Hur viktig är hårdvaran för en gamer? I samarbete med Leo Vegas

Hur viktig är hårdvaran för en gamer? I samarbete med Leo Vegas


När man har bestämt sig för att satsa mer på spelandet och kanske gå från glad amatör till potentiell proffsspelare, är det lätt att man går ”all-in” och lägger en massa pengar på dyra tillbehör. Detta i tron att ens spelande förbättras av de omkringliggande prylarna. Detta är både sant och osant. Här reder vi ut begreppen och tittar närmare på vad man egentligen ska satsa på när man skapar sin egen ”battle station”.

Amatör eller proffs – hårdvaran gör skillnad

Att spendera tusentals kronor på de absolut bästa sakerna som möss, tangentbord, monitor och spelstol är fullständigt onödigt för den som precis har kommit igång med spelandet. Med det sagt kan gammal, föråldrad eller undermålig hårdvara absolut ha en inverkan på spelandet och innebära skillnaden mellan liv och död under utdragna matcher. Oavsett om du spelar Counter-Strike eller en lång, spännande spelsession på sajter som Leovegas live casino kommer ryggsmärtor och trötthet garanterat ligga dig i fatet under längre sittningar. Tänk på att detta framförallt gäller spelare som lägger många timmar på sin hobby, snarare än dem som bara spelar ibland för att det är skoj. Då kan man lika gärna sjunka ner i soffan med sin handkontroll och lägga mer fokus på spelet än ergonomin.

Vilka tillbehör ska man satsa på?

Så, du har bestämt dig för att satsa på spelandet och bli en äkta gamer? Grattis, det är en både underhållande och snabbväxande sport med en enorm gemenskap som inte bryr sig om landsgränser, ålder eller ens språk – då de flesta spelar på engelska. Något som man definitivt bör investera åtminstone några kronor på är datormusen. För att kunna spela ordentligt och bekvämt ska musen vara ergonomisk, även om den personliga smaken spelar in här. Alla har sina egna preferenser, så testa dig fram. En mus som utvecklats för spelande har ofta små vikter i sig, så att du kan justera dess vikt och rörlighet. Det är avgörande för att slippa blir uttröttad i handleden. Dessutom ska musen ha den absolut bästa möjliga upplösningen – varenda millimeter räknas när man befinner sig på det virtuella slagfältet.

Nästa tillbehör är tangentbordet. Gamer-tangentbord kan vara upp till fyra gånger snabbare än vanliga tangentbord. Hastigheten är tiden det tar att registrera ett kommando med knapptryckningen. De kommer även med finesser som olikfärgade och upplysta tangenter, så att man snabbt hittar rätt bland sina kortkommandon. Återigen, tid är allt i spelet och det ska gå riktigt snabbt om man vill gå vinnande ur striden.
Sedan har vi spelstolen. Du har säkerligen sett dem på TV eller på internet. De ser ut ungefär som racingstolar, och faktum är att de lånar mycket av de ergonomiska fördelarna från sina jämlikar i racingbilarna. Med extra stöd för ländryggen och nacken ser de till att du slipper ryggsmärtor av spelandet. Även här finns det otroligt avancerade varianter, varav vissa har inbyggda högtalare och liknande. Det är dock inget du behöver – satsa i stället på en vettig stol som håller dig bekväm under långa matcher. Sedan är det bara att köra.

Monitorn – dina ögon på slagfältet

En del i din hårdvara som förtjänar sin egen underrubrik är monitorn, eller bildskärmen. Bildskärmen låter dig se allt som händer i spelet och det är därför viktigt att den är av hög kvalitet. Här brukar man generellt prata om två viktiga aspekter som påverkar spelupplevelsen: upplösningen och refresh rate (som närmast kan översättas med ”uppdateringsfrekvensen”). Skärmens upplösning avgör hur många detaljer du ser, vilket är extra viktigt om du behöver se motståndare på långt avstånd. Uppdateringsfrekvensen avgör hur ofta skärmen uppdaterar bilden, och en högre frekvens ger en mjukare och mer naturlig spelupplevelse.

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts