Månadens hårdvara – 12 tester av laptops, grafikkort och mycket annat

Månadens hårdvara – 12 tester av laptops, grafikkort och mycket annat

Extern lagring för extrem prestanda

Extern lagring
FireCuda Gaming SSD 500 GB
Ca 2 019:- Seagate.com

Minimal storlek men maximal överföringshastighet.

Seagate Firecuda är en produktkategori som erbjuder extrem prestanda för gräddan av spelarna. Detta är en extern modell tillverkat i ett kiselbaserat metallchassi vilket både ger en effektiv kylning och en hållbar skyddande design. Modellen mäter 53 x 104 x 10 mm och väger 132 gram och ansluts via en USB3.2 Gen2x2-kabel.

På chassits utsida hittar vi även en RGB-baserad LED-rand som löper runt enheten och som både kan anpassas för att matcha vår rigs RGB-belysning eller synkronisera med Seagates externa Gaming Dock. På insidan har vi Seagates NVMe-baserade Firecuda 510-enhet som erbjuder överföringshastigheter på upp till otroliga 2 000 megabyte per sekund vid både läsning och skrivning till disk. Det är en fyrdubbling jämfört med ursprungliga USB3-diskar.

Disken finns i kapaciteter på 500, 1 024 eller 2 048 GB, och vi har testat den förstnämnda. Tack vare Typ-C-gränssnittet kan vi använda och ansluta disken till pc, Mac och olika mobila enheter vilket ger ett brett användningsområde och framför allt en grym boost för externt installerade spel.

Till detta får vi ett mycket brett utbud av program som omfattar allt från multi-OS-lösningar som gör att vi kan använda disken till både pc och Mac utan att behöva formatera om den. Vi får även med lösningar för att automatisera backup och övervaka diskens hälsa.

85 %


KAPCITET: 500 GB
GRÄNSSNITT: USB3.2 Gen2x2
FÄRG: Svart
MÅTT: 53 x 104 x 10 mm
VIKT: 132 gram

HyperX Alloy Elite 2
Ca 1 700:- Hyperxgaming.com

Ett stilrent gamingtangentbord med USB-passthrough och RGB som dock bara erbjuder mindre nyheter från föregående modell.

73 %


Nvidias första PCIe Gen4-grafikkort är här

Grafikkort
MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio
Ca 8 699: – MSI.com

Ett högpresterande, tungt, grafikkort med effektiv kylning.

Efter att AMD varit ensamma på PCIe Gen4-marknaden under lång tid har Nvidia äntligen tagit klivet över med nya 30XX-serien. Vi har hårdtestat ett intressant kort från MSI som ligger i det övre skiktet av mellanklasskretsen 3080.

Redan när vi packar upp det märker vi att något är annorlunda. Vi får nämligen att kort som mäter 323 x 140 x 56mm och väger drygt 1,5 kilo. En respektingivande vikt. Denna beror till stora delar på kortets extremt effektiva kyllösning som börjar med en kraftig bakplåt vilket även ger stabilitet, vidare via en massiv kylfläns, för att avslutas i tre stycken nya Torx Fan4. De är tystgående men har samtidigt förmågan att pressa stora mängder luft över kortets avgörande delar.

På insidan hittar vi som nämnts GeForce RTX 3080 vilken kompletteras med 10 GB GDDR6X minne som körs i 19 000 MHz över en 320 bitars buss. Värt att nämna är att kortet, trots att det bara har ett rekommenderat PSU på 750 watt, kräver 3 stycken 8-pinnars.anslutningar. Det gör att alla nätagg inte med säkerhet kommer passa. En annan del vi måste lyfta fram är det medföljande staget som fästs i ytterligare två expansionsplatser och som hjälper till att avlasta kortet. Det är viktigt för lite svagare chassin.

Kortet har tre DP-anslutningar och en HDMI-dito men saknar tyvärr en Typ-C-anslutning. Trots att kortet bara använder två expansionsplatser kommer fläktarna att uppta ytterligare en halv plats vilket är värt att notera om du använder ett mindre chassi.

Ser vi sedan till prestandan är den så grymt imponerande och vi skulle vilja säga att detta är det prestandamässigt största kliv Nvidia tagit mellan två generationer – någonsin! Utan att gå för djupt in så skulle vi enkelt kunna sammanfatta prestandan som en dubblering jämfört med 2080 och i snitt cirka 35 procent över 2080 Ti.

För att sätta lite siffror på detta så testade vi med MSI:s MEG Z490 Godlike moderkort utrustad med dubbla Corsair MP600 SSD-enheter och HyperX Predator DDR4-minnen samt Intels Core i9-10900K. I The Shadow Of The Tomb Raider i 2K nådde vi 85 FPS utan DLSS vilket ökade till 105 FPS med DLSS aktiverat. Vid 4K blev motsvarande resultat 69 kontra 89 FPS.

För Deliver us the moon i 2560 blev resultaten 80 respektive 125 vilket vid 4K motsvarade 66 kontra 93. I 3D Mark TimeSpy landade vi på 17 993 och i Firestrike graphics score på 43 027. Det är extremt imponerade. Observera att samtliga värden är med en pressbaserad pre-drivrutin.

93 %


GRAFIKMOTOR: RTX 3080
BUSSTYP: PCIe Gen4
ANTAL SKÄRMAR: 4 st
MINNE: 10 GB GDDR6X
Mått: 323 x 140 x 56 mm
VIKT: 1 565 gram
STRÖMKRAV: 3 st 8-pinnars
MINNESBANDBREDD: 320 bitar

Targus Ergo M-ProLaptop Stand
Ca 1 100:- Targus.com

Smidigt laptopställ som underlättar kylningen av din bärbara dator. Klarar upp till 17 tum och ger avgjort bättre ergonomi.

70 %


Blixtsnabb lagring

Lagring
Firecuda 520 1TB
Ca 2 788:- seagate.com

Grym gamingdisk som kräver extra kylning.

Under senaste året har vi sett allt fler tillverkare lansera M2 PCIe Gen4-baserade M2-enheter. Firecuda 520 är ett av de senaste tillskotten och är på alla sätt en mycket intressant nykomling.  Disken som baseras på Phison PS5016-E16 kontroller och använder Toshibas 96L TLC Nand-kretsar finns i tre kapaciteter varav vi har testat mellanmodellen som är på 1 TB.

Disken kommer med hela fem års garanti och har en TBW på 1800 TB. Vad som är värt att notera är att disken kommer utan extra kylning. Detta beror på att den typ av moderkort som denna disk är optimerad för nästan alltid kommer med en integrerad kyllösning för M2-platserna. Om så inte är vara fallet rekommenderar vi att du skaffar en separat lösning.

När vi kommer till prestandan presterar disken en sekventiell läsning på drygt 5 000 megabyte per sekund och en skrivprestanda på strax över 4 400 megabyte per sekund. Sett till slumpmässig prestanda ligger motsvarande värden på 760 000 respektive 700 000 IOPS. Men den stora styrkan anser vi är diskens mycket jämna prestanda som har sin grund i en stor cache.

Vid våra tester som omfattar allt från laddtider av spel och scener samt rena benchmark ligger disken alltid i topp tre. Med olika tillverkare runt om skulle vi vilja sträcka oss så långt som att säga att Firecuda 520 tillsammans med Intels Optanve 905P är den i skrivandes stund bästa M2-enhet som du kan investera i. Däremot är enheten relativt högt prissatt.

Med disken får vi även programmet Seatools som är ett enkelt gränssnitt för att uppdatera firmware, kontrollera hälsan, utföra en säker radering, och så har vi slutligen Discwizard som hjälper till att klona befintlig disk till denna.

91 %


KAPACITET: 1 TB
GRÄNSSNITT: PCIe Gen4
KONTROLLER: Phison PS5016-E16
MINNESTYP: 2Toshiba 96 lagers TLC
SEKVENTIELL LÄS-/SKRIVPRESTANDA: 5000 / 4400 MB/s
SLUMPMÄSSIG LÄS-/SKRIVPRESTANDA: 760K / 700K IOPS
UTHÅLLIGHET: 1800 TB
GARANTI: 5 år

Ett prestandaoptimerat monster

Laptop
ROG Zephyrus S15
Ca 39 990:- asus.se

Asus samlar det bästa som går att uppbringa och ger mobil gaming ett nytt riktmärke.

Vi har under de senaste åren kunnat se allt fler riktigt bra bärbara gaminglaptops till ett pris som de flesta av oss kan tänka oss investera i. Sedan så finns den lilla, men ständigt växande skara, hardcore-gamers som bara nöjer sig med det bästa oavsett om det är en stationär eller, som här, bärbar dator. Till ROG Zephyrus S15 har Asus samlat allt det bästa som erbjuds i skrivande stund och skapat en bärbar gamingrigg som troligen skulle krossa de flesta stationära lösningar.

Grunden i denna laptop baseras på Intels tionde generations Core I7-10875H-processor, en åttakärnig HT-processor som körs mellan 2,3 och 5,1 GHZ. Till denna får vi 32 GB DDR4@3200 MHz och en M2-baserad R0-lösning med dubbla 512 GB-diskar för över 3 000 MB i överföringshastighet. I grafikkortväg finner vi kraftfulla NVIDIA GeForce RTX 2080 Super som är en av de bästa lösningar som finns i skrivandes stund för bärbara enheter.

Som skärm har vi en Pantone-certifierad 15,6 tums FHD-enhet med 300Hz-uppdatering och fullt G-Sync-stöd och 3 ms responstid. För att skapa en så bred användargrund som möjligt täcker den även 100 procent av sRGB-färgrymden. Allt detta i ett chassi som bara mäter 36 x 25,2 x 1,89 cm och väger 1,9 kilo. I detta ska vi även väga in att modellen har en mycket effektiv kylning som visserligen låter en del vid maxbelastning men som i detta läge har utrymme för att kräma ur sig allt under långa sessioner.

Vi kommer så till enhetens anslutningar där vi finner en hörlursingång, en mikrofoningång, en USB 3.2 Gen 2, en USB-C 3.2 Gen 2 med DisplayPort 1.4 (Power Delivery), dubbla USB 3.2 Gen 1, en HDMI och en Lanport som tyvärr bara är av gigabitkapacitet. Denna kompletteras däremot med en grymt bra WiFi6-lösning som har blixtsnabb anslutning och mycket bra täckning. Självklart finns här även en integrerad BT5.1-lösning.

Tangentbordet på ROG Zephyrus S15 har RGB-baserade tangenter med N key rollover och en riktigt bra nedslagskänsla. Dessutom får vi snabbtangenter till både volym och Asus grymma programlösning Armoury från vilken vi kan hantera alla inställningar, uppdatera program och Bios, samt justera fläktar med mera. Då även chassit i sig har multipla RGB,zoner kan dessa synkas med tangentdelen för bästa effekter.

Ovanför tangentbordet har vi en större högtalarutgång baserad på två högtalare med Smart AMP-teknik och som i kombination med utmärkt programvara ger enheten ett rent och fylligt ljud. Riktigt bra. Men som sagt, när man maximerar hårdvara och smarta tekniska lösningar i en maskin som inte kommer att massproduceras i samma utsträckning som datorer mellan 10–15K blir prislappen för denna enhet också maffig. För att kunna utklassa dina motståndare får du lägga ut nästan 40 000 kronor.

Vi avslutar med att kort nämna batteriet som är på 76 Whr vilket ger knappt 10 timmars kontorslikande arbete men som så fort vi drar igång mer krävande applikationer eller spel rasar snabbare än ett korthus. För gaming är det inte mycket att välja på än att ha enheten konstant ansluten.

83 %

Läs också: Geforce RTX 3070 försenas till den 29 oktober


CPU: Intel Core i7-10875H
GRAFIK: NVIDIA GeForce RTX 2080 SUPER
MINNE: 32 GB DDR4@3200 MHz
LAGRING: 1TB i R0 PCIe Gen3-baserad
SKÄRM: 15,6” FHD IPS@ 300Hz
WIFI: WiFi6
ANSLUTNINGAR: 1 st TB3/USB3.2 Gen2, 1 st USB 3.2Gen2, 2 st USB3.2 Gen1, 1 st HDMI, 2 st 3,5mm audio, RJ45
MÅTT: 36 x 25,2 x 1,89 cm
VIKT: 1,9 kg

Pages: 1 2

About The Author

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Related posts