De bästa Baldur’s Gate III-karaktärerna du kan skapa

De bästa Baldur’s Gate III-karaktärerna du kan skapa

Vi ger dig en Baldur’s Gate III-build för varje klass, och tipsar om raser, förmågor och underklasser du bör välja.

Är du på jakt efter en stabil Baldur’s Gate III-karaktär som ska ta dig genom early access? Baldur’s Gate III är ett spel som bygger på D&D. Det innebär att du kan nyttja så kallad “min-max”. Det är inte 100 procent nödvändigt, dock. Till att börja med kan du ibland skicka fram den starkaste mannen i världen och be honom plocka upp en säck, men misslyckas tärningskastet kommer han ändå klanta sig. Med detta sagt är en optimerad build ändå något som hjälper dig. Och därför har vi satt ihop denna guide för att du ska hitta karaktären och builden för dig i Baldur’s Gate III.

Ha dock i åtanke att, även om du följer guiden eller ej, så rullar inte tärningarna alltid din väg. Det är okej, det är en del av det roliga. Det är också viktigt att komma ihåg att du, olikt Divinity: Original Sin 2, inte riktigt kan skapa en hybridklass, så en optimerad karaktär är en prioritet.

En annan sak: människor är okej på allting. Är du i valet och kvalet, välj en sådan.

Läs även: Ska du spela Baldur’s Gate III nu, eller vänta till fulla releasen?

Cleric

Primär stat: Wizdom
Bästa raser:
Gold Dwarf, Wood Elf
Bästa förmågor:
Cantrips: Guidance, Resistance, Sacred Flame. Spells: Bane, Healing Word, Shield of Faith.
Bästa underklass:
Life Domain

Det är lite klyschigt att utmåla Clerics som någon som ser till att läka allas sår. Det är inte det enda de kan göra i Baldur’s Gate III, men är vad de gör bäst. Om du vill spela en Cleric för att hjälpa dina vänner så är detta rätt väg.

För att boosta effektiviteten för dina formler så vill du ha “Life Domain”. Då har du dina läkande trollkonster (Healing Word och Cure Wounds, den senare från just Life Domain) för att hålla liv i ditt sällskap. Du har debuffs (Bane) för att hålla tillbaka motståndet, och supportformler som Shield of Faith och Resistance. Målet med denna build är att hålla alla vid liv i alla möjliga situationer.

Fighter

Primär stat: Strength
Bästa raser:
Githyanki, Shield Dwarf (Strength-vapen) Strongfoot Halfling (Dexterity-vapen), High Elf (Dexterity-vapen och “INT” för Eldritch Knight-formler)
Bästa underklass:
Battle Master

Olikt magiklasserna har en Fighter väldigt få val i inledningen. I princip har du inget bortom ditt vapen. Välj ras baserad på vapnet du vill svinga.

När du når level 2 får du specialisera dig, vilket handlar om vapnet du vill använda. När du levlar ytterligare en gång kan du välja underklass. Du kan visserligen vara en Eldritch Knight, men mestadels är den lite ineffektiv. Generellt är det bättre att satsa på Battle Master, som öppnar upp för mer intressanta attacker.

Ranger

Primär stat: Dexterity
Sekundär stat:
Wizdom
Bästa raser: Elf, Halfling, Drow
Bästa förmågor:
Mage Breaker, Beast Tamer
Bästa underklass:
Beast Master

En Ranger kommer långt genom att bara vara kompis med ett djur och, förstås, genom att avlossa sina pilar. Mage Breaker ger dig True Strike-cantrip, som ger dig fördelar i tärningskasten mot en varelse.

Likt Fighter kan du satsa på vapnet du vill ha vid level 2. Archery är rätt väg att gå för den här builden. Till skillnad från Fighter kan du också leka med några trollformler. I regel vill du ha Cure Wounds om din grupp inte har någon Cleric, eller något i stil med Jump eller Longstrider om en Cleric finns till handa. När du levlar ytterligare ska du satsa på Beast Master-underklassen för att ta dig ytterligare ett kliv på vägen till djurvänligheten.

Rogue

Primär stat: Dexterity
Bästa raser:
Halfling, High Elf, Drow
Bästa underklass:
Thief

Rogue är sannolikt den klass som kommer med minst krusiduller i Baldur’s Gate III. Målet är enkelt: göm dig och smyg dig fram för att attackera och ha ihjäl fienderna så snabbt som möjligt.

Du har inte mycket till beslut att fatta innan level 3. Då får du välja underklass. Det finns absolut en del gott att säga om Arcane Trickster, men de andra klasserna bör ha den här biten säkrad. Kort sagt är det bäst att helt enkelt fokusera på dina stealth-förmågor och välja Thief, som får en extra bonushandling under varje runda.

Warlock

Primär stat: Charisma
Bästa raser:
Tiefling, Half-Elf, Lightfoot Halfling
Bästa förmågor:
Cantrips: Eldritch Blast, Mage Hand. Spells: Hex, Tasha’s Hideous Laughter
Bästa underklass:
The Great Old One

Warlock är en annan klass som kan spela olika roller. För den här builden är det dock bäst att fokusera på att få dina fiender ur strid och därefter slutföra dem med Eldritch Blast.

Vid level 2 får du välja två Eldritch-besvärjelser, och en av dessa bara måste vara Agonizing Blast. Den lägger till din Charisma på skada orsakad av Eldritch Blast, och den blir nästan orimligt kraftfull. Kombinera detta med förmågor som hindrar fiender från attacker och du har blivit en demon.

Wizard

Primär stat: Intelligence
Bästa raser:
High Elf, Tiefling
Bästa förmågor:
Cantrips: Fire Bolt, Ray of Frost, Shocking Grasp. Spells: Mage Armour, Burning Hands, Grease, Magic Missile, Sleep, Witch Bolt
Bästa underklass:
Evocation

Av alla klasser har Wizard troligen mest skoj. Du har en närmast överväldigande kista med möjligheter varje gång du levlar. Till och med grundkaraktären kommer med en rad formler. Besvärjelserna ovan mixar dock skada med ett par av mer verktygsklass. Använd alltid Sleep.

Vid level 2 får du välja underklasser, och då antingen Evocation eller Abjuration. Abjuration är lite knepigare än den andra, men det är å andra sidan svårt att klå skadan som kommer ur Evocation-skolan. Dessutom kan du alltid se till att dina kompisar inte träffas av AoE-attacker. Gott så.

Jason Coles

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts