Valorant har ett antifusk-verktyg som alltid körs, även när du inte spelar

Valorant har ett antifusk-verktyg som alltid körs, även när du inte spelar

Riot Games kommande hjälteskjutare Valorant spelas just nu för full i dess stängda betaform, och mottagandet förefaller till största delen vara positivt, med ett lysande undantag. Valorant använder sig nämligen av det aggressiva antifusk-verktyget Vanguard, som gör en del spelare oroliga.

Riots hemsida kan vi läsa att Vanguard inte enbart körs när du spelar Valorant, utan även när du inte gör det, via en så kallad “kernel mode”-drivrutin. Via Reddit framgår det dessutom att denna drivrutin har fulla administrationsrättigheter, vilket betyder att den ren teoretiskt kan göra lite vad som helst.

Det enda sättet att stänga av drivrutinen är att byta filnamnet, eller avinstallera den manuellt (även om den installeras på nytt så fort som du startar Valorant). Andra antifusk-program, såsom Battle Eye och Easy Anti Cheat, avslutas alltid när spelen som nyttjar dem avslutas.

– Vi har försökt att vara mycket försiktiga med drivrutinens säkerhet, försäkrar Paul “RiotArkem” Chamberlain, antifusk-ansvarig hos Riot, i en Reddit-kommentar. Vi har låtit flera externa säkerhetsforsknings-team leta efter brister i drivrutinen (vi vill inte oavsiktligt sänka datorns säkerhet som andra antifusk-drivrutiner har gjort).

– Vi följer också en “minst-privilegierad”-metod, där själva drivrutinen gör så lite som möjligt, i syfte att låta icke-drivrutin-komponenten utföra majoriteten av jobbet (icke-drivrutin-komponenten körs inte om inte spelet körs).

Drivrutinen samlar heller inte in eller sänder information till Riot Games, och skannar enbart när Valorant körs.

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts