Phoenix Wright: Ace Attorney – Jag älskar dig

Phoenix Wright: Ace Attorney – Jag älskar dig

Ibland säger faktiskt ett ord mer än tusen bilder.

Phoenix Wright befinner sig alltid i underläge. I sin roll som försvarsadvokat lyckas han ständigt hamna i situationer där till synes hela världen är emot honom och hans klienter. I Ace Attorney Trilogy är nämligen varje fall en lång uppförsbacke där minsta lilla framsteg är hårt vunnet.

I Ace Attorneys universum har den höga brottsligheten lett till att rättssystemet havererat. För att snabba upp processen har flera inhumana förändringar införts. Rättegångar inleds nu direkt när en misstänkt har arresterats, oavsett hur tunn bevisföringen mot dem må vara. Oftast räcker det med att vara den som råkar vara närmast platsen när den inkompetenta polisen dyker upp. Dessutom får ingen rättegång ta längre än tre dagar, vilket oftast leder till att den misstänkte döms.

Allt detta står emot stackars Phoenix varje gång han beger sig in i rättegångssalen. Mot sig har han alltid en benhård åklagare, en svårflörtad domare, och en rad lögnare i vittnesbåset. För att ens ha en chans måste man syna varje vittnesmål i detalj, ha rätt ledtrådar redo, och veta precis när det är dags att höja lagens långa arm och utbrista: Objection!

Om du vet något om Ace Attorney-spelen så är det förmodligen just det ordet. Det har trots allt blivit ikoniskt och förknippat med hela serien av en anledning. Phoenix Wright ropar ut det varje gång spelaren lyckas bevisa att ett vittne ljuger eller man avslöjar en brist i åklagarsidans argumentation. Då fyller ”Objection!” hela skärmen i stiliserad röd text i en kaotisk textbubbla som ur en serietidning, samtidigt som musiken plötsligt tystnar för att Phoenixs röst ska skära igenom den täta stämningen.

Rösten tillhör för övrigt översättaren Ben Judd, och repliken är en av få i spelen. De tre första spelen i serien (som remastrats i samlingen Ace Attorney Trilogy) utvecklades först till Nintendo DS, så utvecklarna hade ytterst lite svängrum för excesser som röstskådespeleri. Att de valde att inkludera just den här frasen säger därför en hel del om dess vikt.

Presentationen och hur repliken levereras är båda fenomenala och betyder allt när ögonblickets triumf ska markeras. Pulsen går upp, stämningen blir mer pressad och fallet rör sig ännu närmare dess explosiva klimax. Den i verkligheten ganska söliga rättegångsprocessen känns i Ace Attorney lika nagelbitande som ett högoktaniskt actionspel.

Läs också: Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy – recension

I korthet

Release

April 2019

Utvecklare

Capcom

Utgivare

Capcom

Webb

Officiell sajt

Varje konfrontation i rättssalen känns mer som en boxningsmatch än ett torrt rättsfall, och som försvarare är man ständigt upptryckt mot repen. Att då sakta men säkert vinna mer mark genom att presentera rätt ledtrådar vid väl valda tillfällen och hitta varje lucka i motståndarnas resonemang är extremt tillfredsställande.

Men ordet i sig, hur väl presenterat det än är i stundens hetta, är egentligen bara kulmen på hur spelets bygger upp stämningen. Att det är alla mot Phoenix Wright märks ständigt. Polisen undangömmer viktig information från honom, medan hans kollegor (och vänner) ständigt förolämpar och underskattar honom. Varje spel bjuder också på en ny rival i form av en mästerlig åklagare som återkommer i flera fall. De har alla stil och karisma i överflöd, men mest av allt är de otroligt begåvade i att trycka ner Phoenix – och spelaren – i skorna.

Så fort du tror att du har vänt diskussionen till din fördel kommer din motståndare med ett oväntat ess i rockärmen, ofta levererat med en självbelåten förolämpning för att göra saken än lite värre.

Kombinationen av allt detta är vad som gör den där förlösande stunden så fantastisk. Att få sätta dit den där högfärdiga jäveln i det andra båset, om så bara för några sekunder, och samtidigt komma lite närmare en vinst är obeskrivligt tillfredsställande. Varje Objection! är ett utropstecken som understryker varje liten delseger i den hårda kampen mot ett frikännande, som till en början känns omöjlig.

Kanske finns här en läxa om hur olika designelement kan skapa ikoniska spelögonblick. Att en ljudeffekt som är knappt en sekund lång tillsammans med en gif föreställande ett enda ord, kan bli mycket större än summan av sina beståndsdelar om det kommer vid precis rätt tidpunkt. När man kokar av ilska för att det där aset Edgeworth alltid tror att han är oslagbar. När det ser ut som att ens klienter precis ska dömas för brott de inte begått.

På japanska heter serien Gyakuten Saiban, vilket ungefär kan översättas till ”omkastad rättegång”. Ace Attorney bygger i grunden på just den där stunden när allt hopp är ute, men vinden plötsligt vänder. Varje aspekt av spelen är designad för att göra den vändningen så spektakulär som möjligt, och pricken över i:et är ett enda ord. Du vet vilket jag menar.

Läs också: Jag älskar dig, bullet time

I lagens namn

Varje spel i trilogin ger Phoenix en ny rival i rollen som återkommande åklagare.

About The Author

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Related posts