A Monster’s Expedition – På gång

A Monster’s Expedition – På gång

Spana på mänskliga konstigheter genom väldigt annorlunda ögon.

Föreställ dig att andra livsformer undersökte människorasen. De skulle vara rätt förbryllade över hur vi gör saker. Slå ihop dessa obeservationer och du har A Monster’s Expedition, ett äventyr om hur mänskligheten ter sig ur perspektivet hos ett nyfiket monster.

I A Monster’s Expedition (Through Human Exhibitions) spelar du som ett ansiktslöst monster med en näpen ryggsäck som reser runt på olika ögrupper. Att luska ut hur du tar dig över vattnet mellan de olika öarna är kärnan i problemlösandet, och handlar om att knuffa runt olika föremål. Vardera ö har olika utgångar, och genom att lösa ett pussel på olika sätt öppnas resten av spelvärlden upp sig.

Den lilla gynnaren du spelar som har stora likheter med människor: två armar, två ben, en fallenhet för söta ryggsäckar. A Monster’s Expedition gör det dock komiskt uppenbart att vi faktiskt är väldigt olika varandra. Öarna är inte bara hjärngymnastik utan också en utställning för monster som vill lära sig om konstiga vanor och beteenden hos människor. På öarna kan vi också se olika mänskliga artefakter kompletta med beskrivningar om vad de är till för.

Dessa små observationer om mänskligheten är briljanta. Här finns en beskrivning av en köskylt som spekulerar i att fallenheten för att köa hos människor från ”Englandland” har att göra med varför de älskar att tala om vädret. Ett fyrtorn är med samma självklara logik i själva verket bete för gigantiska marulkar som vill sluka passerande skepp. Att läsa dylika texter bryter av fint mot problemlösningen, och är charmigt så det förslår.

Läs också: Iron Harvest – På gång

I korthet

Utvecklare

Draknek

Utgivare

Draknek and Friends

Webb

Monsterexpedition.com

Release

2020

Färgpaletten ändras beroende på var du befinner dig i världen.

Att röra sig från e ö till en annan är lika med blockknuffande pussel. Det finns en rad träd på respektive ö som kan knuffas omkull och användas som stockar för att bygga broar till andra öar. Knuffar du en stock från sidan fortsätter den att rulla tills den slår i något, vilket betyder att många stockar olyckligtvis kan hamna i havet om du inte är försiktig nog. Knuffar du däremot en stock från kortsidan kan du ta det ruta för ruta, och låta den stå upp eller ligga ner. Pusslen handlar om att flytta stockarna rätt så att du vid den sista knuffen få se hur allt faller på plats.

Olika öar innebär olika trädtyper och nya mekaniker när du rör dig mellan världens olika biom. Fastnar du på ett visst pussel kan du välja en annan väg till ett helt annat, och återvända när du känner dig redo för ett nytt försök. Det finns också ett antal brevlådor du kan teleportera dig mellan, vilket mildrar smällen av backtracking.

Stilla spel

A Monster’s Expedition har en lättsam ton i sin pusseldesign, och detta lättas ytterligare av den rogivande atmosfären som kyler ner ilskan när du kör fast. Plinkandet av gitarren ackompanjerar dina rörelser, och jingeln som spelas när ett pussel slutförts är bedårande. Det finns knappar för att ångra ditt val och för att återställa öarna, vilket på enklast möjliga vis suddar ut dina snedsteg.
A Monster’s Expedition tar dig med på en ljuvlig resa genom en oväntad värld. Jag upptäckte att om ett pussel var lite för knepigt så var det bäst att återvända senare, med ett lugnare och öppnare sinne – för då kunde man plötsligt se en lösning. Detta är ett varmt och mysigt pusselspel med hjärngympa som lugnar ditt sinne snarare än att steka det.

Rachel Watts

Läs också: Star Renegades – På gång

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts