Månadens hårdvara – 10 nya tester med världens snabbaste gaming-skärm, och mycket mer!

Månadens hårdvara – 10 nya tester med världens snabbaste gaming-skärm, och mycket mer!

Flexibla lättviktslurar

HEADSET
Hyper X – Cloud Stinger Core
Ca 879:- hyperxgaming.com

17 timmars trådlös gaming med konsolstöd.

Detta är ett par lättvikts-gaminglurar som bara väger 275 gram. Tack vare en rundad, vadderad, huvudbygel och lika mjuka och tryckavlastande öronkåpor är detta ett par lurar som vi kan använda under flera timmars gaming.

Headsetet har en solid konstruktion med utdragbara kåpor som passar de flesta. De ansluts via 2,4 GHz trådlöst till både pc och Playstation-konsoler. Anslutningen är mycket bra och vi har minimal latens och en snabb uppkoppling. På vänster kåpa finner vi en finfin brusreducerande mikrofon som vi kan vika upp för att stänga av. På samma sida finns även ett hjul för att justera volymen, en strömknapp och en Typ-C-anslutning för laddning.

Med fullt batteri så kommer vi upp i dryga 16 timmar, lite beroende på volym och avstånd till dator. Men vi tar oss alltid igenom även riktigt långa spelpass. På insidan finner vi 40 mm-element som ger en bra balans mellan tydlighet i de höga och mellanregistret, och så tyngden i den låga basen vilket passar grymt bra till spel av alla karaktärer. Däremot så tycker vi inte att de är lika klockrena när det kommer till musik där ljudbilden är långt ifrån så komplett som lite dyrare lösningar.

Vi hade gärna sett en programvara som ytterligera låtit oss justera ljudet baserat på spel och egna preferenser, och det hade varit kanon om de stött QI-laddning.

73 %

Läs också: stortest av trådlösa gaming-headset


ELEMENT: 40 mm
VIKT: 275 gram
BATTERITID: dryga 16 timmar
FREKVENS: 20 Hz – 20 kHz
IMPEDANS: 16 Ohm
TRYCKNIVÅ: 95,5 dBSPL
ANSLUTNING: 2,4 Ghz
MIKROFON: Dubbelriktad, brusreducerande

En framtidssäkrad gaming-router med Meshstöd

ROUTER
Asus RT-AX82U Router
Ca 2 488:- asus.se

Asus satsar på Broadcoms nya SOC för 6GHz-stöd.

Detta är en av Asus senaste tillskott inom WiFi6 och trots att enheten ligger ett par prisklasser under toppmodellerna får vi en fullmatad lösning med extremt bra WiFi-signal. Men vi tänkte faktiskt börja lite i andra ändan och prata säkerhet, en aspekt som blivit allt mer kritisk under den senare tiden och framför allt under sista året.

Här måste vi säga att det är mycket tacksamt att denna router kommer med livstids fritt internetsäkerhetsskydd integrerat i enheten vilket kommer att skydda alla enheter som ansluter via den här.  Skyddet vi får är Asus AI Protection Pro med WPA3 och ett ny omgjort, effektivt föräldraskydd. Själva motorn bakom skyddet kommer från Trendmicro och bara denna del är väl värd vad hela routern kostar.

Tillbaka till enheten i sig så är detta en rymdskeppsliknande modell med snygg RGB-integration i fronten som vi kan styra och aktivera olika färgscheman på från en dator eller mobil. På baksidan hittar vi fyra antenner vilka jobbar över både 2,4- och 5 GHz-bandet med 20/40/80/160 MHz bandbredd. Till dessa så får vi en gigabit Wanport, fyra gigabit Lanportar och en USB3.2 Gen1. RJ45-portarna stöder både Link Aggregation och omstrukturering för en extra Wan-port.

Enheten drivs av en trekärnig processor på 1,5 Ghz och kommer med 512 MB Ram. Det är inte någon topputrustning men tack vare extremt smart gränssnitt kan vi optimera trafiken för våra spel på ett effektivt sätt. Som en del i detta har routern även utrustats en dedikerat gaming-port. Så fort vi ansluter en dator till detta gränssnitt kommer trafiken från denna port alltid att ha prioritet över andra enheter.

Som vanligt med Asus nyare routrar stödjer denna enhet AI-Mesh vilket gör att vi kan kombinera den med andra routrar (Asus) och på detta sätt bygga vårt eget Meshnätverk. Oavsett detta erbjuder Asus router en mycket bra täckning och genomströmning som tack vare speloptimeringen ger en jämn hög hastighet med minimal latens. Vi testade med totalt sex anslutna gaming-enheter som alla lirade förhållandevis krävande spel, och trots att vi samtidigt även styrde vårt smarta hem och övervakningskameror så var det aldrig några problem. Det som ramar in allt är sedan Asus suveräna gränssnitt där vi både kan optimera trafiken, sätta regler och konfigurera delar som Open Nat, adaptiv QoS eller VPN,funktioner, samt inte minst den perfekta mobile game mode,lösningen. Kort och gott erbjuder Asus RT-AX82U väldigt mycket kraft för sitt pris och det är utan tvekan av de bästa AX-lösningarna i sin klass vi testat.

91 %


MÅTT 278,5 x 184,4 x 165 mm
VIKT: 740 gram
EXTERNA ANTENNER: 4 st
PROCESSOER: trekärning 1,5 GHz
MINNE: 256 MB Flash + 512 MB Ram
WIFI TEKNIK: OFDMA
SÄKERHET: WPA3-Personal, WPA2-Personal, WPA-Personal, WPA-Enterprise , WPA2-Enterprise , WPS support + Brandvägg och AIProtect

Intels kanske bästa gaming-propp

PROCESSOR
Intel Core I9-10850K
Ca 5 005:- intel.com

Topprankad gaming till lägre pris.

Ett lite märkligt fenomen är att, oavsett om det handlar om Intel eller Amd, så fort en ny flaggskeppsmodell lanseras så är den nästan alltid slut, trots att priset för den högre prestandan ofta blir omotiverat högt. Detta gör att en av Intels senaste toppmodeller i I9-serien kallad 10850K är mycket intressant, och vi skulle till och med vilja gå så långt som att det troligen är Intels bästa spelorienterade processor i skrivande stund sett till prestanda per krona.

10850K är nästan identisk med storebror 10900K men med lite lägre frekvens, ett märkbart bättre pris och framför allt en mycket bättre tillgänglighet.  Processorn har tio kärnor och tjugo trådar som jobbar mellan 3,6 och 5,2 GHz med en 20 MB:s smart L3-cache och en TDP på 125 W. Precis som övriga av tionde generationens Core-processorer använder processorn senaste LGA1200-sockeln och som K-märkt processor så stödjer den överklockning.

För att förtydliga lite gällande frekvensen har Intel olika nivåer av boostlösningar. I grunden, enligt Turbo boost 2-tekniken får vi, om värmeutvecklingen tillåter, en boost upp till 5 GHz. Processorn stödjer dock Turbo Boost Max 3-tekniken som tar de mest lämpliga kärnorna upp till 5.1 GHz. Sedan har vi även Intels TVB eller Thermal Velocity Boost som, även här baserat på värmeutrymmet, kan ta enstaka kärnor till 5.2 GHz.

När vi pratar värme ska processorn med fördel ligga under 70 grader men aldrig överstiga 95 grader. Vi passade på att testa denna processor tillsammans med MSIs MEG Z490 Godlike utrustat med Corsairs M2-enhet och HyperX Predator-minnen samt senaste Nvidia RTX 3080-grafikkort. Vi provade här både att använda en mer standardiserad luftkylare, Noctuas gigantiska NH-D15 Chromax black samt en 360 mm vattenkylare från Coolermaster kallad ML360R RGB för att se hur processorn fungerar.

För att göra en lång historia kort nådde vi en stabil nivå över samtliga kärnor på 4,9 GHz med baskylaren. När vi gick över till Noctua kunde vi pressa detta till 5,1 GHz över samtliga kärnor vid en strömmatning på 1,321 volt. Med vattenkylaren kom vi ytterligare ett pinnhål uppåt och nådde 5,2 GHz. I samtliga fall översteg aldrig värmen 90 grader vilket även var vårt mål. Slår vi samman detta med enhetens prisbild och tillgänglighet är det i skrivanden stund svårt att motivera köp av en annan Intel-processor när det kommer till spelande. Det är till och med så att vi i de flesta fall ligger på samma, eller bättre, om vi även väger in AMD:s modeller vilket gör detta till i varje fall en av de tre bästa (kanske till och med den bästa) gamingprocessor över lag.

93 %


ARKITEKTUR: 14 nm
KÄRNOR/TRÅDAR: 10 / 20
BASFREKVENS: 3,6 GHz
BOOST (TB2/TBM3/TVB): 5/5,1/5,2 GHz
TDP: 125 W
INTEGRERAD GRAFIK: UHD630
MINNESSTÖD: 128 GB DDR4@2933 MHz

Det kompletta kittet

HEADSET / TANGENTBORD / MUS
Logitech Headset G733, TB G915 TKL, Mus G203 och Mus G305
Ca 1 590:- / 2 499:- / 407:- / 479: – logitech.com

Det perfekta kittet för personifierad gaming.

Under sensommaren lanserade Logitech en helt ny serie med tangentbord, möss och headset med den gemensamma nämnaren nya, levande färger som gör det möjligt att skapa en mer personlig gamingstil som visar för både oss själva och vår omgivning vilka vi är. Dessutom använder enheterna Lightsync för att synkronisera den integrerade RGB-belysningen. De trådlösa enheterna använder Lightspeed som är Logitechs egenutvecklade teknik för att trådlös gaming vilken erbjuder responstider under 1ms via 2,4 GHz-bandet.

Då detta är ett kit, oavsett hur du väljer att kombinera färgerna, som passar utmärkt tillsammans så har vi även valt att testa dem på detta sätt. Sedan är det så klart inget som hindrar att du plockar ut dina godbitar och kompletterar med de tillbehör som just du behöver.

Vi börjar med att kika närmare på headsetet som är en klart intressant lättviktslösning som bara väger 278 gram, vilket gör det enkelt att använda dem även under långa timmars gaming utan att bli ”tung” i huvud eller nacke. G733 kommer i flera färger och har en stilren RGB-integration i de bekvämt vadderade kåporna som omsluter hela örat. Tyvärr är kåporna låsta och kan inte roteras vilket hade behövts för att ge en optimal passform, eller som när vi ibland lyfter bort ena kåpan för att snacka vid sidan av.

Förutom att lurarna kommer i flera färger kan vi sedan komplettera med det huvudband som används i ytterligare ett stort antal färger. Detta gäller även för den löstagbara 6mm-mikrofonen där vi kan välja att köpa till olika färgglada former.

På insidan hittar vi Logitechs 40mm Pro-G-element som tillsammans med DTS Headphone X 2.0-tekniken ger oss ett grymt ljud med ett imponerande surroundljud som enkelt hanteras, precis som övriga enheter i detta kit, från Logitechs G Hub-app. Ljudet är inte riktigt i klass med toppmodellerna men inte långt efter och ska helt klart ses som ett av de bättre mellanklass-headset som finns. När det kommer till mikrofonen så är denna däremot inte i samma klass och ljudet blir lätt aningen burkigt. När vi använder någon av extrakuddarna tappar ljudupptagningen fokus och blir lätt svajig och det är störande.

Vi går vidare till tangentbordet som är lite annorlunda mot vad vi förväntat oss. Vi har här testat den vita modellen som är grymt snygg med sin slimmade design och RGB per knapp. Trots sitt minimalistiska format på 368 x 150 x 22 mm ryms här ett fullstort numeriskt tangentbord och vikten på 810 gram ger en bra fingervisning på att det är ett gediget konstruerat tangentbord.

Förutom anslutning via Lightspeed skan vi enkelt växla över till blåtand via två dedikerade knappar i tangentbordets övre kant. Här finns även multimediaknappar och rullhjul för att justera volymen. Tack vare det integrerade minnet kan vi spara upp till tre profiler som hela tiden följer vårt användande. Vad vi däremot saknar är speciella G-knappar för att skapa Makron med mera.

Sett till tangenterna i övrigt baseras dessa på Logitechs GL-brytare som jobbar med en låg profil för hög noggrannhet och prestanda. Vi måste tillstå att vi efter ett par dagars lirande är grymt förtjusta i dessa och vi får precis den känsla vi söker. För den som vill går det även att byta mellan olika brytare baserat på den tangentfeedback som vi önskar.

Ska vi vara lite gnälliga kan vi tycka att Logitech, sett till enhetens prislapp, borde ha skickat med ett handledsstöd. Och varför inte erbjuda detta i ett stort antal färger samt integrera Lightsync även i detta?

Vi kommer så till de båda mössen. Det låter nästan som början på en julsaga men så är det så klart inte utan det handlar om en trådlös och en trådbunden modell som i övrigt är mycket lika varandra. G203 är en USB-baserad mus med en rapporteringsfrekvens på 1 ms och med totalt sex knappar samt en 2,1 meter lång kabel. Musen har en maximal upplösning på 8 000 dpi vilken kan justeras från 200 dpi beroende på önskad känslighet.

Musens båda primära knappar har ett speciellt knappfjädringssystem i metall som ger ett exakt gensvar och precision vid varje klick. Vi får här även en snygg RGB-integration i musens bakre del samt över G-loggan. Musen har yttre mått på 116,6 x 62,15 x 38,2 mm och väger låga 85 gram. Musen håller bra precision för klassen och ligger bra i handen.

Tycker du inte om sladdanslutna enheter är troligen G305 ett bättre alternativ. Denna Lightspeedmus kommer med samma sex knappar vilka är helt programmeringsbara. Till denna mus har Logitech satsat på den mer precisa Hero-sensorn som har en maximal upplösning på 12000 dpi. Denna har en mycket hög precision och även en optimerad energieffektivitet vilket gör att vi får ut cirka 250 timmar på ett AA-batteri. G305 är trots sin trådlösa integration en lätt mus som bara väger 99 gram. Ett plus med musen är att vi under plattan som handen vilar på kan placera enhetens trådlösa mottagare när denna inte används. Sett till de yttre måtten och även knappfjädringssystemet är de båda mössen identiska. Vilken mus som passar bäst beror så klart på dina preferensramar men självklart spelar även priset en viktig roll. Detta gör att vi vill komma med en avslutade rekommendation för detta kit. Kika runt i olika butiker där dessa modeller fortfarande är tillgängliga efter olika kampanjer. Dessa gör att priserna kan variera kraftigt.

85 % / 81% / 78 % / 80 %


VIKT (G733, G915, G203, G305): 278 / 810 / 85 / 99
MÅTT (G915, G203 & G305):  368 x 150 x 22 / 116,6 x 62,15 x 38,2 mm
BATTERITID (G733, G915, G305):  20 / 40 / 250 timmar
ANSLUTNING (G733, G915, G203, G305): Lightspeed / Lightspeed och BT / USB Kabel / Lightspeed
ELEMENT (G733): Pro-G 40mm
FREKVENSOMFÅNG (G733): 20 Hz-20 kHz
IMPEDANS (G733): 39 Ohm
AKTIVERINSKRAFT (G915): 50 gram
BRYTARE (G915): GL Tactile
NEDTRYCKNINGSAVSTÅND (G915): 2,7 mm

Världens snabbaste gaming-skärm

MONITOR
ASUS TUF Gaming VG259QM
Ca 4 190:- asus.com

En blixtsnabb HDR 400 IPS-skärm som ger spelen nytt liv.

Detta är utan tvekan en av de mest intressanta FHD-skärmarna på marknaden. Asus ger oss med VG259QM en 24,5 tums IPS-skärm som kan överklockas till grymma 280 hertz vilket ger snabba spel otroligt flytande scener och där vi nästan i detalj kan följa bollen snurra i FIFA 20. Skärmen har även en snabb responstid på låga 1ms GtG.

Tack vare att skärmen är Nvida G-sync-certifierad så får vi en skärm som är optimerad för Nvidias senaste RTX 30XX-serie och de båda giganterna kommer att jobba i perfekt harmoni för att göra dig till en vinnare. Asus använder sig även av en kombination av Adaptiv sync och ELMB vilket är en low-motion-blur teknik som gör att vi slipper alla former av ghosting och bibehåller objektens skärpa även under lirande i högsta frekvens.

Skärmen uppfyller kraven för DisplayHDR 40-standarden vilken Asus sedan använder i två olika utförande. Vi har ett läge som optimerar färger och ljusnivåer för film, och ett läge som optimerar bilden för spel. Som alltid packar Asus skärmen med flera i-spelet lösningar. Exempel på detta är Gamevisuals-tekniken som låter oss välja mellan sju olika visningslägen baserat på vad vi gör. En annan favorit är Gameplus som är en hotkey-lösning för att under spelet få tillgång till crosshair, sniper, FPS-räknare med mera direkt under spelets gång vilket underlättar enormt. När vi kommer till anslutningar hittar vi dubbla HDMI och en DP samt ett separat headset-uttag. Skärmen kan även justeras i såväl höjdled som vridas, roteras och tiltas för att nå bästa möjliga visningsläge.

90 %


SKÄRMSTORLEK: 24,5 tum
PANELTYP: IPS
UPPLÖSNING: 1920×1080
LJUSSTYRKA: 400 cd/m2
RESPONSTID: 1ms
UPPDATERINGFREKVENS: 280 Hz
ANSLUTNINGAR: 2 st HDMI + 1 st DP
HÖGTALARE: 2×2 Watt
MÅTT: 563 x 356-486 x 211 mm
VIKT: 5,1 Kg


Av Patrik Wahlqvist

Pages: 1 2

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts