Månadens hårdvara – musen från framtiden, prisvärd gamingstol och mycket mer

Månadens hårdvara – musen från framtiden, prisvärd gamingstol och mycket mer

Ett påskägg med hårdvara.

“Intressant skärm med extremt kass kabel”

Monitor
Lenovo G34w-10
6 620:- lenovo.se

Gedigen konstruktion och smart teknik räcker inte hela vägen.

Vi har i olika sammanhang testat ett stort antal Lenovo-produkter och tillbehör under åren så när vi fick möjlighet att provköra deras senaste krökta, 1 500R, 34 tums gamingskärm var det något vi verkligen såg fram emot. Skärmen var dessutom relativt tung vilket oftast tyder på en gedigen konstruktion.

Men efter att vi kopplat in skärmen på vår hyfsat kraftfulla rigg som drivs av ett AMD Radeon RX 5700 XT med åtta gigabyte GDDR och startar upp ett spel börjar skärmen flimra och vi tappar syncen samt får en extrem tearing. Vi provar att inaktivera och aktivera mer eller mindre varje inställning och byter även över till lägre upplösningar och med mindre detaljer – men problemet kvarstår. Som sista åtgärd, innan vi är säkra på att skärmen är en så kallad “DOA”, trasig vid leverans, så provar vi att byta den medföljande DP-kabeln mot en egen från testlabbet.

Vips är alla problem borta. Vår fabriksnya skärm kom alltså med en defekt kabel, men den var inte defekt; problemen uppstod först när vi drog igång spelen. Här vill vi höja ett varningens finger om ni råkar ut för samma sak – byt DP-kabel.

Det om det, åter till skärmen som är en 34 tums VA-modell i UW-format som jobbar med en högsta upplösning på 3 440×1 440 vid 144 Hz. Skärmen stödjer även Freesync så den är som klippt och skuren för alla nyare AMD-riggar. Som alltid när det gäller Lenovo finns här även en tanke om vår hälsa och skärmen är utrustad med TÜV Eye Comfort som minskar belastningen på ögonen.

Skärmen är behagligt mattsvart och har ett stilrent men enkelt V-format bordsställ. Vi kan justera skärmen i höjdled samt tilta den för bästa vinkel. Trots att skärmen inte uppfyller mer än 72 procent av NTSC har den en mycket bra färghantering som verkligen lyfter spelandet. Ska vi vara lite kinkiga finns här en liten svaghet och det är när vi under intensiva scener vänder oss snabbt och denna rotation även växlar i ljusstyrka. Då får vi mindre släpningar eller ryckiga nyansuppdateringar som märks av.

På anslutningssidan finner vi en HDMI2 och en DP1.4 samt en 3,5 mm audioport vilket känns lite snålt för en så pass dyr skärm. Vi hade i varje fall önskat oss en integrerad USB-hubb, och detta gärna med stöd för snabbladdning, men även ytterligare grafikanslutningar hade varit trevligt.

68 %

Läs också: RX5500 XT-grafikkort – Stortest


Vikt: 8,1 kg
MÅTT: 259,96 x 411,84 x 808,6 mm
SKÄRM: 34 tum VA
UPPDATERINGSKREKVENS: 144 Hz
SYNKPROFILER: Freesync
ANSLUTNINGAR: HDMI + DP + 3,5mm
HÖGSTA UPPLÖSNING: 3440 x 1440
RESPONSTID: 4 ms
LJUSSTYRKA: 350cm/m2

“När snabbt bara är förnamnet”

Extern lagring
WD Black P50 2 TB
7 729:- wd.com

Världens första USB 3.2 Gen 2×2-gamingdisk, men priset är högt.

Att Western Digital (WD) kan göra snabba hårddiskar i alla tänkbara format har vi under åren sett åtskilliga bevis på. Med P50 gaming drive skriver företaget återigen in sig i historieböckerna med världens första externa USB 3.2 Gen 2×2 gamingdisk. Vad innebär då USB 3.2 Gen 2×2? Jo, att disken är förberedd för senaste USB-standarden vilken innebär teoretiska hastigheter på upp till smått osannolika 2 000 MB per sekund.

I skrivande stund är det extremt få enheter som har stöd för denna hastighet, framför allt sett till konsolmarkanden, men ser vi till kommande modeller från såväl Microsoft som Sony så kommer vi att kunna uppnå full hastighet. Samma sak gäller på moderkortsmarkanden där vissa highend-kort kommer med externa lösningar för prestandan, men vi ser redan att kommande kort kommer med uppgraderade anslutningar.

Disken i sig är svart och mäter 11,8 x 6,2 x 1,4 cm. Sett till det yttre påminner enheten nästan som någon form av militär förvaringsbox – ser grym ut, med andra ord. Vi kan ansluta enheten med både Typ-C- och Typ-A-kontakt vilket ger ett brett användningsområde över både pc, Mac och konsoler.

Sett till spel, eller annan användning, är detta den mest sinnessjuka lösning vi testat och disken matchar och slår även ett flertal interna M2-enheter både sett till laddning och accesstider.  Detta gör att vi med fördel kan flytta alla spel, eller krävande program, till vår P50-enhet. Ser vi till konsolsidan kapas laddtiderna på krävande spel med upp mot 80 procent jämfört med referenslösningen vilket imponerar. Lika imponerade är diskens jämna överföringskapacitet som ligger på en konstant maximal hastighet med kortare dippar på enbart enstaka procent.

Den enda lilla nackdel som vi upplever är att enheten blir relativt varm under långvarig maxbelastning. Detta är så klart helt förståeligt men är värt att tänka på – och så har vi så klart prislappen. P50 i två-terabyte-utförande kostar nämligen hela 7 729 riksdaler, lika mycket som en enklare gaminglaptop, men vill du ha det bästa och tillhör skaran av toppgamers så är detta ett lika givet val som en snabb skärm eller grafikkort. Dessutom är det även en oerhört bra enhet att ha som en extern backup om din rigg skulle lägga av när du är på resande fot.

92 %


VIKT: 115 g
MÅTT: 11,8 x 6,2 x 1,4 cm
KAPACITET: 2 TB
MAXIMAL LÄSHASTIGHET: 2000 MB/s
KOMPATIBLA ENHETER: Xbox One, Mac OS, Windows, PlayStation 4
ANSLUTNING: Typ-C/Typ-A
USB STANDARD: USB 3.2 Gen 2×2
STRÖMFÖRSÖRJNING: via USB

“Lättmonterad, tyst kylning”

CPU-kylare
Coolermaster MasterAir MA620M
999:- coolermaster.com

Prisvärd luftbaserad CPU-kylare för AMD och Intel.

Under namnet Master samlar Coolermaster sina bästa produkter för respektive område. Här testar vi senaste luftbaserade processorkylaren, kallad MasterAir MA620M, vilket är en förhållandevis kompakt, tornbaserad jättekylare.

Modellen som mäter 135 x 125 x 165 mm baseras på två separata torn av svarta kylflänsar. Varje torn ansluts från den kopparbaserade CPU-plattan med sex värmeavledningsrör vilka har en stor kontaktyta mot processorn för effektivitet. Mellan de båda tornen finner vi en nyutvecklad SF120R-fläkt som tyst och effektivt transporterar bort värmen.

Över fläkten har Coolermaster placerat ett lock som är försett med adresserbar RGB via både kanter och den centrerade logotypen. Detta ger en stilren men också otrolig effekt. Modellen är mycket enkel att montera och passar på merparten av de nyare moderkorten med undantag för AMD:s Threadripper-plattform. Tack vare att modellen inte är lika bred som vissa konkurrenter så är det sällan några bekymmer sett till minnesbanker.

Vi kommer så till det mest intressanta: kylegenskaper och ljudnivå. Vi har testat modellen på olika system från enklare I3- och Ryzen3-riggar till fullskaliga överklockade I9- och Ryzen9-system. Kort sammanfattat är kylaren extremt trevlig när vi använder enklare eller mellanklass-system som inte överklockas.

Men när det kommer till de mer krävande systemen, som Core i9-9900K, då är läget ett annat och vi ser snabbt att modellen inte räcker till. Bland alla våra tester så placerar sig modellen i den lägre skalan av luftburna kylare och vår överklockade processor gick till och med över i ett delvis strypt läge för att inte överhettas. Läget är bättre på AMD:s plattformar men ändå inte så bra som vi hoppats på och vi hade helt klart behövt en extra fläkt.

Sett till ljudnivåan är läget det motsatta och enheten håller sig tyst. I ett normalt chassi skulle vi till och med säga att vi måste anstränga oss för att höra kylaren vilket framför allt är trevligt om vi har en bordsplacerad rigg.  Använder du ett AMD-system eller ett mellanklass Intel-system utan extrem överklockning är detta en snygg och lättanvänd kylare. Vill du dra alla växlar i ditt system så MA620M lite för klen.

73 %


MÅTT: 135 x 125 x 165 mm
FLÄKT: 120 mm PWM
FLÄKTHASTIGHET: 650–2000 RPM
MATERIAL FENOR: Aluminium
VÄREMAVLEDNINGSRÖR: 6 st koppar per torn
BELYSNING: ARGB
SOCKELSTÖD: LGA2066, LGA2011-v3, LGA2011, LGA1151, LGA1150, LGA1155, LGA1156, AM4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+, FM2, FM1

“Med snabbhet, precision och extrem komfort”

Gamingmus
Corsair Dark Core Pro RGB
1 090:- corsair.com

En av de bästa trådlösa gamingmössen vi testat.

Corsair är kända för att hålla en hög lägstanivå men vi kan direkt avslöja att med Dark Core Pro RGB överträffas det mesta. Detta är en av, och kanske till och med den bästa, trådlösa gamingmus vi testat.

Modellen som är anpassad för högerhänta ligger perfekt och tack vare det gummerade ytskiktet är greppet perfekt. Oavsett hur intensiva strider vi ger oss in i kommer musen aldrig att svika. Vi kan även växla mellan två olika typer av sidopaneler där den ena är mer platt och den andra har en liten avlastningskant även på höger sida.

På undersidan har Dark Core Pro RGB en liten switch som låter oss välja om vi vill ansluta musen via det extremt snabba trådlösa 2,4 GHz-bandet vilket då kräver att vi använder medföljande USB-sticka som, när den inte används, är placerad bakom den högra täcksidans panel. Vi kan även välja att använda Blåtand eller ansluta direkt med USB-kabel. Den senare används även för att ladda musen vilket gör att vi aldrig riskerar att bli utan kräm.

Batteriet är även det imponerade och vi får dryga 25 timmars full speltid via trådlösa anslutning. Musen kommer med totalt åtta fullt programmerbara knappar. Dessa styrs enkelt från Corsairs universella program Icue vilket även hanterar musens RGB-effekter över totalt fyra zoner. För att underlätta användningen sparas dessa inställningar i musen vilket gör att vi inte behöver krångla med drivrutiner eller program på alla enheter vi använder musen på.

Dark Core Pro RGB använder sig av Omron-switchar som ger en extrem precision och blixtsnabb respons samtidigt som de håller ”för evigt”. Dessa kompletteras med den likaledes snabba och precisa sensorn PMW3392 som ger upp till 18 000 DPI. Tack vare den suveräna ergonomin i musen är detta även den perfekta hybriden för dig som både lirar och jobbar från samma system. Lägg sedan till att priset bara ligger på knappa 1 100 kronor så är det lätt att förstå att detta är en galet imponerade lösning.

94 %


VIKT: 133 gram
KABEL: 1,8 meter löstagbar
ANSLUTNING: 2,4 GHz, Blåtand, USB
SENSORTYP: Optisk med 18 000 DPI
BELYSNING: 4 zoner RGB
SENSOR: PMW3392
KNAPPBRYTARE: OMRON

“Prisvärt alternativ för seriösa gamers”

Gamingstol
Nitro Concepts E250
2 290:- nitro-concepts.com

Racingdesignad stol med hög komfort för långa sessioner.

För sig som tillbringar långa sessioner framför din dator är en stol nästan lika viktig som riggen i sig. Detta en är den senaste modellen från Nitro Concepts vilken kombinerar en tilltalade design med hög komfort, och ett skum som andas för att motverka fuktbildning när vi sitter länge eller omgivningen blir för varm.

Modellen kommer i ett kompakt paket och är förhållandevis enkel att montera. Stolen kan tack vare en gasfjädring justeras i höjdled samtidigt som den ger en viss avlastning när vi sitter. Vi kan även vinkla och anpassa ryggstödet helt efter vår sittposition. På sidorna finner vi även justerbara armstöd som kan flyttas i höjd och sidled. Om vi fått önska ytterligare en funktion hade det varit att vi kunnat låsa den i valfritt vinklat läge.

Stolen kommer med dubbla kuddar; en för svanken som är riktigt skön, samt en för nacken som vi inte är lika förtjusta i. Men detta kan delvis bero på att den inte går att flytta tillräckligt långt ner för att hamna i nackens undre kant och den passar troligen bättre för längre personer. Nu går både varianterna lätta att ta bort om detta känns bättre.

Vi har använt stolen cirka 10–12 timmar per dag i ungefär 10 dagar och trots att det näsan alltid är en viss inkörningsperiod på en ny stol innan kroppen vänjer sig måste vi säga att E250 är bland de mer bekväma lösningar vi testat. Framför allt sett till en blandad användning där vi både lirar och jobbar omvartannat. Detta baseras till stor del på den lite bredare rygg- och sitt-ytan som avlastar kroppen på bästa sätt. Stolen ger även en hög kvalitetskänsla och tack vare dubbla, lite större hjul, på varje ben så rullar stolen obehindrat över alla underlag.

78 %

Läs också: Stortest av sju trådlösa gamingheadset


HÖJD: 124–133 cm
SITTYTA: 43–53 cm
RYGGSTÖD: 51,5 cm
ARMSTÖD 9 x 25 cm
VIKT: 25 kg
RYGGSTÖD VINKEL: 90–135 grader
MAXIMAL PERSONVIKT: 150 kg
MATERIAL: Tyg, andningsbart kallskum

Pages: 1 2

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts