Chicken Police: Paint it Red – Recension

Chicken Police: Paint it Red – Recension

I Chicken Police är gåshuden bokstavlig.

Den påtagliga svagheten hos Chicken Police är att det är en deckare i mängden. Största styrkan? Att estetiken och världsbygget är fullständigt unikt. Spelet har inte bara byggts med cynism, jazziga toner och rökiga barer utan av fjädrar, sexiga svansar och bokstavlig gåshud.

Chicken Police: Paint it Red inleds en regnig nyårsnatt i Clawville. Santino Featherland är en snut på dekis som bara har 121 dagar kvar till pension. Livet har dock varit hårt mot Sonny och snarare än “the golden years” tycks han allaredan färdig för “the big sleep”. Och just det, han är en tupp.

Låt oss slita av plåstret på en gång. Chicken Police är i sin whodunnit-ansatser inget speciellt. Det är en deckare med trötta klichéer, väntade vändningar och en ganska slapp upplösning. På samma gång är det unikt. För som du nog kommer ihåg: Sonny är en tupp.

Det är även kollegan Marty. Polischefen är en bister blodhund, bakom disken på Sonnys favorithak står en härdad tvättbjörn och nattklubbsägaren som desperat behöver vår hjälp är en förförisk, hemlighetsfull blågrå katt. Teamet har inte nöjt sig med att placera djurhuvuden på mänskliga kroppar, utan alla raser och arter skiner igenom. The Wild Gentlemen har gått en vild extra mil.

Läs också: Aviary Attorney – recension

I korthet

Vad är det?

Hårdkokt deckare med klös och fjäderfän.

Utvecklare

The Wild Gentlemen

Utgivare

Handygames

Webb

Chickenpolice.com

Cirkapris

Ej fastställt

Pegi

Ej klassificerat

Testat på

Intel Core i7-7700, Gefore GTX 1080, 16 GB RAM

Kolla även in

Aviary Attorney

En hare, en fiskmås och en bock gick in på en bar…

Som hos den sluga läkaren, som mycket riktigt är en orm som gärna påtalar att han som rovdjur skulle kunna bita huvudet av Sonny och Marty. Under den regniga natten slås jag igen och igen hur omsorgsfullt uppbyggd världen är. Jag hör historier om köttkrigen, om avlägsna undervattensnationer och en stadsdel (The Hive) befolkad av insektssvärmar där kroppar kan dumpas för att aldrig mer synas till. Vi kan nog föreställa oss hur de “försvinner”.

Chicken Police är en visual novel, med vassa dialoger som framförs av röster som gång på gång kryper in under huden på en. Det svartvita bryts ibland av med färgstråk och soundtracket får mig att spinna. Det “speliga” handlar om att hantera förhör och ställa rätt frågor beroende på personlighetsdrag: smeka egon, gå försiktigt fram eller klämma åt hårt.

Mysteriet är lagom långt (tio timmar), och bortom dialoger och förhör handlar nyårsnatten om att deckaduon Sonny och Marty ska åka runt i Clawville, klicka på rätt ledtrådar, och dra rimliga slutsatser. Det är sällan knepigt och överlag flyter allt utan onödiga bromsklossar. I breda penseldrag är dock berättelsen om en kattkvinnas utsatthet tyvärr lättglömd. Det gör mig sorgsen då Chicken Police har byggstenarna för att vara något fantastiskt – överallt.

När morgonen gryr över Clawville är det emellertid inte detta jag minns. Istället är jag golvad av de estetiska ansatserna, snärjd av stämningen, och uppslukad av ett menageri till ensemble. Chicken Police är alldagligt och vackert eget på samma gång. Uppföljaren (?) kräver dock mer klös.

Läs också: Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy – recension

Chicken Police: Paint it Red – Recension Reviewed by on .
3.8

UTSLAG

76%
76%
En ordinär deckare med ett fullständigt unikt (och ludet) hjärta.

About The Author

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Related posts