Månadens hårdvara – 10 nya tester med världens snabbaste gaming-skärm, och mycket mer!

Månadens hårdvara – 10 nya tester med världens snabbaste gaming-skärm, och mycket mer!

Also: lättviktare till lurar och ett i alla avseenden tungt tangentbord.


För gaming med professionell 3D-ljudpositionering

Headset
JBL Quantum One
3 000:- jbl.se

Magiskt bra lurar med extrem komfort och imponerande RGB.

När du lirar, framför allt på en högre nivå, så är ljudet en av riggens viktigaste delar. Genom att höra varifrån ett ljud kommer och hur långt bort det är, samt om det närmar sig eller passerar iväg med hög precision, kan vara den avgörande faktorn mellan ljuv vinst och förödande förlust.

JBL har utvecklat Quantum Gaming-serien av headset och högtalare som tillsammans med en unik mjukvara ser till att alltid placera dig i centrum, där varje detalj hörs med snudd på millimeterprecision, och med magiskt bra ljud. I toppen av denna serie hittar vi detta headset, Quantum One som är en USB-baserad lösning som passar pc, Mac och konsoler.

Lurarna har en bekvämt vadderad huvudbåge med exakt rätt tryck för att hålla fast dem utan att orsaka onödigt tryck. Varje öronkåpa kan vinklas för en precis passform och de generöst vadderade sidorna är bland de mest bekväma vi testat. Detta är ett headset som vi skulle kunna somna med utan att märka att det sitter på.

På utsidan av kåporna finns en mäktig RGB-integration som vi kan styra in i minsta detalj via programmet JBL Quantum Engine. Det är även från detta program vi styr ljudbilden. Det känns som att julafton kommer varje gång vi startar appen för vi kan verkligen finjustera varje del av ljudet. Från grunden finns flera grundläggande färdiga profiler men det är när vi växlar över till DTS för musik eller ännu hellre Quantum Sphere360 som magin uppstår.

I detta senare läge konfigurerar vi ljudbilden baserad på vår fysiska profil och efter en grundläggande kalibrering kommer ljudet att följa våra huvudrörelser in i minsta detalj. Precisionen för detta är snuskigt bra. Tänk dig att du smyger på din fiende och tycker att du hör något bakom dig. Vi stannar då upp och rör på huvudet för att fånga in varifrån ljudet verkligen kommer, precis som vi skulle gjort i verkligheten.

Vi tittar upp när vi hör en helikopter eller ner när vi hör en mina klicka till under våra fötter. Allt blir så extremt mycket mer verklighetstroget och vi kan lova att efter att du testat och vant dig vid Quantum One vill du inte återgå till något annat.

För att testa detta i ett annat läge så startade vi en livekonsert som är inspelad i flera kanaler och där vi står i mitten. Genom att spela upp samma låtar om och om igen men med olika vridning på huvudet fångar vi upp olika röster och instrument varje gång vilket är häftigt.

Lurarna har så klart även en mikron vilken kan tas bort vid behov. Denna erbjuder en underbar filtrering av omgivande ljud och levererar en perfekt dialog med laget. För att underlätta balansen mellan spelljud och chatt får vi även en separat kontroll med ett hjul där vi snabbt, helt flytande, kan växla mellan effekter och kommunikation. För att sedan göra allt ännu bättre kan vi skapa olika profiler för varje spel vi lirar och snabbt växla mellan dessa. Är vi sedan flera användare som bruka använda samma lurar kan vi även skapa unika användarprofiler för varje person. Det enda vi kan sakna lite är den musikaliska bredden, och trots att ljudet är grymt även för musik så finns det bättre lurar för detta ändamål. Som gaminglösning är vi helt sålda och detta bara måste ligga högt på önskelistan inför julhandeln hos alla gamers.

96 %

Läs också: 12 andra tester av het hårdvara


VIKT: 369 gram
DRIVENHET: 50 mm dynamisk
FREKVENSRESPONS: 20 Hz – 40kHz
MIKROFON FREKVENSRESONS: 100 Hz – 10 kHz
MAXIMAL SPL: 97 dB
IMPEDANS: 32 ohm
ANSLUTNING: USB / 3,5 mm
LJUDBILDER: QuantumSPHERE 360
RGB: på kåporna

Ett tungt tangentbord i alla avseenden

TANGENTBORD
QPAD MK-95
1 895:- qpad.com

När MX Blue och MX Red kombineras med en uppsjö extra finesser uppstår perfektion.

När vi får kartongen med detta tangentbord tror vi nästan att det är något fel. Paketet är nämligen riktigt tungt vilket inte är så konstigt när det visar sig att tangentbordet i sig väger närmare 1,5 kilo. Detta säger även lite om tangentbordets konstruktionskvalité som är i det närmaste perfekt med en gedigen stomme och tangenter som är konstruerade för år av hårda nedslag och utbrott. Oavsett om de är av glädje eller ilska kommer MK-95 att stå pall för det mesta.

I denna aluminiumram sitter sedan en uppsättning fullstora tangenter där varje tangent har en individuell RGB-integration som gör att vi kan styra effekterna precis efter önskemål. Vi kan även ställa in ljusstyrkan i fyra olika nivåer för att matcha omgivande ljus. Tangentbordet har självklart Anti-ghosting för alla specialtangenter samt ytterligare sex snabbknappar och full N-Key roll over.

I tangentbordets övre högre hörn hittar vi sedan den del som gör att vi formligen älskar det. Dels finns här ett hjul som styr volymen på ett smidigt och snabbt sätt men ovanpå denna finns ett vridreglage som på mekanisk väg växlar mellan två helt olika tangentbordsbrytarlägen.

Baserat på hur vi ställer detta vred, som är relativt trögt, får vi två helt olika tangentlägen. Det första har snabba, tysta nedslag som kräver minimal kraft medan det andra har ett klickade gensvar med perfekt motstånd för skrift. Ungefär som en gammaldags skrivmaskin, eller för att göra en dum jämförelse: som MX Red- kontra MX Blue-switchar men i en och samma uppsättning.

MK-95 ansluts med hjälp av en USB-kabel med guldpläterad kontakt för bästa anslutning. Vi får även ett handledsstöd som fäster mot tangentbordet med magneter och som ger en bra avlastning. Vad vi däremot saknar är en USB-genomgång. Rent allmänt så hade det varit mycket intressant med en USB-C-baserad lösning med stöd för Gen2.2 som genomgång vilket hade öppnat upp helt nya möjligheter.

88 %


VIKT: 1470 gram
MÅTT: 456 x 151 x 40 mm
ANSLUTNING: Guldpläterad USB
KABELÄNGD: 2000 1,8 meter
BELYSNING: RGB på tangentnivå
SPECIALFUNKTIONER: Anti-Ghosting, N-Key Roll over, Switch växlare, volymhjul

Prisvärd Gaminglaptop med RTX-grafik

GAMINGLAPTOP
Asus TUF Gaming A15 FX506
Ca 14 990:- asus.se

Bärbar gaming som klarar tuffa tag.

Asus TUF är en serie som står för extra hållbarhet vilken uppfyller kraven för MIL-STD-810H-tester sett till fall, skakning och värme samt kyla och fukt. Detta gör att denna enhet är som skapt för att följa med på alla typer av LAN-partyn eller sena gaming-kvällar hos kompisarna.

Enheten baseras på en 15,6 tums FHD IPS-panel med en uppdateringsfrekvens på 144 hertz för en perfekt bild utan eftersläpning. Skärmen stödjer även Adaptive Sync och vi kan via enhetens externa anslutningar koppla in två externa skärmar. Motorn bakom skärmen är Nvidias RTX2060 med 6 GB GDDR VRAM vilket både räcker och blir över för att köra de flesta spel i ultraläge eller de senaste 3d-spelen med höga inställningar.

Som processor finner vi AMDs Ryzen 7 4800H vilket är en åttakärning HT-processor som körs mellan 2,9 och 4,2 gigahertz och som stödjer LPDDR4-minnen på upp till 4266 megahertz. Processorn har även sju integrerade GPU kärnor vilka används under normal belastning för att ge enheten maximal batteritid.

Vår testenhet kommer med 16 GB 3200 MHz Ram och har en 512 GB stor PCIe-baserad SSD som ger enheten blixtsnabb respons och grym laddtid för nya scener. Skulle du behöva går det även att trycka i dubbla SSD-enheter.

TUF A15 kommer med ett RGB-upplyst tangentbord med WASD-tangenterna i en omvänd, ljus belysning för att de ska vara lätta att identifiera. Tangenterna har ett grymt skönt nedslag med hög precision som tack vare Asus Overstroke-teknik ger en snabbare respons och som den TUF-dator det är ska varje tangent tåla mer än 20 miljoner nedtryckningar.

Vi tar ett kliv åt sidan och ser till anslutningarna och finner här totalt sett en RJ45-port, en HDMI2.0b, dubbla USB3.2 Gen1, en USB3.2 Gen2 Typ-C med stöd för DP, ett 3,5 mm audiojack och en USB2-port. Dessa kompletteras med trådlöst WiFi5 och BT5 vilket ger oss en riktigt bra bredd. Vi hade däremot gärna sett både en multigigsport men framför allt senaste WiFi6. Och med en Thunderbolt3-lösning så hade enheten varit fullkomlig. Men å andra sidan vi kan inte få allt i en dator för under 15 000 kronor och Asus har valt att prioritera helt rätt.

När vi kommer till ljudet är detta baserat på DTS:X Ultra som tillsammans med nyutvecklade stereohögtalare och fyra portar ger oss en bra spridning med ett fullgott ljud med tanke på att vi pratar om en bärbar dator. Vill du däremot uppleva bästa ljud så är ett headset att rekommendera, och här ger Asus oss hela åtta föroptimerade profiler för bland annat musik, film och olika speltyper.

Ett stort extraplus för enhetens kyllösning som via stora luftintag och kraftiga värmeflänsar ser till att hålla enheten sval även under långvarig maxbelastning. Däremot ska det tilläggas att enheten under full belastning är långt ifrån tyst. Detta är kanske inte något som vi tänker på när vi lirar men om vi vill sitta och redigera en film under kvällstid så är det inte helt optimalt. Vi avrundar med att kort nämna att enheten är extremt lätt att uppgradera både sett till RAM-minne, 2,5 tums disk och M2-enheter och via appen Armoury Crate kan vi enkelt hantera alla inställningar och även delar som drivrutinsuppdateringar med mera. Kort och gott får vi en riktigt bra gaminglaptop till ett klart attraktivt pris.

81 %


CPU: AMD Ryzen 7 4800H
MINNE: 16 GB DDR4@3200 MHz
SKÄRM: 15,6” FHD@144Hz
GRAFIK: RTX2060
LAGRING: 512 GB PCIe SSD
TANGENTBORD: RGB upplyst med separat Numpad
TRÅDLÖST: WiFi 5 + BT5
ANSLUTNINGAR: Kombo Audio, 2 USB3.2 Gen1, 1 st USB3.2 Gen2, 1 st USB2, RJ45, HDMI
LJUD: DTS:X Ultra
BATTERI: 90Wh
MÅTT:  359,8 x 256 x 22,8 mm
VIKT:  2,3 kg

Ett knappa 16 liters-chassi med plats för monstergrafik

CHASSI
Kolink Rocket Heavy
Ca 1 290:- kolink.eu

Det lilla chassit för den tunga riggen.

När vi tänker på m-ITX-chassin är en av de första tankarna vi får – vad måste vi offra nu? För med minskad form och volym blir utrymmet för våra komponenter och andra delar som kylning nästan alltid lidande på något sätt. I varje fall om vi skulle vilja bygga en rigg som klarar de senaste spelen i ultra.

Men så har vi detta chassi, som med sin unika konstruktion och bundlade PCI-E 3.1 Riser-kabel låter oss installera grafikkort på upp till 340 mm och som tack vare den vinklade designen även gör det möjligt att använda upp till tre expansionsplatser. Lägg sedan till att de flesta grafikkort, i varje fall i high-end klasserna, är utrusade med olika varianter av RGB och att detta chassi har en glasförsedd sidopanel, så kan det knappt bli bättre.

För att sedan hantera kylning av såväl grafik som en överklockad processor, har chassit ett frontplacerat luftintag med dammfilter. Vi hittar samma lösning i ovankanten och här kan vi även placera en radiator på upp till 240 mm. Dessutom så kan vi placera en 120 millimeters fläkt bredvid moderkortet för kylning. Vi får här även förhållandevis gott om plats för CPU-kylare vilka kan vara upp till 85 mm höga.

Chassit i sig är tillverkat i aluminium och har raka, stilrena linjer. På ovansidans framkant finner vi enhetens IO-panel som sträcker sig mer eller mindre från kant till kant. Denna består av dubbla USB2, dubbla USB3, en USB3.2 Typ-C samt en kombinerad 3,5 millimeter audioport vilket ger oss en bred möjlighet till anslutningar.

På chassits undersida hittar vi en fyra stilrena och dämpande fötter som även ger en bra luftgenomströmning från undersidan. Vi återgår till insidan där vi dels hittar plats för ett SFX/SFX-L PSU och ett litet rack för dubbla 2,5 tums- och en 3,5 tums-diskar. För att summera allt detta får vi ett chassi som är extremt lättarbetat och genomtänkt i alla led, och planerar du att bygga ett visuellt häftigt och kraftfullt system så är detta en perfekt stomme för denna rigg.

83 %


VIKT: Ca 4,7kg
MÅTT: 180 x 265 x 350mm
FORMFAKTOR: m-ITX
FLÄKTPLATSER: Toppen dubbla 120mm + 1 st 120mm
RADIATORPLATS: 1 st 240mm
DISKPLATSER: 2 st 2,5” + 1 st 3,5” / PSU: SFX /
IO-PANEL: 2 st USB2 + 2 st USB3 + 1 st USB3.2 Typ-C + 1 st 3,5 mm Audio

Dagen då SSD:n verkligen kan konkurrera med HDD-kapacitet är här

SSD-LAGRING
Samsung 870 QVO 8TB
Ca 8 990:- samsung.com

Snabb SSD lagring med otroliga 8TB-kapacitet.

Med en fullstor stationär gaming,rigg så är lagringen sällan ett problem men när det kommer till bärbara eller mini/micro pc-alternativ så har detta många gånger varit ett hinder och vi har alltid fått välja vilka spel vi vill ha installerade, eller förlita oss på externa lagringsalternativ. Detta har blivit alltmer påtagligt i takt med att spelen i sig upptar mer plats. Men dessa tiden är nu passé för med Samsungs senaste SSD-serie 870 QVO så lyckas företaget pressa in smått ofattbara 8 TB i en 7mm tjock SSD, en dimension som passar i de flesta bärbara datorer.

På insidan av denna disk hittar vi Samsungs egna 9X-lagers QLC-flash och företagets MKX Metis-kontroller. Enheten använder en LPDDR4-cache och har en full godkänd uthållighet med en TBW på 2 880 TB.

Diskens prestanda, så länge data ligger inom cacheramarna, håller sig nära SATA3-gränssnittets gränser med hastigheter på 560 kontra 530 MB per sekund och slumpmässiga data på 98 000 respektive 88 000 IOPS. Men när enhetens SLC-baserade cache är full sjunker prestandan drastiskt till mellan 100 och 160 MB per sekund – för att sedan återgå till full hastighet när cachen tömts.

I normala fall är det sällan som detta är något problem och de enda gånger vi sprang på problem var när vi snabbt växlade mellan olika världar och laddade nya scenarion i för snabb takt. Men vid normal användning flyter allt på perfekt.

Ett klart plus för disken är att den kommer med 256 bitars AES-hårdvarukryptering som är TCG Opal-certifierad, vilket även gör disken till ett perfekt val för företag. Och som alla vet blir vi en allt större skara som använder samma dator till arbete och spelade vilket gör detta till en optimal lösning.

Nästa stora plus hittar på programvarusidan där vi med Samsungs Magician får full kontroll över diskens prestanda och hälsa, och även får med lösningar för att migrera en tidigare disk till denna på enklast möjliga vis. Tyvärr har Samsung valt att bara låsa garantin vid 3 år och priset per gigabyte är sett till den prestanda vi får är alltför högt. Det är ett klart minus vilket gör att detta inte är lösning för alla. Men tillhör du dem som bara har plats för en disk och vill maximera din lagring med godkänd prestanda, då är detta ett intressant val.

71 %


FORMFAKTOR: 2,5”
GRÄNSSNITT: SATA 3
MINNE: V-Nand 4-bit MLC
KONTROLLER Samsung MKX Controller
KAPACITET: 8 TB
CACHE: 8GB DDR4
SPECIALSTÖD: Trim, SMART, GC, AES 256-bit
PRESTANDA: 560 / 530 MBps

Pages: 1 2

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts