Minecraft Dungeons – Recension

Minecraft Dungeons – Recension

Minecraft Dungeons innehåller förvånansvärt lite Minecraft, men väldigt mycket hackande och slashande.

Först och främst: namnet. Minecraft Dungeons må vara en spinoff på Minecraft men lånar förvånansvärt lite från sin föregångare. Utöver den omisskännliga visuella stilen och karaktärsdesignerna är Dungeons nämligen en nästan helt orelaterad spelupplevelse. Kort och gott är det här ett Minecraft-spel utan varken mining eller crafting.

Istället är Dungeons ett linjärt hack-and-slags-äventyr som påminner mer om Torchlight och Diablo. Föga förvånande är det dock en betydligt mer strömlinjeformad variant som riktar sig mot en bred publik.

Konceptet är därför simplifierat, utan att för den sakens skull dummas ned. Till exempel finns inga klasser eller permanenta karaktärsattribut. I Minecraft Dungeons är du vad du bär, så din karaktärs förmågor och styrkor styrs helt av din utstyrsel. Du har två vapen – ett för närstrid, en pilbåge – och en rustning, samt tre magiska artefakter. Dessa hittar du i skattkistor eller lootar från döda fiender, och kan dessutom uppgraderas med unika slumpvalda egenskaper.

Du kan alltså variera din spelstil genom att växla utrustning. Systemet är lätt att förstå, så även nybörjare kan leka med olika kombinationer utan att behöva förlora sig i gränssnitt och matematik. Istället erbjuder Dungeons en mer arkad-lik upplevelse som fokuserar på kul, tillfredsställande spelmekaniker.

Läs också: Deep Rock Galactic – Recension

I korthet:

Vad är det?

Hack-and-slashande dungeon crawler i Minecraft-kostym.

Utvecklare

Mojang, Double Eleven

Utgivare

Xbox Game Studios

Webb

https://www.minecraft.net/en-us/about-dungeons/

Cirkapris

200kr

Pegi

7

Testat på

Intel Core i7-3770K, Sapphire Radeon RX 580 8GB, 16 GB RAM

Kolla även in

Deep Rock Galactic

Bild från Minecraft Dungeons.

Kul i kubik

Spelets huvudkampanj än exempelvis bara drygt 5 timmar lång, men varje gång du klarar den låser du upp nya svårighetsgrader. I sin tur innebär de större versioner av banorna, svårare fiender, och bättre loot. Banorna innehåller ett antal skriptade sekvenser men är för det mest procedurellt genererade, så det finns anledning att spela om de flera gånger för att gräva fram hemligheter och ny loot, eller bara för att umgås lite.

Det är nämligen tillsammans med kamrater som Dungeons kommer till sin rätt. Då växlar svårighetsgraden upp för att matcha antalet spelare, och upplevelsen blir ofta en härlig blandning av kalabalik och okomplicerat umgänge. Minecraft Dungeons är ett bra spel att hänga i, helt enkelt. Mörsa lite creepers och zombies, snicksnacka lite mellan striderna, dela upp er för att leta skatter, och skratta sedan i kör när ett plötsligt bakhåll leder till kaos.

De få tekniska strul jag stötte på skedde dock just i multiplayer. Lagg och buggar var hyfsat förekommande, och några gånger sparkades en av oss ut från servern. Frågan är om detta kommer förvärras när servrarna öppnar för allmänheten.

I sin nuvarande form är Minecraft Dungeons likväl ett väldesignat och underhållande äventyr, speciellt med kompisar. Framför allt är det en lysande inkörsport för nybörjare till genren, eller veteraner som vill ha lite arkadig omväxling.

Läs också: Maneater – Recension

Minecraft Dungeons – Recension Reviewed by on .
4.15

UTSLAG

83%
83%
Arkadigt och kul hack-and-slashande, som blir bättre med ett gäng kompisar.

About The Author

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Related posts