Trådlösa gamingheadset – Stortest

Trådlösa gamingheadset – Stortest

Maximal rörelsefrihet med maximalt ljud.

Ett bra headset är mer än bara en möjlighet att höra vad som sker i spelet. Det är det redskap du använder för att skaffa dig en fördel gentemot dina motståndare. Med ett bra headset hör du fiender och från vilket håll de smyger sig på dig, långt innan du kan se dem. Just avståndsdelen är extremt viktig då du kan särskilja vilka ljud som kommer närmare och vilka som färdas bort från dig, vilket hjälper dig välja rätt vapen för stunden. Ett headset är även grunden för all direktkommunikation med ditt team, där mikrofonen har en direkt avgörande roll i hur väl du och ditt lag kommer att lyckas. Då ett headset sitter på i många timmar är det även extremt viktigt att komforten är så god som möjligt.

Q&A

  • Trådbunden kontra trådlöst? Historiskt sett så har trådbundna headset nästan alltid varit att föredra då de har haft lägre latens och mindre störningar. Men i och med att den trådlösa utvecklingen gått framåt så har detta gap i det närmaste eliminerats, och idag är eventuella fördröjningar likvärdiga. Däremot så finns, som alltid med trådlös anslutning, en risk att batteriet tar slut eller är svagt vilket kan leda till störningar. Trådlösa headset ger å andra sidan en oöverträffad frihet då vi kan sitta upp till tio meter från datorn, vilket som bekant är svårt att lösa med kabel
  • Finns 7.1/5.1 surroundljud för headset? Headset av högre kvalitet erbjuder mer eller mindre alltid någon form av surroundlösning. Till skillnad från externa högtalare så är det surroundljud som presenteras nästan alltid av virtuell art. Det vill säga att headsetet kommer med någon form av program som genom att justera högtalarelementens uppspelning skapar ett konstgjort ljud som verkar komma från alla håll. Kvaliteten på dessa lösningar varierar däremot kraftigt och i vissa fall är det till och med bättre att köra dem i rent stereoförhållande.
  • Kan jag använda mitt trådlösa headset till mobilen? Det är lätt att tro att alla trådlösa headsets kan användas även till mobilen, men riktigt så enkelt är det inte. Anledningen är att det beror på vilket sätt headsetet ansluter till datorn. Om det använder blåtand så kommer det med största sannolikhet att fungera, men om det använder alternativa trådlösa tekniker som exempelvis kommunikation via 2,4-gigahertzbandet fungerar det inte.
  • Varför är trådlösa headset oftast större jämfört med sladdanslutna? Förutom det lite mer självklara skälet att trådlösa headset måste ha både ett batteri och en trådlös kommunikationslösning integrerad, har dessa headset oftast även andra former av teknik integrerad. Primärt handlar det om DAC och interna förstärkare, men också lösningar för att skapa olika rumsuppfattningar med mera. Anledningen att dessa placeras i headsetet är för att kunna garantera en viss ljudkvalitet. Med sladdbundna headset kan dessa lösningar både ligga i datorn eller i ett separat ljudkort som placerats på sladden, eller via externa enheter av olika slag.

Lexikon

  • Känslighet Enkelt uttryckt så kan vi säga att känsligheten är ett mått på hur starkt ditt headset spelar. Mätvärdet som används för detta är oftast decibel eller dB. Ju högre värde desto högre volym per milliwatt som headsetet blir matat med.
  • Frekvensomfång Frekvensomfång är det utrymme som vi människor normalt kan uppfatta ljud inom. Ett riktvärde är 20- 20 000 hertz. Omfånget kan skilja sig åt mellan individer men försämras rent generellt när vi blir äldre. Vissa tillverkare påstår att deras headset har ett större frekvensomfång, men detta är sällan något man märker. Vet du att du har en ökad hörselförmåga åt någon ytterlighet så kan det vara värt att söka headset som stödjer det, men i regel spelar det mindre roll. Det finns däremot forskning som visar på att vi delvis kan träna upp vår hörsel att uppfatta ett större spektrum.

ASUS ROG STRIX FUSION WIRELESS
1 495:- asus.com

Bekväma, prisvärda, lurar med aningen svagt 7.1-ljud.

Till skillnad mot flera av Asus andra gaminglurar så fokuserar Fusion Strix på en trådlösa låglatenskommunikation via 2,4 GHz-bandet. Detta innebär att lurarna, trots att vi kan ansluta dem via USB-kabel till dator för att ladda dem inte kan få ljud denna väg, utan här måste använda medföljande USB-dongel. Det gäller även om vi kopplar den till en Playstation 4. Vid full laddning klarar headsetet drygt 16 timmars lirande. Det är bra och vi laddar dem till full styrka på strax över två timmar.

Asus lurar har en mycket hög komfort med en vadderad huvudbåge och oerhört sköna öronkuddar som borde passa de flesta former. Ett klart plus är den smidiga kontrollen av ljudet som görs med sveprörelser på kåpan. I vänster kåpa hittar vi även enhetens integrerade och uppfällbara mikrofon som gör ett godkänt jobb utan att för den skull glänsa.

När vi kommer till ljudet så är det sett till de höga tonerna och mellanregistret i absolut toppklass med en distinkt tydlighet. Basen är godkänd men tappar lite i de riktigt djupa delarna, som explosioner. Vi upplever också att surroundljudet av någon anledning är avsevärt mindre tydligt jämfört med de övriga Strix Fusionheadseten.

78 %AUDEZE MOBIUS GAMING HEADSET

3 990:- audeze.com

Ljudmagi till högt pris.

Detta är lite av gamingvärldens Rolls Royce när det kommer till headset, och mycket riktigt får vi här nästan allt vi kan önska, men till ett pris som ligger väldigt högt. Värt att notera är även att trots att dessa lurar är trådlösa via blåtand så rekommenderas att du använder medföljande, löstagbara, ljudkabel för att dra nytta av lurarnas fulla potential.

Här har vi ett par extremt bekväma lurar både sett till komfort över huvudet och över öronen. På vänster kåpa finns en löstagbar mikrofon som kan riktas precis som vi vill, och som ger en kristallklar ljudupptagning både under spelande och när lurarna är anslutna till mobilen. På insidan finns mängder av avancerad teknik, bland annat rörelsesensor som läser av huvudets rörelser tusen gånger per sekund för perfekt återspegling av surroundljudets positionering.

En funktion som vi imponeras av är rumsemuleringen som på ett otroligt imponerande vis återskapar ljudreflektioner baserad på omgivning. När vi kommer till ljudet i sig är det i absolut toppklass med magiskt bra realism och en tyngd i basen som känns i kroppen samt en svårslagen dynamik i både spel, film och musik. Men som sagt, priset är högt.

88 % – BÄST I TESTCORSAIR VIRTUOSO RGB WIRELESS SE
2 290:- corsair.com

Exklusiva lurar med jättebra ljud men tajt huvudbygel.

Detta är lurar för dig som söker en exklusiv design och som ger en lyxigare känsla än vi är vana vid från gaminglurar. Corsair har här valt att kombinera en aluminiumbaserad ram med en mattsvart huvudbåge och öronkuddar, vilka dessutom är försedda med minnesskum för maximal avlastning och komfort. Det senare stämmer till viss del men beror samtidigt lite på huvudstorlek. Vi är fem personer som testar varje headset och tre av oss reagerade på att det över tid sitter för hårt över huvudet.

På vänster kåpa återfinns en löstagbar, rundupptagande mikrofon som dessutom är utrustad med ett mindre ledljus längst ut för att indikera om den är aktiverad. Ljudupptagningen på mikrofonen är en av testets bästa med en imponerade ljudbredd och tydlighet oavsett omgivning. Vi kan ansluta lurarna antingen via låglatens trådlöst, via USB-kabel eller med en 3,5 mm-kabel för hög flexibilitet.

När vi kommer till ljudet så är det i det närmaste komplett och varje register löper hand i hand med nästa och ger perfekta övergångar där vi hör både de höga tonerna och känner basen tydligt. Vi får också en bra 7.1-surroundlösning som efter lite finkalibrering av det tillhörande programmet iCue blir ännu bättre och mer precis.

82 %


EPOSAUDIO PC 370
2 350:- eposaudio.com

Kanonbra ljud, fantastisk batteritid, tveksam byggkvalitet.

Vi har så kommit till Eposaudios PC370-lurar som debuterade för cirka två år sedan under gamla, legendariska namnet Sennheiser. Alla som känner till Sennheiser vet att de i det närmaste är synonymt med bra ljud. Detta gäller även PC370. De ger en komplett ljudbild som täcker in höga toner med en hög precision där vi hör fienden smyga upp på oss, via ett klockrent mellanregister med perfekt positionering, till slutligen massiv bas som ger explosioner en extra dimension.

Tyvärr så håller inte konstruktionskvaliteten samma nivå och den kvalitet som vi förväntar oss i ett par lurar för nästan 2 500 kronor. Istället ger de ett aningen plastigt intryck där framför allt öronkåporna känns näst intill lösa, vilket ibland tar fokus från spelandet.

Det kanske mest imponerande med PC370 är att de, trots att de bara väger 285 gram, har batteri för uppemot 100 timmars (!) lirande på en laddning.

I övrigt så kommer headsetet med vadderade öronkåpor och huvudbygel. På vänster kåpa återfinns en vikbar mikrofon som håller hög kvalitet och ger ett tydligt ljud. Vi får även med en programuppsättning som gör det möjligt att finjustera ljudet, men denna orsakar tyvärr fler problem än den tillför, så rekommendationen är att låta standardinställningar vara.

70 %


HYPERX CLOUD FLIGHT S
1 860:- hyperxgaming.com

Välljudande trådlösa lurar med sladdlös laddning.

HyperX har en allt bredare portfölj med spelfokuserade headset som alla har gemensamt att de ger väldig mycket ljud för pengarna. Dessa lurar tillhör den aningen högre prisskalan, något som delvis beror på att de stödjer sladdlös QI-laddning. Då HyperX överlag följer standarden för laddning så passar mer eller mindre alla laddplattor, och tyvärr får vi inte med någon laddare i paketet. När vi ändå pratar batteri så klarar Cloud Flight S dryga 30 timmar på en full laddning, så vi klarar utan problem en veckas gaming.

Lurarna har hög komfort med en bra balans mellan vaddering och tryck över huvudet. Tyvärr så är den passiva brusreduktionen väldigt svag vilket gör att vi behöver ha en lite starkare volym för att inte störas. Detta är inget större problem då ljudet är riktigt bra, och vi får en finfin upplevelse oavsett om vi spelar, lyssnar på musik eller ser på film.

På vänster sida så finns en löstagbar mikrofon som dessvärre är enhetens klara svaghet. Ljudupptagningen blandas med en konstant brusnivå och känns som en omotiverat enkel lösning. Vänster kåpa rymmer i övrigt fyra mindre försänkningar som används för att justera volym, byta låt med mera. Vi kan även styra detta med programmet NGENUITY.

77 %


STEELSERIES ARCTIS 7 2019 EDITION
1 795:- steelseries.com

Upphottad originalversion med förbättrad mikrofon.

I samband med att Steelseries lanserade sitt Proheadset så passade företaget även på att ta godbitarna från utvecklingen av detsamma och förbättra övriga modeller i Arctis-serien. Detta har framför allt tillfört ett rejält lyft för mikrofonen hos Arctis 7 som tidigare var en rejäl besvikelse, men som nu är tydlig och fungerar perfekt i alla former av spelbaserade chattar. Vi kan även enkelt skjuta in hela mikrofonen i vänster öronkåpa vilket gör att vi aldrig behöver oroa oss över att tappa den eller att den är i vägen när vi inte använder den.

Lurarna har en tvådelad huvudbåge där den undre bågen ger en behaglig avlastning och som tillsammans med de vadderade öronkuddarna sitter perfekt. Däremot så tycker vi fortfarande att den passiva brusreduktionen från kåporna är sämre än förväntat, vilket alltjämt är lite störande. Framför allt blir detta påtagligt vid högfrekventa yttre ljud.

På insidan så hittar vi DTS2-certifierade 40 mmelement som tillsammans med utmärkt programvara ger oss ett fylligt, om än något bastungt ljud för somliga. När det kommer till det totala omfånget så hör vi varje nyans av de spelscenarier vi befinner oss i. Ytterligare ett plus är att enheten både kan användas med medföljande 2,4 GHz-dongle och 3,5-millimeters audiokabel.

81 %


TURTLEBEACH ELITE ATLAS AERO
1 689:- turtlebeach.com

Lite tyngre lurar med bra passform för alla huvudformer.

Testets sista headset kommer från Turtlebeach, och trots att detta är testets tyngsta lurar erbjuder de en härlig komfort som tack vare sin lite rundare huvudkonstruktion passar alla typer av huvuden. Kåporna vinklas mot öronen på ett sätt som både ger god passiv ljudisolering och håller lurarna bekvämt på plats även under en lång spelsittning.

Atlas Aero baseras på Waves NX 3D audiolösning och ger oss ett extremt verklighetstroget ljud med bra positionering och ett i allmänhet mycket bra surroundljud vid både spel och musiklyssnande. För att göra det hela än bättre medföljer även ett smidigt program för att anpassa varje enskild del av ljudet. Vi hade dock önskat att vi kunnat skapa och även ladda upp egna profiler för olika spel och sammanhang.

På vänstra kåpan finns en löstagbar mikrofon som är Truespeak-certifierad men som trots detta har sina begränsningar med ett aningen för stelt och onaturligt ljud. På kåpornas undersida finns enhetens samtliga kontroller som är placerade aningen för nära varandra, och vi lyckas alltför ofta tryck på fel knapp eller vrida på fel reglage.

Ett plus ger vi för batteriet som klarar dryga 30 timmar.

77 %


Patrik Wahlqvist

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts