Old World – På gång

Old World – På gång

Erövra den gamla världen på nya sätt.

Jag hatar mitt eget barn. Han är en bortskämd, fördomsfull idiot som blir arg så fort jag tar beslut som inte passar hans ömtåliga psyke. Allt jag vet är att jag är kung, och därför är helt utan skuld eftersom mitt ord är lag. I ett desperat försök att hindra min son från att ärva tronen när jag dör skickar jag ut honom i krig, i hopp om att han ska bli dödad. Han blir skadad men överlever. Dock dör han så snart han kommit hem, då han super sig full och är dryg mot fel person på krogen.

Old World, som nyligen lanserades i early access, är fullt av den här sortens berättelser. Det fi na med dem är att de skapas i samarbete mellan spelet och dig. Min något problematiska relation till min egen avkomma var mest ett resultat av några röda siffror och ett par textmeddelanden. Nästa gång kanske jag reagerar på ett helt annat sätt. Det får framtiden utvisa.

I just det här fallet var jag härskare över Grekland. Strax efter min sons död strök även jag med, efter en tids sjukdom. Min betydligt mer sympatiska sondotter tog då över, och blev så att säga det nya ”jag”. Du spelar alltid rollen som den nuvarande regenten, vilket fungerar fint efter att jag vant mig. Vissa regerar väldigt kort tid, andra länge. Det finns inga garantier för lycka och framgång – inte ens för den vars ord är lag. Mycket riktigt muckar jag härefter gräl med Rom alldeles för tidigt, och de gjorde slarvsylta av mig.

Läs också: Mount & Blade II: Bannerlord  – På gång

I korthet

Releasedatum

Ute i early access

Utvecklare

Mohawk Games

Utgivare

Mohawk Games

Webb

mohawkgames.com/oldworld


 

Crusader Civ

Old World befinner sig i nuläget i ett relativt tidigt skede. Det saknas grafik och animationer, med bland annat tillfälliga och färglösa byggnader som inte precis gör att dina städer ser ut som ståtliga, antika stormaktstäder. Buggarna är också otaliga, med ideliga felmeddelanden om saker som inte kunde laddas, eller andra konflikter. Några krascher har jag dock inte stött på, inte heller någon bugg som är så allvarlig att det inte går att spela vidare.

Själva grunden i spelet finns dock där redan. Det är en riktigt gedigen premiss som tar en del Crusader Kings och gifter det med Civilization. Resultatet är en mycket bättre avkomma än min gris till son (förlåt, jag kan inte släppa hans svek). Old World är mer lättbegripligt än Crusader Kings, men lite mer komplicerat än Civ. Old World förklarar inte alltid sina koncept så väl, till exempel när det kommer till saker som religion, och vilka teknologier man behöver forska fram för vissa byggnader. Förhoppningsvis får vi se förbättringar av gränssnittet den kommande tiden.

Annars handlar det om ett ganska rättframt imperiebyggande i Civ-stil, där du också måste navigera intriger mellan adliga familjer och försöka skapa en hållbar dynasti – helst utan osympatiska kräk. Min andra spelomgång, som härskare över Babylon (min faster brukade till mitt stora förtret kalla mig ”Joakim uti Babylon”, efter en biblisk figur) gick bättre. Min förstfödda dotter var en fantastisk arvinge, vilket jag baserar helt på det faktum att hon verkade gilla mig. Efter det rullade det bara på. Babylon byggde underverk, spöade skiten ur både danskar och galler, och skapade en minnesvärd dynasti av barn som mestadels ärade sina föräldrar. Möjligen av rädsla, men icke desto mindre.

Läs också: Crusader Kings III – På gång

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts