Månadens hårdvara – 12 tester av laptops, grafikkort och mycket annat

Månadens hårdvara – 12 tester av laptops, grafikkort och mycket annat

Rykande färska tester med möss, lagring, grafikkort och en laptop som smakar gudomligt – och kostar därefter. Av Patrik Wahlqvist

Världens första mus baserad på Pixart PMW3370-sensor

Mus
Mountain MAKALU 67
639:- mountain.gg

En grym lättviktsmus med extrem prestanda till ett lågt pris.

Det är långt ifrån alla som känner till Mountain, ett företag som grundades i juli 2018 av ett gäng spel- och hårdvaruentusiaster. under drygt 1,5 år jobbade företaget med att ta fram designen till planerade produkter och programvara för att hantera desamma. Resultatet blev först och främst Kickstarter-finansierade tangentbordet Everest och så denna mus som heter Makalu 67, USB-baserad som till 100 procent fokuserar på prestanda.

Vi börjar med det yttre där vi möter en till utseendet relativt standardiserad form. Men istället för en solid yta hittar vi en mus med avlånga hål över hela det ABS-baserade skalet. Detta är en av förutsättningarna för musens låga vikt på 67 gram och ger en mycket behaglig känsla. I musens framkant så hittar vi en USB-anslutning och en 1,8 meter lång kabel som även denna är både lätt och väldigt tålig, samtidigt som den är mjuk och flexibel.

På musens ovansida hittar vi sedvanliga huvudknappar vilka har utrustats med Omrons 50M-brytare för bästa tänkbara precision och hållbarhet. Knapparna har ett skönt gensvar och bra ljudnivå. Mellan dessa hittar vi en mittdel vilken är omringad av en oval RGB-belysning. Inne i denna ram finner vi ett rullhjul, ett mindre LED DPI-ljus och en knapp för att växla upplösning.

På undersidan har vi två stora glidfötter för perfekt friktionsfri rörelse. Och så till det mest intressanta: musen drivs av PixArts senaste PMW3370-sensor vilken har en högsta upplösning på 19 000 dpi och en mycket låg Lift-off-distance på 1–2 mm samt extremt låga felprocenten på under 0,5. Detta dessutom på den mycket låga strömförbrukningen 1,5mA.

Till allt så kommer sedan programmet Base Camp som är ett mycket lättanvänt och kraftfullt program som låter oss justera det mesta. Detta omfattar bland annat hantering av RGB belysningen, justera DPI-nivåer eller styrning av musens knappfunktioner. Lägger vi sedan till att musen bara kostar knappa 640 kronor så är det utan tvekan en av de mest intressanta nykomlingarna någonsin.

95 %

Läs också: Trådlösa gamingheadset – Stortest


VIKT: 67 gram
SENSOR: PixArt PAW3370
MAX DPI: 19 000
LIFT OF DISTANCE: 1–2 mm
ANTAL KNAPPAR: 6 st
FÄRG: Svart
POLLING RATE: 1000Hz
ANSLUTNING: USB Typ-A
RGB: mitten
BRYTARE: Omron 50M

Fullpackat men ljudlöst nätagg

PSU
Straight Power 11 Platinum 850W
Ca 1 950:- bequiet.com

Detta PSU bjuder på toppklassad konstruktionskvalitet och platina-
certifierad effektivitet. Enheten kyls av en näst intill ljudlös 135 mm silent wing som ger en mycket effektiv kylning. Aggregatet är helt modulärt och på insidan kan vi ta del av Bequiets enorma tekniska innovation; enheten är byggd utan kablar, vilket ger en stabilare och svalare drift. Aggregatet är dessutom fullpackat med interna skydd mot alla typer av strömstörningar och spänningsreglering för att i alla lägen ge systemet maximal stabilitet, något som är särskilt viktigt vid kraftigare överklockning.

92 %


EFFEKT: 850 watt
MÅTT: 170 x150x 86 mm
KYLNING: 135 mm Silent Wing3
PCIe-KABLAR: 4st
SATAKABLAR: 11 st
80+ CERTIFIERING: Platinum

En GPU-hållare och Riser-kabel för tunga grafikkort

GPU-hållare med Riser-kabel
Coolermaster Universal Vertical GPU Holder Kit V2 / Riser Cable PCIe 3.0 Ver.2
549 :- / 330 :- coolermaster.com

En enastående singelkortslösning för RGB-baserade graffekort.

Det finns idag lite bredare chassin med extra plats för att montera grafikkort vertikalt med moderkortet. Så finns det mer vanliga chassin som utan denna möjlighet och där vi normalt tvingas ha våra visuellt häftiga grafikkort dolda i en vågrät position. Detta är ett hinder som Coolermaster med sin Vertical GPU Holder snabbt löser, förutsatt att du har minst sju lediga expansionsplatser.

Detta ställ, som tack vare sin extremt gedigna konstruktion, kan hålla hur tunga grafikkort som helst, placeras nämligen i chassits normala expansionsdel och upptar hela sju platser vilket gör att vi normalt sett inte får plats med andra instickskort. Detta är dock knappast något problem då gamingriggar sällan använder mer än ett diskret kort – just grafikkortet.

Installationen av stället är relativt enkel för de flesta chassin och väl på plats ansluter vi vårt grafikkort i en vanlig PCIe-sockel. Observera däremot att den medföljande raiser-kabeln som sedan går till moderkortets PCIe-plats är av tredje generationen. Vi kan fortfarande ansluta ett Gen4-baserat grafikkort men vi kan inte dra nytta av den fulla bandbredden.

Då Riser-kabeln fästs i botten på stället kan vi, när nya Gen4 Riser-kablar kommer, enkelt byta dessa mot en uppdaterad version. Värt att notera är även att vi inte kan använda grafikkort som upptar tre expansionsplatser vilket är ett klart minus.

Om vi fokuserar lite på kabeln i sig kommer den med uppdelade platta kablar vilket ger en hög flexibilitet och vi kan i princip dra denna kabel vart som helst i chassit. Bundlad med stället kommer en 165 mm lång kabel men det finns även i separata 200 mm- och 300 mm-längder. Två delar som vi verkligen uppskattar med detta Riser-kort är dels att kabelanslutningarna är guldpläterade, dels att själva PCIe-platsen är stålförstärkt, precis som på bättre moderkort. Kablarna är dessutom försedda med en EMI sköld för minsta möjliga störning. Nu kan vi bara hoppas att lösningen kommer i Gen4-utförande snart.

Betyg på ställ respektive riser:

72 % / 86 %


VIKT: 410 gram
MÅTT: 184–239 x 142 x 121 mm
KABELLÄNGD: 165 mm
GRÄNSSNITT: PCIe Gen3
ANSLUTNINGSKRAV: Minst 7 expansionsplatser
SPECIALFUNKTIONER: Justerbar GPU montering

Användarvänlig lagring

Lagring
Western Digital WD Black D10 8 TB
Ca 2 500:- wdc.com

Oavsett om du använder stationär eller bärbar dator (alternativt konsol) så hamnar vi alltför ofta i situationen att våra spel tar upp mer utrymme än vi har plats för. Med WDC:s externa D10-enhet får vi en lättanvänd lagring på hela åtta terabyte som ansluts med USB3.2 gen1. Disken har en, med tanke på att insidan trots allt baseras på en mekanisk disk, hög hastighet som ligger nära 250 MB/s vilket räcker för att vi ska kunna köra spelen direkt från enheten. Vi får också dubbla 7,5-watts Typ-A-portar för laddning av våra speltillbehör.

90 %


VIKT: 980 gram
MÅTT: 195x125x44 mm
KAPACITET: 8TB
GRÄNSSNITT: USB3.2Gen1
KOMPABILITET: PS4, Xbox One, PC, Mac
LADDPORTAR: 2st 7,5 watts Typ-A

En IP-klassad extern disk med hög prestanda

Extern lagring
ADATA SE800 512 GB
Ca 1 195: – adata.com

Minimal lättvitktslagring för alla plattformar.

Adatas nya externa flashlagringsenhet SE800 är en minimal sådan som bara mäter 72,7 x 44 x 12,2 mm och väger 40 gram, vilket gör att vi lätt kan ta den med oss i fickan. Enheten ansluts via USB3.2 Gen2 Typ-C vilket gör att den fungerar som extra lagring till både Windows-, Linux- eller Android-enheter.

SE800 har en hög läsprestanda som ligger nära 1 000 MB/s vilket gör den till ett perfekt komplement till både mer krävande arbetsmaterial men framför allt som en extern enhet att lagra våra spel på när vi behöver mer utrymme. Däremot så ligger skrivprestandan något sämre till med ett snitt på knappa 655 MB/s.

Modellen är dessutom både IP68-klassificerad som ger utmärkt skydd mot såväl damm som vatten. På detta klarar den MIL-STD-810G 516.6 slagmotstånd så om du råkar tappa den när du är på språng eller bara har den nedstoppad i väskan (som du är van att kasta runt) kommer data på enheten inte att påverkas.

Vi tycker det är lite synd att Adata inte gått hela vägen och satsat på en USB3.2 Gen2.2-lösning. På den klart positiva sidan finner vi dock två program i form av OStoGo som låter oss installera vår dators OS direkt på enheten, och HDDToGo som är en lösning för att hantera backup av vår data och sedan kryptera densamma. Om enheten används tillsammans med dessa så är den ett grymt bra val.

75 %


KAPCITET: 512 GB
GRÄNSSNITT: USB3.2 Gen2
FÄRG: Svart
MÅTT: 44 x 72,7 x 12,2 mm
VIKT: 40 gram

Pure Rock 2
Ca 375:- bequiet.com

En stilren, tyst, lättinstallerad och effektiv CPU-kylare för upp till 150 watt TDP som passar både Intel och AMD.

78 %


Pages: 1 2

About The Author

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Related posts