i gång. Om du vill lära dig mer om just betting på e-sport kan du kolla in podcasterna på odds.se, där finns en hel del för den som vill lära sig mer om detta.

Eftersom e-sport har blivit allt mer populärt har också trycket från allmänheten på att e-sport ska bli klassificerat som idrott, blivit större. Det har lett till att man har börjat debattera om e-sport verkligen är sport eller inte. Självklart finns det alltid två sidor, och argumentationen både för och emot är hållbar. Allmänheten avgör dock inte huruvida e-sport officiellt ska betecknas som en riktig sport eller inte, det är riksidrottsförbundet som beslutar den typen av frågor.

Vad händer under 2021?
Det pratas en hel del om att RF kommer att ta upp frågan i år. Men vad är egentligen fördelarna med att det blir en officiell sport? Några exempel kommer här:

* Fler tävlingar
* Ekonomiskt stöd
* Mer bevakning från media

Nackdelarna från några av motståndarna kan å andra sidan vara:

* Ökat datorspelsberoende
* Skev uppfattning av att datorspel kan ha en hälsofrämjande effekt rent
fysiskt, som fysiska sporter.

Det är i slutändan styrelsen som kommer att ta beslutet om det blir ett ja eller nej. På grund av detta återstår det bara att vänta på deras analys och beslut.

Om det blir en officiell sport är skillnaden svårt att definiera. De officiella sporterna i Sverige i dag kan få ekonomiskt stöd, och det finns också bidrag att söka för föreningar och klubbar. Rent ekonomiskt kan mindre och medelstora klubbar få skattelättnader om de drivs ideellt. Om detta även kommer gälla föreningar och klubbar som sysslar med e-sport återstår att se.

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts