Röki – Recension

Röki – Recension

Röki är en vacker och förtrollande saga som är lika välbekant som häpnadsväckande.

Det finns något i skogen. Man känner det i luften, hör det på vinden, ser spåren i snön. Självklart skräms man, men man blir också nyfiken. Kanske är det farligt, kanske är det snällt. Kanske varken eller. Oavsett vilket så vill man ändå utforska mer för att hitta något magiskt som döljer sig i det okända.

Sagor är ju ofta ett sätt att genom magiska hot avskräcka barn från mer jordnära faror. Bäckahästen håller dem från farliga vattendrag, tomten ser till att de beter sig snällt, och så vidare. Även om det säkert har hjälpt så skapar dessa historier också en längtan att se det där magiska bortom vardagen som sagorna vittnar om. Röki fångar exakt den känslan samtidigt som det uppskattar både det läskiga och underbara med sagornas värld.

Allt börjar med att flickan Tove läser en godnattsaga för sin bror Lars, innan deras hus plötsligt attackeras av en enorm varelse. Efter att de flytt från deras söndertrasade hus försvinner Lars i den mörka skogen, varpå Tove måste ta hjälp av alla väsen som bor där för att hitta sin bror igen. Växte du upp i Norden är de flesta nog bekanta återseenden.

Röki lånar nämligen friskt från nordiska folksagor och vandringssägner, då du bland annat stöter på tomtenissar, troll, julkatten, och självaste Näcken. För att väcka skogens jättar och hitta din bror måste du hjälpa dem allesammans, vilket du gör genom klassiskt äventyrspusslande.

Läs också: Creaks – Recension

I korthet:

Vad är det?

Magiskt äventyrsspel baserad på nordiska sagor.

Utvecklare

Polygon Treehouse

Utgivare

United Label

Webb

https://www.unitedlabelgames.com/roki/

Cirkapris

– kr

Pegi

12

Testat på

Intel Core i7-3770K, Sapphire Radeon RX 580 8GB, 16 GB RAM

Kolla även in

Brothers: A Tale of Two Sons

Bild från Röki.
Tove har en lång dag framför sig.

Snipp, snapp, snut

Pusslen är i sin tur nästan undantagslöst väldesignade och undviker den skruvade icke-logik som ofta förknippas med genren. Istället känns de lämpligt sagolika, som när du hjälper en älva fly från en övervuxen svamp eller hjälper ett stackars troll som har en dolk fast i axeln.

Dessutom har du en händig knapp som låter dig se alla föremål du kan interagera med, vilket hjälper att undvika pixeljagande. I somliga fall kunde det bli överväldigande att jonglera flera pussel på samma gång och vissa lösningar kräver så många steg att man kan tappa bort sig, men det var sällan jag blev ordentligt frustrerad.

Hade pusslen varit sämre hade jag nog ändå förtrollats av Rökis värld som är den mest förtjusande jag satt min fot i på länge. Omgivningarna känns både autentiska och trolska. Spelet fångar den där kittlande känslan av att vara barn och utforska en stor, spännande, kuslig skog. Tack vare animationerna och den strålande karaktärsdesignen känns varje scen som en levande tavla. Betydligt mjukare och mer färggrann än något John Bauer skulle målat, men med en liknande balans mellan magi och verklighet, mörker och hjärta.

Jag trollbands av Röki och dess underbara värld. Jag älskade Tove och hennes episka äventyr hela vägen till dess känsloladdade klimax. Inte sedan Brothers: A Tale of Two Sons har ett spel lyckats fånga essensen av nordiska folksagor i spelform på samma kraftfulla, djupt mänskliga vis.

Läs också: Alwa’s Legacy – Recension

Röki – Recension Reviewed by on .
4.5

UTSLAG

90%
90%
Förtrollande äventyrsspel som fångar fantasin och spelar på hjärtats strängar.

About The Author

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Related posts