Z490-moderkort – Stortest

Z490-moderkort – Stortest

Vi hårdtestar Intels nya moderkort!

När vi ska bygga en ny rigg så är det viktigt att från start satsa på rätt stomme, och en av de viktigaste delarna i denna är moderkortet. Med rätt moderkort kan vi alltid lägga till flera grafikkort, mer minne, snabbare lagring, och även uppgradera processorn allt eftersom nya och bättre modeller lanseras. Med en grund i Intels senaste high-end chip så får vi moderkort med högsta stabilitet och med en oöverträffad överklockningspotential. Dessutom så finns möjlighet till senaste WiFi, blixtsnabbt USB 3.2 Gen2 och allt i en lättkyld plattform för att ge maximal prestanda över långa gamingsessioner.

Q&A

  • Vilka är fördelarna med att bygga ett system kring Intels Z490-chip? De stora fördelarna är att chippet är optimerat för att kunna ge maximal överklockning av processorkärnor och minne utan att påverka systemets stabilitet. Denna effekt kan dessutom uppnås mer eller mindre automatiskt utan krav på egen kunskap, tack vare ett program som heter Intel Performance Maximizer och som är fritt att ladda hem. Till detta så får man den senaste trådlösa standarden Wi-Fi 6 AX201, som både ger en generellt högre datagenomstömning men även minskar latensen och har bättre hantering av miljöer med många anslutna enheter. Z490 har också integrerat stöd för senaste ethernetanslutningen baserad på I225, i form av en 2,5-gigsport.
  • Får vi äntligen PCIe Gen4 till Intel nu? Detta blir lite av ett kluvet svar. Intel har inte direkt implementerat Gen 4 i sitt nya chipp utan fokuserar primärt på att optimera prestanda för både lagring och grafik över Gen 3-gränssnittet. Däremot så har det öppnats flera alternativa lösningar, vilket gör att allt flera tillverkare erbjuder Gen 4-lösningar för lagring. Men detta är som sagt inte en standardfunktion och alternativen kommer att variera mellan olika tillverkare.
  • Varför ska jag bygga en rigg baserad på Intels senaste processorer? Trots att de flesta spel idag kan dra nytta av flera kärnor så är mängden kärnor som utnyttjas fullt ut i spel nästan alltid begränsad till en eller två kärnor. Detta gör att vi för att kunna få ut maximal prestanda i våra spel bör fokusera på högsta möjliga stabila frekvens över just två kärnor. Intels flaggskeppsmodell Core i9-10900K är en tiokärning processor som erbjuder 20 kärnor om det behövs, men som framför allt kan nå upp till 5,3 gigahertz där Intel Turbo Boost Max 3.0-teknik automatiskt optimerar frekvensen över de kärnor som är bäst lämpade. Det ger oss världens i skrivande stund snabbaste gamingprocessor.
  • Vilken prestandavinst kan jag räkna med? Det är omöjligt att svara på då det beror på vilken maskin du sitter på idag. Många byter ut stora delar av sin spelrigg vart tredje år. Om vi rent hypotetiskt fokuserar på dåvarande toppmodell för Intels processorer och jämför dem med med dagens toppmodeller, kan vi enligt Intel själva räkna med upp till 63 procent fler bilder per sekund i spel, 15 procent snabbare videoredigering, 35 procent snabbare videoredigering i 4K och upp till 31 procent bättre systemprestanda överlag. Det är ett påtagligt lyft.

Lexikon

  • Sockel/socket Olika processorer och moderkort har olika socklar (även kallade socket), kort sagt den plats där processorn placeras på moderkortet. Då varje ny sockel har olika antal anslutningar mot processorn går det inte att använda en processor i en sockel den inte är avsedd för, detta trots att de vid en snabb titt kan se likadana ut. Till Z490 så har Intel uppgraderat sin sockel till en modell titulerad LGA1200. Detta gör att vi inte kan använda denna processor på tidigare moderkort eller vice versa. Däremot har man behållit fästpunkterna för sina kylare vilket gör att du kan använda samma kylare som du använt på föregående modeller.
  • TDP Ett misstag som ofta görs när man talar om TDP (Thermal Design Power) är att jämföra dess värden med mängden elektrisk ström som processorn drar. TDPvärden är enkelt utryckt mätvärdet på den termiska effekten som avges och som en kylare måste kunna uppnå för att exempelvis processorn ska kunna arbeta vid angiven maximal frekvens. En kylare med TDP på 150 watt klarar med andra ord att hantera en maximal värmeavgivning på denna nivå. Detta innebär alltså inte att vi inte kan använda en processor som toppar på 160 watt, bara att denna processor på grund av värmeutvecklingen inte kommer att uppnå full effekt, utan arbeta i strypt läge. Gällande Intels senaste generation processorer så har de en högsta TDP på 125 watt vilket ligger i paritet med tidigare K-märkta processorer.

Z490 PHANTOM GAMING 4AX
Pris ej fastställt Asrock.com

Ett mellanklasskort som inte lever upp till förväntningarna.

Asrock är att av de företag som lanserar flest Z490- kort från start. Detta kort kan klassas som en enhet i den övre ingångsprisklassen. Kortet är förhållandevis enkelt med en silver/svart-kombination och minimala flänsar. Asrock har onekligen hållit tillbaka på alla extra funktioner, och lösningarna som används känns alltför mycket halvhjärtade.

Vi tänker här delvis på den integrerade M2- lösningen för kortets trådlösa WiFi6 + BT5-modul där anslutningarna till IO-panelens kontakter är lite märkligt dragna. Framför allt syftar vi på placeringen av frontpanelens USB 3.2-port som sitter för nära processorn och inte går att använda med vissa större luftburna kylare. I övrigt har kortet dubbla PCIe Gen 3-portar varav en är förstärkt.

Kortet erbjuder en klart begränsad IO-panel med bland annat en HDMI-anslutning och dubbla USB 3.2 Gen 2-portar. Här finns även en enklare ljudlösning baserad på Realteks ALC1200-krets. På nätverkssidan kompletteras det trådlösa nätverket med en gigabitport. Kortet har fyra minnesbanker, men vare sig dessa eller processorn har långtifrån samma OC-potential som övriga kort, något som delvis tyder på ett inte fullt färdigt bios.

60 %ASUS ROG STRIX Z490-A GAMING

3 290:- Asus.com

Snyggt kort med imponerande egenskaper.

Detta är ett riktigt snyggt kort som har en svart-, vit- och silverbaserad färgsättning som tillsammans med väl integrerad RGB verkligen är en perfekt stomme i fönsterbaserade chassin. Kortet kommer med dubbla Ultra M2-platser, varav en är placerad under en effektiv kylfläns medan den andra är öppen för användande av lösningar med integrerad kylning. Vi får här en förmonterad, välfylld, IO-panel med bland annat HDMI, DP, dubbla USB 3.2 Gen 2 och 2,5-gigs lanport.
Kortet har däremot inte integrerad WiFi men kompenserar detta med en separat M2 E-Key-plats. IO-panelen rymmer även fem guldpläterade ljudportar som drivs av Supreme FX S1220A som tillsammans med Asus Sonic ljudprogram ger ett kanonbra gamingljud både över headset och högtalare. En annan lösning som vi tycker är smart är att Asus valt att sprida ut SATA 3-portarna i ett plan.

Fyra minnesbanker erbjuds, med mycket bra överklockningspotential och som dessutom fungerar mycket väl med alla våra testminnen. Detta gäller även processorn som tack vare en smart 12 + 2 strömfaslösning ger en stabil och hög maxfrekvens. Kortet har dessutom tre förstärkta PCIe Gen 3 X16-platser och en mycket bra hantering för kylning.

83 %EVGA Z490 BLACK
Pris ej fastställt Evga.com

Överklockarens jul kom tidigt i år.

EVGA lanserar allt färre moderkort, men de som släpps har en särskild skara användare i form av extrema överklockare. Detta kort följer samma spår med hela 18 strömfaser, möjlighet att stänga av PCIe-banor, integrerad LED för felsökning och en helt annorlunda layout där kortets extremt effektiva kylflänsar sträcker sig över, och täcker även, Z490-chippet såväl som strömfaserna för maximal värmeavledning och stabilitet.

Kortet använder även vinklade anslutningar för snyggare kabeldragning och optimerat luftflöde, och för att underlätta detta så har EVGA skapat en mindre utfasning för vissa anslutningar. Black kombinerar dubbla M2-platser med en U2-port för de senaste SSD-enheterna, och det ger kortet en bra flexibilitet.

Värt att notera är att EVGA bara valt att satsa på två minnesbanker för att kunna erbjuda bästa stabilitet och överklockning. Detta uppnås genom en kombination med ett, för finsmakaren, mycket bra bios som låter oss optimera varje del och som tar både minnes- och CPU-överklockning till nästa nivå. Vi får även WiFi6, EVGA: s spelorienterade NU Audio, 2,5-gigs lanport, tre stålförstärkta PCIe x16-platser och stöd för inte mindre än tre olika bios.

81 %


BIOSTAR RACING Z490GTA EVO
Pris ej fastställt Biostar.com.tw

Biostars kanske bästa kort räcker inte hela vägen.

Detta är helt klart ett av de bästa moderkort som Biostar har tagit fram. Vi får en design baserad på 16 strömfaser och dubbla P8-anslutningar för att ge kortet en jämn matning när så behövs. Kortet har dessutom effektiva kylflänsar över både huvudchip och över kortets båda Ultra M2-platser. Här finns också en fast monterad, ledbaserad IO-panel som är klart godkänt bestyckad med ett stort antal USB 3.2-portar varav en typ C.

Trots att IO-panelen har utgångar för antenner så har kortet inte integrerat WiFi eller blåtand, något som känns som en korkad besparing. Vi får visserligen en så kallad E-Key-slotför en modul, men denna måste köpas separat. Biostar har även snålat in på lananslutningen som fortfarande baseras på Intels I211AT-gigabitkrets. Dessutom så används fortfarande den äldre ljudkretsen ALC1150 som vi hoppats hade fått se uppgraderad.

I övrigt så kommer kortet med dyra minnesbanker och vi får en godkända överklockningsmöjligheter som sträcker sig till 4 800 MHz med två banker, men som stannar på 4 200 MHz när samtliga banker är fulla. Detsamma gäller processorn där vi når godkänd överklockning men där framför allt stabiliteten är det mest positiva. Slutligen så finns här dubbla PCIe x16-platser för SLI/CFX.

69 %


GIGABYTE Z490 I AORUS ULTRA
3 400:- Gigabyte.com

Minimalt kort med maximala möjligheter.

Vi har sagt det förut men säger det igen: med rätt moderkort går det verkligen att bygga extremt kraftfulla gamingriggar i miniformat, och detta är ett av de bästa bevisen på länge. Kortet är av mITX-format men rymmer trots detta mer teknik och smarta lösningar än man ofta ser i andra, fullstora kort. Detta inkluderar bland annat senaste WiFi6 och blåtand 5, samt fullt utnyttjande av intels senaste 2,5 gigs-lanport.

På IO-panelen hittar vi dessutom dubbla USB 3.2 Gen 2-portar, ytterligare sex USB-portar, en display port och en HDMI V2. Tyvärr så finns det bara tre stycken 3,5 mm-ljudingångar, som drivs av ALC1220-VB och som ger ett riktigt bra spelljud. Sedan kommer vi till den kanske mest intressanta lösningen. Kortet har nämligen ett extra PCIe 4.0 Turbo B-Clock-chip som ger oss en PCIe Gen 4 M2-och X16-slot. Lösningen är alltså inte en äkta Gen 4- lösning men ger en markant boost från traditionell Gen 3.

Vidare så är kortet, trots att det bara har åtta strömfaser, extremt trevligt att överklocka både sett till minnen och CPU, och vi når fem GHz i minnesfrekvens. Kortet har dessutom extremt bra kylning av kretsarna, och via en stabil termisk bakplatta fördelas och avleds alla former av värme snabbt och effektivt.

89 %


MSI MEG Z490 GODLIKE
10 500:- Msi.com

Ett monsterkort till ett lika monstruöst pris.

Meg Godlike-serien tillhör, oavsett chipp, de bästa korten inom respektive klass och detta är inget undantag. Här har MSI samlat all sin imponerande tekniska kunskap i ett fullstort E-ATX-kort, men prislappen är grotesk. Vi har lagt tonvikten i betyget på prestanda. Kortet har en enastående kylprestanda för samtliga delar och kommer med tre Ultra M2-platser som kompletteras med ett separat kort som ger ytterligare dubbla Gen 4 M2-platser. Maffigt.

Kortet har en minst sagt fullmatad och extremt intressant IO-panel. Den ger oss bland annat dubbla Thunderbolt 3-portar, dubbla USB 3.2 Gen 2, en uppsjö av övriga USB-portar, en 2,5-gigs och en 10- gigs lanport för gamern som inte vill snåla på något. Dessa kompletteras med trådlös anslutning för WiFi6 och BT5.1. Slutligen så finns här även sex ljudanslutningar som drivs av ALC1220 Codec i kombination med en ESS E9018 DAC för bästa möjliga ljud.

Med sina sexton strömfaser så får vi testets bästa överklockning av både processor och minne; tack vare trippla PCIe x16-platser så kan vi köra upp till trevägs CFX. Kortet har även ett stort antal fläktanslutningar och erbjuder totalt fyra ledanslutningar för att bygga en, i alla aspekter, lysande rigg. Till detta får vi även mängder av smarta program. Lika imponerande som dyrt.

90 % – BÄST I TEST


SUPERMICRO C9Z490-PGW
Pris ej fastställt Supermicro.com

Ett gamingkort optimerat för arbetsstationen.

Vi avslutar med ett mycket intressant kort från Supermicro. Detta kort kombinerar extrem stabilitet med extrem prestanda och tekniska lösningar i lite av ett nytt format. För det första så erbjuder detta kort hela 4 st PCIe Gen 3 X16-platser som tack var Broadcoms PEX8748-chip ger oss möjlighet att köra dessa i X16/X16 eller X8/X8/X8/X8, något som ger alla extremanvändare helt nya möjligheter oavsett om det gäller gaming, redigering eller dylikt.

Ser vi till lagringen så får vi fyra SATA 3-platser som kompletteras med dubbla Ultra M2-platser och som dessutom är försedda med extra kylflänsar. Dessa är däremot inte så kraftiga, utan egna lösningar är att föredra om kralligare M2-enheter används. C9Z490-PGW kommer med WiFi 6 och både gigabit- samt tiogigabits lanportar för att maximera datagenomströmning.

Nästa intressanta lösning hittar vi på USB-fronten. Förutom 3.2 Gen 2 får vi även den nyare Gen 2.2 som faktiskt potentiellt dubblerar hastigheten till 20 Gb/s. Kortet har fyra minnesbanker som är godkända för 4 000 MHz men vi kommer detta till trots utan bekymmer upp i 4 400 över samtliga banker. När det kommer till processorn så kunde vi klocka två kärnor till 5,2 gigahertz med full stabilitet. Bra!

87 %


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Patrik Wahlqvist

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts