Stardew Valley Expanded – Mod i fokus

Stardew Valley Expanded – Mod i fokus

Bli nyförälskad i gamla flamman Stardew Valley.

När jag installerade modden Stardew Valley Expanded hade jag inte spelat Stardew Valley på flera månader. Jag hade med andra ord ännu inte satt tänderna i ”allting”-uppdateringen, som hällde in en mängd nya föremål, grödor, kläder samt buggfejande. För att kortfattat beskriva SVE:s kvalitetsnivå: jag visste inte skillnaden mellan den officiella uppdateringen, och vad som var en del av modden.

Stardew Valley Expanded är trogen sitt namn och gör vad expansioner ofta gör för sina spel. Den lägger till nya ansikten, nya platser, händelser, och känns helt naturligt som om den skulle kunna ha varit en del av Stardew Valley från början.

Jag påbörjar en ny gård och, eftersom jag tydligen inte har ett uns kreativitet kvar i min kropp, döper den till Expanded farm. Nåja, jag minns i alla fall vilken sparfil som är den moddade. Efter den sedvanliga introduktionen planterar jag mina första palsternackor och därefter sätter jag av ut i SVE:s nya grannskap.

Ett av de första uppdragen i Stardew Valley är att introducera dig för alla invånare. Under min första dag i SVE går jag snabbt vilse. Modden ger oss inte bara nya platser, den ritar också om existerande.

Läs också: Recension: Farming Simulator 2019

Ordning och reda i stadens gemensamma grönsaksland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så nya vänskapsfrön

Jag vandrar genom staden på jakt efter nya vänner, och känner nästan inte igen mig i början. Som om jag nådde ett trappsteg lite lägre än de andra känner jag mig plötslig vinglig. Jag kliver in i ett hus som atletiska Alex delar med sina morföräldrar, som jag var övertygad om tillhörde borgmästare Lewis. Det kräver sin promenad för att jag ska landa och vänja mig vid den nya planritningen.

Jag presenterar mig själv för Sophia, med sitt rosa fluff, som driver en vingård väster om stranden. Jag springer på foderodlaren Andy som uppenbarligen är ett fan av vår lokala Jojamart-stormarknad, då han bär en blå Joja-keps. Bredvid Pierres butik finns ett stort nytt hus med en grind där unge Victor lever tillsammans med sin mor Oliva. Victor har precis återvänt från universitetet och har ännu inte fått något jobb, medan hans mamma är en pensionerad Joja-storpamp. Susan, en annan lokal bonde, bor norrut vid tågrälsen.

Vid första anblick har Stardew Valley Expandeds nya ensemble respektive stereotyp uppskruvad till elva. Jämfört med grundspelets originalansikten som är mer tidlösa i sitt tilltal, är SVE-gänget något utöver det vanliga.

Vägen till en bondes hjärta går genom tidseffektiva verktyg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rosahårade, söta, blyga violen Sophia bär choker-halsband, älskar cosplay och brädspel vilket, på pappret, låter som en fanfiction-karaktär. Andy är en medelålders religiös bonde med trumpen attityd och med den obligatoriska overallen. De är båda bekantskaper som känns mer här och nu jämfört med Stardews originalgäng, som skulle kunna hämtas från när som helst under de senaste 50 åren.

De må vara extra färgstarka (vi tittar på dig, Sophia) men SVE-skaparen har gjort sitt yttersta för att de ska höra hemma här. Spelar du för första gången hade du förmodligen haft svårt att skilja de nya från de gamla.

Läs också: Stardew Valley har sålt över 10 miljoner exemplar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En annan av de unga vuxna invånarna är Victor, kompis med Sam, Sebastian och Abigail. På fredagskvällarna hänger han med resten av gänget vid biljardbordet i Stardrop-saloonen. Andy deltar i söndagsmässorna i Yoba-templet inne i Pierres affär tillsammans med George. Precis som alla andra besöker nya Stardew Valley Expanded-gänget stadens festivaler.

Stora rollspels egenhändigt skapade karaktärer brukar avslöjas av att de inte har pålagda röster, men i Stardew är det lätt för SVE-ansiktena att smälta in. Var och en av de nya invånarnas sprites och dialogporträtt passar in i grundspelet, och replikerna går hand i hand med originalstilen. Det känns som skickligt utförd fanfiction, vilket det på sätt och vis är – stor möda har lagts vid detaljer i originalets ramverk.

Fin utsikt från toppen av Stardew.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett exempel: jag kör min vanliga runda med alla nya npc:er för att se deras våriga dialoger. Äggfestivalen närmar sig och min bonde och några ytterligare npc:er kommer delta i en äggjakt som minispel. Inte bara en utan två gånger får jag höra att det vore orättvist om jag deltog mot de två barnen.

Visst, jag är inte längre två äpplen hög. Jag är vuxen och det har slagit mig förut att det är märkligt hur jag och Abigail tävlar mot småbarn i äggjakten. Dagen innan festivalen yrkar Andy på att jag ska fatta rätt beslut och låta barnen vinna. Under festivalen antyder Victor att vi inte bör delta alls. Vad fasen, hur ska jag göra? Jag vill inte avslöja andra små överraskningar, men detta är bara en av många där SVE petar ömsint i Stardews existerande narrativ.

Ännu mer konkurrens. ”Hurra.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stardew Valley Expanded expanderar också det existerande galleriet. Marlon, ledaren för Adventure Guild, har flyttat till gillets nya plats vid stadens södra gräns och förhåller sig till ett nytt schema snarare än att vara fast i byggnaden. Morris, den företagsamma företagaren som driver vårt lokala Jojamart, får en utbyggd roll att spela. Han är fortfarande ganska osympatisk, men händelserna jag hittills sett pekar på att SVE-skaparen siktar på någon slags upprättelse för honom. Han sitter visserligen skamlöst utanför Pierres affär med Jojamart-kuponger, men det är tänkbart att Morris bara är en snubbe som kämpar för sin karriär med ett jätteföretags förväntningar på sina axlar.

Nya utsikter

Det är inte bara SVE:s nya ensemble som är värd att upptäcka. Modden har också byggt vidare på Stardew Valleys olika områden och även slängt in gott om nya. I SVE är jag inte den enda bonden i staden. Det finns fler så som Andy, Sophia och Sandy, men nästan alla invånare har ett grönsaksland i sin trädgård. Under en vårpromenad drogs jag in i en dialog där Leah visade stadens officiella grönsaksland som används av flera.

Likt fallen med karaktärerna visar kartmodifikationerna stor förståelse för vad spelaren vill ha, samtidigt som utförandet gör att modden känns som att den hör hemma här. Fler än en gång har jag snubblat över genvägar mellan områden som förut tvingat mig till omvägar.

Läs också: Som Stardew Valley i Austrailen – kolla in debuttrailern för Dinkum

Blue Moon Vineyard gör skäl för sitt namn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stranden söder om Pelican Town brukade sluta abrupt västerut. Nu knyter Sophias vingård samman stranden med skogen söder om min egen gård. Vandrar vi istället norrut upptäcker vi att SVE tagit bort några staket som gör det möjligt att direkt gå på en stig mellan min gård och Robins verkstad.

Tidigare har dessa senvägar lösts av Stardew-spelare genom att teleportera sig med totems, men jag föredrar SVE:s naturliga lösningar. Det är redan ont om Stardew-timmar på ett dygn för att hinna med allt man vill, så dessa smidiga lösningar eliminerar en enveten backtracking som tidigare åt upp spelarens tid.

Och det kommer mera. Detta är inte allt som Flashshifter har i sin Stardew Valley Expanded-idélåda. Här och nu finns nya områden, hus, händelser och ansikten, men mer ska det alltså bli. Det finns en hel lista på SVE:s Nexus Mods-sida. Längre fram hoppas Flashshifter lägga till fler städer, ännu fler karaktärer, festivaler, musik, dungeons med mera.

Kan du upptäcka de moddade karaktärerna?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Redan här och nu är detaljrikedomen häpnadsväckande och fingertoppskänslan slående kring hur man byggt upp allt i Stardews existerande ramverk. Därför är det svårt att inte bli upphetsad över tanken på Grampleton, som nämns i original-Stardew men som aldrig visas. Jag hoppas också få se mer av Morris upprättelse som bara måste vara under uppbyggnad.

Stardew Valley Expanded är ett nära på perfekt exempel på en expansiv modd. Kärleken till originalspelet lyser igenom i alla detaljer som modden utvidgar och som närmast sömlöst vävs in och skapar ett större spel, men där nyheterna likväl inte stjäl strålkastarljuset från originalet.

Vad som är talande är att jag fortsatte med den Stardew-rutin jag alltid har utfört: plantering av grödor, Community Centre-uppdrag, presentbonanza till mina favoritnpc: er, och så vidare. Med SVE installerat får jag numer en parad av nya överraskningar till ett spel jag redan tillbringat så många timmar tillsammans med.

Läs också: Recension: Atomicrops

Modda mera

Moddar som går hand i hand med Stardew Valley Expanded.

SEASONAL VILLAGER OUTFITS

Rent kosmetisk modd som gör att alla npc:er byter kläder mellan säsongerna. Inga mer kalla tår.

DYNAMIC NIGHT TIME

Ger Stardew mer varierad ljussättning med gryning och skymning vid passande klockslag.

CLIMATES OF FERNGILL
Vädermodden lägger till fler, tja, väderförhållanden. Däribland snöstormar och något som kallas ”thundersnow”.

NPC MAP LOCATIONS

Du behöver aldrig mer slarva bort någon du måste prata med, då allas ansikten dyker upp på kartskärmen.

Lauren Morton

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts