Assassin’s Creed Valhalla – hands-on

Assassin’s Creed Valhalla – hands-on

En sista räd innan releasen i november.

Assassin’s Creed Valhalla ser inte ut att bli nästa stora kliv för serien, vilket förmodligen är helt i linje med vad många tagit för givet. 2017 års Origins var en nystart på flera sätt, medan Odyssey nöjde sig med att snickra vidare på seriens nya ramverk, som var ett actionrollspel snarare än actionäventyr.

Valhalla skjutsar oss över tusen år framåt till Englands mörka, splittrade tidsålder, men känns samtidigt som comebacktrilogins final. Att det spelmekaniska klivet knappast är av sjumilasort är i sig ingen dålig sak, men då och då under min tid med spelet väcks längtan efter något mer. Något annat. Världen i Valhalla hade gärna fått skräddarsys snarare än att pressas in i Assassin’s Creed-mallen.

Låt oss – inte – börja från början. Redan i somras fick jag ju känna och klämma på Valhalla, och har du inte läst ännu bör du börja där. Återigen kastas jag rakt in i händelsernas centrum. Känslan är att detta äger rum innan kampen för Östangeln i somras, men jag är osäker. Säkert är att jag är hemma.

Ravensthorpe är Valhallas svar på tvåans Monteriggioni, och treans Davenport. Kort sagt: en rejäl bas var på tiden i ett Assassin’s Creed.  I detta skede har redan en liten vikingastad fått fäste, med stall, smedja och The Hidden Ones-byrå som flankerar långhuset som är hjärtat i Ravensthorpe. Här har Eivor sin kammare där hon (eller han) kan läsa brev, och så uppdragsrummet med kampanjkartan.

Det är här uppdragskedjan tar sin början där ännu en skuggregent ska krönas. Haken är att en kung redan sitter på tronen, men när har detta hindrat en rad blodtörstiga, mjödpimplande vikingar?

Läs också: Pågångaren från i somras av Valhalla

I korthet

Releasedatum

10 november

Utvecklare

Ubisoft Montreal

Utgivare

Ubisoft

Webb

Officiell sajt

Häxkrafter är av allt att döma en betydande del av spelet.

En rad nya ansikten introduceras; Eivors bror Sigurd, en kunglig livvakt som råkar vara en Jaime Lannister-wannabe, och så två av Ragnar Lodbroks söner. I synnerhet Ivar Benlös.Tonen känns helt rätt men då releasen bara är runt hörnet låter vi storydetaljerna bero. Istället vill jag rikta blickarna mot det spelmekaniska vars Origins– och Odyssey-bitar inte alltid platsar i Valhalla-pusslet.

Att segla i Englands smala floder med en mekanik byggd för medelhavsklimat blir dråpligt, och även om striderna byggts ut är det något som skaver. Att raida kloster och byar är kittlande; insparkade dörrar, panikslagna bönder, flammande halmtak. Gameplay-mässigt övertygar inte svärdsvingandet och yxhuggandet lika mycket. Det är rörigt, saknar tyngd och känns lite för mekaniskt.

Å andra sidan kastas jag rakt in i händelsernas centrum. Jag har inte fått chansen att växa med spelet.

I stealthdelen känner jag mig mer hemma, och trots att stealth och vikingar knappast är som ler och långhalm känns det på något vis full logiskt. Att smyga in i en fästning i jakten på en försvunnen drottning är effektiv spänning. Dessutom övertygar många open world-sysslorna. Pelare av småsten byggs samtidigt som Eivors minns sin mors förmanande ord, förhäxade platser renas, romerska ruiner ruvar på Assassin’s Creed-fanservice, och ännu mer väntar när Animus-mekaniken glitchar.

Vad som sker? Det säger jag inte för det där suget i magen vill jag inte ta ifrån någon. Dessutom nämns i förbifarten att vi ska få besöka… Amerika!? Sannolikt har Valhalla ännu inte spelat ut alla sina ess.

Assassin’s Creed Valhalla ser att uppfylla mina förväntningar, både bra och dåliga. Jag dras in i det imponerande världsbygget men funderar återigen på hur bra ditt samt datt hade kunnat bli om Ubisoft tillät sig jobba, säg, Rockstar- eller CD Projekt-länge med sina titlar. Det tål att tänkas på.

Läs också: Assassin’s Creed Valhalla lanseras en vecka tidigare

About The Author

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Related posts