Månadens hårdvara – RAM-minnen, ljudkort, M2-lagring m.m.

Månadens hårdvara – RAM-minnen, ljudkort, M2-lagring m.m.

Sju tester med allt från supersnabba RAM-minnen till ett grymt ljudkort för audiofiler. Av Patrik Wahlqvist


“Blixtsnabba minnen med god OC-potential”

RAM-minne
Aorus DDR4 4400 MHz
Gigabyte.com

Välkylda minnen med snygg RGB-integration.

I samband med lanseringen av tionde generationens Intel Core-processorer passar Aorus på att kraftigt höja frekvensen på sina gamingminnen. Detta kit som består av dubbla 8GB-moduler har automatiskt XMP-konfiguration för 4 400 megahertz vid 1,5 volt.

Minnet kommer med en snygg och mycket effektiv dubbelsidig kylfläns. I toppen av dessa hittar vi en längsgående RGB-list som tack vare placeringen kan hålla en låg totalprofil för minnet vilket gör att de passar under de flesta kylare. Aorus RGB har en godkänd föroptimerad latens på CL19-26-26-46 vilken kan optimeras ytterligare. Antingen kan Cas värdet sänkas till 18 vid bibehållen frekvens eller så kan vi pressa frekvensen ytterligare, och med vårt gigabyte-baserade Z490 I Aorus Ultra-moderkort når vi ända upp till 5 000 MHz vilket ger en enorm minnesbandbredd.

Självklart kan vi även kontrollera och konfigurera RGB-belysningen via RGB Fusion2-gränssnittet där vi antingen kan synka med övrig belysning eller sätta in olika effekter kopplade enbart på minnesbankerna. Lösningens höga ljusstyrka lyfter verkligen riggen. Trots att minnet är optimerat för  Z490-chippet fungerar det lika bra på AMD:s plattform eller även tidigare Intelbaserade kretsar.

81 %

Läs också: Månadens hårdvara – april


KAPACITET: 2 x 8 GB
FREKVENS: 4 400 MHz
LATENS: CL19-26-26-46
RGB-SYNC: Fusion 2
XMP: Ja, XMP 2
KRETSAR: Hynix D die

“Ett högupplöst PCI-e Gaming-ljudkort med RGB”

Ljudkort
Sound BlasterX AE-5 Plus

1 495:- Creative.com

Ett ljudkort med utökade surround sound-möjligheter.

Efter ett par lite lugnare år har Creative på senare tid lanserat flera nya produkter, och detta är det absolut senaste på ljudfronten i form av en uppgraderad Sound BlasterX AE-5 med ändelsen “Plus”. Vi får här ett PCIe-baserat ljudkort som paketerats i ett snygg svart hölje och med en integrerat RGB-belysning i kortets bakre ovansida samt längs kanten, och en integrerad RGB-kontroller som gör att kortet kan användas för att styra belysningen i din rigg även om moderkortet inte har stöd för detta.

På insidan hittar vi Creatives magiska 122 dB, 32-bit/384 kHz ESS SABRE32 Ultra DAC (pust!) som ger ett extremt verklighetstroget ljud med ett omfång och ett djup som närmast kan liknas med dyra audiofillösningar. Till denna version har Creative uppgraderad enheten med stöd för både Dolby Digital Live och DTS Connect för ett än mer omslutande ljud.

Då inte alla kan, eller ens vill, använda externa högtalare utan fördrar headset så kommer Sound BlasterX AE-5 Plus med en så kallad dubbel WIMA film foil-kondensator som ger ett så nära perfekt och helt störningsfritt ljud som det går att åstadkomma i en prisklass som denna. Tack vare det låga motståndet på 1 Ohm kan vi driva alla typer av headset.

På spelsidan kommer kortet med Sound Core3D audio DSP för fullt anpassningsbar DSP-inställning och den grymma Scout mode-tekniken. Tillsammans med Creatives program Sound Blaster Command får vi full kontroll över våra spel och ljudinställningar och vill du inte använda några av de föroptimerade lägena kan du anpassa varje aspekt av ljudbilden.

Trots att ljudkorten på våra moderkort blivit allt bättre är det lite som med integrerad grafik – det är svårt att matcha en diskret lösning. Här har verkligen Creative visat vad som gjort företaget till det bästsäljande ljudkortsmärket för både audiofiler och hardcore gamers. Mycket bättre än så här blir det inte, i varje fall inte i denna prisklass.

94 %


ANSLUTNING: PCIe X1
LJUDENHET: Soundcore 3D
ANSLUTNINGAR: Line-in, headphone, font, bakre, center, optisk
SPECIALLÖSNING: RGB-anslutning för extern belysning
DAC: ESS ES9016K2M SABRE32 Ultra DAC
MAX PLAYBACK: 32-bit/384 kHz
DNR: 122 dB
HEADPHONE-OMFÅNG: 16–600 Ohm

“Högfrekvent minne för mobila gamers”

SO-DIMM
HyperX Impact HX432S20IBK2/32

2 395:- Hyperxgaming.com

Ett SO-DIMM kit för maximal minnesbandbredd.

Det är inte bara stationära datorer som till och från behöver en minnesuppgradering. Men när det kommer till bärbara datorer eller andra mindre enheter som baseras på SO-DIMM är utbudet inte lika brett, i varje fall inte om vi ser till det riktiga prestanda-segmentet. Därför var det extra trevligt att testa HyperX:s senaste DDR4 SO-DIMM-minnen.

Här får vi dubbla minnesbanker på vardera 16 gigabyte vilket ger massiva 32 gigabyte RAM. Men inte nog med att vi får gott om kapacitet, minnet körs dessutom via XMP i 3 200 megahertz vid låga 1,2 volt. Detta ger oss en mycket hög minnesbandbredd utan att riskera att överhetta systemet.

Modellen är perfekt för alla som använder program eller spel som drar nytta av hög minnesbandbredd men är även gjuten för system som baseras på integrerad grafik som här får en boost. En funktion vi tycker nästan är ännu viktigare, då de flesta lite kraftigare gamingriggarna använder diskreta grafikkort, är att minnet är perfekt att använda som bas för en RAM-disk eller RAM-cache vilket accelererar alla typer av belastningar och som verkligen kommer till sin rätt i alla system som inte har en extremt snabb M2-enhet.

HyperX Impact har dessutom en minimal värmeavledande sticker över ovansidan. Denna hjälper till att fördela värmen samtidigt som den inte tar för mycket plats i anspråk. Ska vi nämna något som kanske inte är lika optimerat är det minnets latens som är på 20-22-22, men skulle detta vara av högre prioritet hittade vi en perfekt balans på 16-19-19 vid 2 933 MHz. Minnet passar dessutom lika bra till Intel- som AMD-baserade system.

78 %


MÅTT: 69,5 x 30 mm
KAPACITET: 2 x 16 GB
FREKVENS: 3 200 MHz @1,2 V
CAS: 20-22-22
KYLNING: Passiv, tunn fläns
XMP: Ja, version 2

“Optimal balans mellan prestanda och säkerhet”

M2 LAGRING
Kingston KC2500
Ca 2 675:- Kingston.com

Säker gaming med grym R0-hantering.

När vi tänker gaming tänker vi primärt på prestanda och hög hastighet. Men en del som blivit allt viktigare även på spelsidan är säkerheten. Detta både för att den skara användare som använder samma enhet att både lira på och jobba ifrån har ökat. Något som blivit än per påtagligt med tanke på coronakrisen. Men vi har även sett ett ökat behov av skydd då våra spelriggar blivit lite av en språngbräda till hemmets, eller kontorets andra system. Men samtidigt så vill vi så klart inte offra prestandan för att uppnå denna säkerhet.

Det är här som KC2500 verkligen kommer till sin rätt. Detta är en högpresterande Ultra M2 baserad-lagringsenhet som i singelkonfiguration når upp i över 3 500 MB/s i läshastighet och nästan 2 900 MB/s i skrivprestanda. Men inte nog med detta. Enheten har även stöd för 256 bitars XTS-AES hårdvarubaserad kryptering. Nu kanske någon undrar varför detta ska vara bra. Jo för med hårdvarubaserad kryptering så kan högsta säkerhet uppnås utan att tumma något nämnvärt på prestandan.

Vår testenhet är på en terabyte och baseras på 96 lagers 3D TLC NAND. Enheten kommunicerar över 4-banors PCIe Gen3 men kan även användas på AMD-baserade Gen4-kapabla moderkort. En del som är lite extra intressant med denna enhet är att den passar grymt bra att köra i Raid-konfigurationer. Låt säga att du tävlingslirar, då vill du inte räknas ut för att en disk lägger av mitt i en eldstrid eller liknande. Använder du däremot dubbla KC2500 i R1 kommer en disk per automatik ta över den trasiga disken utan att du märker något.

Eller så vill du maximera diskgränssnittets prestanda. I detta fall så sätter du diskarna i en R0-konfiguration. Oavsett hur du vill använda modellen, singel som dubbel, så är det en extremt trevlig disk du kommer att ha nytta av i alla typer av riggar men som är perfekt för alla system med en blandad användning mellan gaming och arbete.

81 %


KAPACITET: 1 TB
FORMFAKTOR: M.2 2280
GRÄNSSNITT: PCIe NVMe Gen3
MAX LÄSHASTIGHET: 3 507 MB/s
MAX SKRIVHASTIGHET: 2 886 MB/s
SÄKERHET: TCG Opal 2.0, 256-bitars XTS-AES

Pages: 1 2

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts