Ska du spela Baldur’s Gate III nu, eller vänta till fulla releasen?

Ska du spela Baldur’s Gate III nu, eller vänta till fulla releasen?

Vi är kanske inga mind flayers som kan tänka åt dig, men vi kan hjälpa till.

Precis som vi hoppades är Larian och D&D en bra kombination. Kanske kommer det inte som någon överraskning att teamet bakom Divinity: Original Sin-spelen levererar bra rollspel – men det är nödvändigtvis inte detsamma som att du ska köpa deras nya verk redan idag.

Baldur’s Gate III är i early access, och det kan dröja mer än ett år innan det fulla spelet släpps. Bortom detta är det möjligt att förbättras ytterligare med uppdateringar (något som Divinity: Original Sin 2 verkligen gjorde). Kanske får vi vänta till sent 2021 eller 2022 innan vi kan spela Baldur’s Gate III till fullo och i sin bästa form.

Om du ska spela Baldur’s Gate III idag eller ej beror på hur förlåtande du är mot buggigheter, och hur villig du är att vänta på svaren till dina frågor – och eventuellt bli besviken på det färdiga paketet. För att hjälpa dig att fatta ett beslut kommer här våra goda råd, svar på några brännande frågor, och tankar från några av våra brittiska kollegor.

Läs även: Baldur’s Gate 3-försäljningen är “galen”, hade sönder Steam-servrarna

Vårt råd

Spela Divinity: Original Sin 2 om du ännu inte gjort, och om du har det: överväg att spela det igen. Upplev fjolårets bästa spel, Disco Elysium. Spela Baldur’s Gate 1 och 2 (Enhanced Editions finns hos både GOG och Steam). Spela alla (nåja) andra spel i backloggen. Samla ett gäng och spela faktiska D&D över Discord.

Om du, efter allt detta, ändå vill spela Baldur’s Gate III i early access, kör! (Nu borde vi ju vara betydligt närmare releasen.) I annat fall ska du vänta på det fulla spelet innan du överväger att köpa det. Du får en bättre upplevelse.

Om du vill veta hur vi kom fram till denna slutsats ska du fortsätta läsa för mer kött på early access-benen och vad vi kan vänta oss i fullversionen.

Hur länge dröjer det innan Baldur’s Gate III lämnar early access?

Åtminstone ett år, men det kan ta längre än så.

Vad inkluderas i early access-versionen?

Baldur’s Gate III i nuvarande form ger oss en ofärdig version av spelets första akt. Enligt Larian innebär det “ungefär 25 timmar fristående material”.

Ytterligare två akter adderas när Baldur’s Gate III lämnar early access. Nya klasser och raser läggs till, liksom valet att kunna välja en unik “origin”-karaktär som din huvudsakliga protagonist. (I nuläget kan ursprungskaraktärer rekryteras, men din huvudperson är handgjord av dig utan en unik bakgrundsstory.) Vänta dig även rikligt med buggfejande.

– Köp bara spelet om du vill ha en tidig titt eller om du vill delta i communityts feedback, säger Larian. I annat fall gör du rätt i att vänta på 1.0-släppet.

Vad handlar Act 1 om?

Första Baldur’s Gate fick inte fart förrän en bra bit efter inledningen, men Baldur’s Gate III trycker gasen i botten från start. Early access-släppet inkluderar en dungeon att utforska (bekvämt nog ligger den inte långt ifrån din kraschade Nautiloid) och ett ganska köttigt uppdrag som handlar om en druidisk lund i kaos och ett stort goblin-läger som verkar åtminstone besläktat med din huvudpersons främsta problem: mind flayern i huvudet.

Det är en uppvisning av spelets stora system. Det finns förstås gott om strider, men du får också chansen att smyga runt i skuggorna, snubbla över fällor, desarmera desamma, anfalla icke ont anande fiender, och snacka dig ur mer problem än du kanske väntar dig. Här inkluderas både fiender och ditt sällskap, som du samtalar med längs vägen och går mer på djupet med när ni slår läger. Detta är ett bra tillfälle att skaffa vänner (eller tvärtom) och – om du inte är försiktig – dras in i ett mord eller två när meningsskiljaktigheter snurrar bortom sans och reson.

Kommer jag spoila mycket av berättelsen?

Mycket pågår i early access-spelet, men vad gäller huvudstoryn sker inte mycket som går bortom det vi redan känner till. Du och dina nya äventyrskollegor har en slags yngel i era huvuden, och ni måste få ut dem innan era ansikten exploderar i en röra av tentakler och psionisk illvilja. Staden Baldur’s Gate, som vi antar är spelets kronjuvel, är inte tillgänglig här och nu, så du är fri att utforska världen utanför utan att behöva oroa dig för stora överraskningar.

Skäl att spela Baldur’s Gate III nu

  • Du kommer spela om första akten tio gånger med nya karaktärer oavsett om du startar nu eller väntar på fullversionen, så varför inte komma igång redan idag?
  • Du kan nyttja karaktärseditorn för att göra ett grymt porträtt av din nästa D&D-figur.
  • Du vill hjälpa Larian att krossa många (många) buggar och glitchar som i nuvarande skick plågar spelet.

Skäl att inte spela Baldur’s Gate III nu

  • Du vill uppleva alltsammans med fräscha ögon när du spelar fullversionen.
  • Den färdiga produkten kan bli en besvikelse, men det vet vi inte här och nu.
  • Det finns gott om grymma rollspel som inte är i early access, så som Wasteland 3. Och är det din grej så släpps ett visst Cyberpunk 2077 om mindre än en månad…
  • Det kostar strax över 500 kronor och du vet inte när du kan spela fullversionen, eller om du ens vill det när du kan.

Läs även: Jätteartikel om Baldur’s Gate III

Vad några av våra brittiska kollegor tänker göra

Tyler Wilder: “Jag tänker spela skiten, och sedan börja om med nya karaktärer och nya beslut när fullversionen släpps. Men skulle jag önska att den vore här nu? Jo. Jag är otålig. Om jag läser två böcker i en serie och får redan på att den tredje ännu inte skrivits så blir jag sur under åtminstone en kväll. Jag har inte läst Game of Thrones-böckerna för jag vill inte utsätta mig för det. Jag hatar att vänta. Okej, jag har just övertygat mig om att inte spela första akten nu – men jag vet att jag ändå kommer göra det, för jag vill ju uppleva allt det som alla snackar om.”

Andy Chalk: “Efter ungefär tio timmar av Baldur’s Gate III känner jag ingen tvekan över huruvida detta ska bli ett grymt Divinity-spel. Jag är förmodligen färdigspelad i väntan på fulla releasen. Jag vet vad jag vill ha av spelet. Jag vet (i breda drag) vad det kommer att ge mig, och med allt detta ur vägen (och med en viss osäkerhet kring huruvida det kommer kännas som gamla Baldur’s Gate eller ej), så väntar jag hellre på en färdig, polerad upplevelse innan jag hoppar tillbaka in i spelet.”

Jody Macgregor: “Jag spelar det redan. Som en pålitlig omstartare som inte slutförde vare sig ettan eller tvåan innan jag hittade en karaktär jag gillade – och gjorde detsamma med Dragon Age – kan jag lika gärna få mina halvhjärtade försök gjorda redan nu. Sedan, när det väl lämnar early access, så kan jag börja om med vetskapen om formen hos Baldur’s Gate III, och spela någon som passar in i den. Någon som är bra på perception om det finns mycket gömda saker, eller någon som kan hoppa långt om det krävs, eller någon som har en frisyr som far genom öronen (som jag upptäcker efter fem timmar) och som driver mig till vansinne.”

Chris Livingston: “Jag har inte spelat särskilt mycket Baldur’s Gate så jag har inte bråttom in i early access-versionen, men det ser coolt ut och jag är nyfiken på att testa det. En vacker dag. Jag har köpt gott om early access-spel men detta kostar 500 kronor och känns som ett spel du inte vill se hälften av, och sedan få slut på story. Det är dyrt och ofärdigt, så jag tror att jag kommer vänta.”

Steven Messner: “Jag är så kluven. Å ena sidan ser Baldur’s Gate III ganska fantastiskt ut redan nu, så jag vill förstås dyka in och spela av hjärtats lust. På samma gång känner jag att detta skulle kunna förstöra min entusiasm för fullversionen när den till sist släpps. Jag vill gå in med fräscha ögon, och jag spelar fortfarande Baldur’s Gate 2, så jag kan lika gärna vänta. Det är inte som att spelet kommer försvinna och det kommer bara bli bättre med feedback och tweaks. Så jo, jag kommer nog hålla på mig.”

Tyles Wilde, Andy Chalk

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts