A Fold Apart – Recension

A Fold Apart – Recension

A Fold Apart är ett spel om långdistansförhållanden, att vara ifrån den man älskar, och att vika papper.

Romantik i spel är förvånansvärt ovanligt. De få gånger romantisk kärlek får plats i ett spel är det oftast ackompanjerat av Hollywoodsk dramatik och stora gester. A Fold Apart skiljer sig från det genom att visa upp en mer vardaglig, men likväl förtjusande kärlekshistoria.

Kärleken övervinner allt, heter det ju. Det verkar ju så när man kan titta på sin partner och känna djupt ner i magen bortom allt tvivel att det här är personen jag vill vara med resten av livet. A Fold Apart handlar om när en sådan stark kärlek sätts på prov av något som till en början verkade så överstigligt: avstånd.

Ett par tar det tuffa beslutet att inleda ett tillfälligt distansförhållande när den ena får ett erbjudande att arbeta i en annan stad i ett år. Till en början går det också bra. Livet flyter på och i brist på fysisk närvaro samtalar de över sms, vilket underlättar men också lägger upp för missförstånd. Till slut blir varje ord synat efter undermeningar samtidigt som oron växer i takt med att saknaden blir större.

Den som någonsin varit åtskild från sin partner kommer garanterat känna igen sig i situationen som A Fold Apart målar upp. Bägge karaktärernas perspektiv är sympatiska och manuset lyckas perfekt fånga svårigheten i deras situation. Detta hjälps av att både dialogen och karaktärerna interna tankegångar är förbluffande autentiska.

Läs också: The Procession to Calvary – Recension

I korthet:

Vad är det?

Känslomässigt pusselspel om långdistansförhållanden och att vika papper.

Utvecklare

Lightning Rod Games

Utgivare

Lightning Rod Games

Webb

https://lightningrodgames.com/a-fold-apart/

Cirkapris

179kr

Pegi

Testat på

Intel Core i7-3770K, Sapphire Radeon RX 580 8GB, 16 GB RAM

Kolla även in

Gris

Bild från A Fold Apart.
Trevligt nog kan bägge karaktärerna vara antingen man eller kvinna.

Kärleken väntar

Dessa visualiseras i sin tur av spelet i pussel där du manipulerar banorna som ett papper. Du vrider, vänder, viker, och vandrar över vackra vyer som blir en slags visuell representation av varje karaktärs tankegångar. Medan de vrider och vänder på sina känslor gör du samma sak, fast bokstavligt.

Mekaniken är simpel men effektiv, speciellt när de senare kapitlen introducerar nya hinder som matchar karaktärernas alltmer ansträngda tankegångar. De är utmanande utan att vara så frustrerande att de saktar ner historiens tempo.

Pusslen i sig är nog så väldesignade, men det är i kombination med den genuina dialogen som gör A Fold Apart till en kraftfull kärlekshistoria som känns på riktigt. Dess design och historia är simpla på ett sätt som gör det lättare att ta sig till, för att inte tala om att känna med. Pusslen och storyn förstärker varandra istället för att slåss om fokus.

Jag önskar bara att spelet inte hade så bråttom i just sista kapitlet eftersom det då förlorar lite av sin emotionella vikt. När resten av spelet hållit sig undan lätta svar känns slutet en aning rumphugget. Detta till trots är A Fold Apart ett rörande pusselspel som balanserar tillfredsställande pusseldesign med en medryckande berättelse.

Läs också: Minecraft Dungeons – På gång

A Fold Apart – Recension Reviewed by on .
4.3

UTSLAG

86%
86%
En hjärtknipande blandning av väldesignade pussel och autentisk kärlekshistoria.

About The Author

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Related posts