Metal Gear Solid – Recension

Metal Gear Solid – Recension

Under de 22 åren sedan debuten har Metal Gear Solid samlat på sig en del rost, men har ändå inte tappat all sin glans.

Vi befinner oss i de mörka vattnen i havet utanför Alaskas kust. Terrorister har tagit över den hemliga militärbasen Shadow Moses och hotar med en kärnvapenattack om deras krav inte möts. I en liten ubåt befinner sig den enda som kan stoppa dem: en man som går under namnet Solid Snake.

Den här numera ikoniska introsekvensen är startskottet för vad som skulle komma att bli en av de viktigaste, mest innovativa spelserierna i modern tid. Metal Gear Solid var förvisso inte det första stealthspelet; inte ens dess då 11 år gamla föregångare har den äran. Däremot populariserade det stealth som spelmekanik på ett sätt som skulle komma att eka i spelindustrin hela vägen fram till idag.

Att det nu återigen dykt upp på pc är därför något av en kulturgärning. Vad vi har här är också en mer eller mindre trogen portning av Playstation-originalet med alla naggade polygoner och 4:3-bildformat det innebär. Självfallet innebär det att man måste justera sig till 20 år gammal speldesign som må ha varit banbrytande då men som ibland känns plågsamt arkaisk idag.

Läs också: Metal Gear – Recension

I korthet

Vad är det?

Ett av de mest inflytelserika stealthspelen någonsin.

Utvecklare

Konami

Utgivare

Konami

Webb

https://www.gog.com/game/metal_gear_solid/

Cirkapris

80:-

PEGI

18

Testas på

Intel Core i7-3770K, Sapphire Radeon RX 580 8GB, 16 GB RAM

Kolla även in

Volume

Bild från Metal Gear Solid.
Den här killen är några sekunder ifrån att ha en väldigt dålig dag.

Ormen i paradiset

Frasen jag ständigt återkommer till är ”för sin tid”. Metal Gear Solid var ett första steg, en oslipad diamant, och det märks både vad gäller smygandet och actionsekvenserna som bägge känns primitiva med dagens mått mätt. Smygandet går nästan enbart ut på att undvika fiendens synfält genom att följa deras stela rutter och vänta på en öppning. AIn, som för sin tid var revolutionerande, är idag närmast ömklig.

Dina tillvägagångssätt är också begränsade, då du har inte ens kan oskadliggöra fiender utan dödligt våld. Du behöver inte ens tänka på att gömma kropparna efteråt då de omedelbart blinkar bort. Här finns spår av den tryckande kurragömma-stämningen serien är känd för, men som med det mesta annat skulle den förfinas i senare delar.

Därför är det med blandade känslor jag spelar och försöker bedöma Metal Gear Solid idag. På många plan har det åldrats rejält, men kärnan i upplevelsen och mycket av det som gjorde det fantastiskt då känns nästan lika spänstigt idag. För ett spel med två årtionden på nacken är kontrollen förbluffande tajt och nivådesignen är fortfarande lika briljant. När det gäller Hideo Kojimas historieberättande är smaken som baken men personligen älskar jag alla invecklade intriger, överdrivna personligheter, och bombastiska monologer.

Metal Gear Solid var ett första steg i spåret där många senare spel skulle komma att vandra. Idag är det en relik vars pionjärstatus är obetvivlad, men det är inte helt problemfritt att ta sig an idag. Vill du se var mycket av modern speldesign slog rot är den här versionen en lysande möjlighet att snurra tillbaka klockan.

Läs också: Spelunky 2 – Recension

Bild från Metal Gear Solid.
Här ser vi en helikopter som lider av herpetofobi.
Metal Gear Solid – Recension Reviewed by on .
3.75

UTSLAG

75%
75%

Ett av de mest inflytelserika spelen i modern tid som dessutom åldrats anmärkningsvärt väl.

About The Author

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Related posts