Resident Evil 3: Nemesis – En underskattad skräckklassiker

Resident Evil 3: Nemesis – En underskattad skräckklassiker

Inom bara några dagar är det dags att återvända till Raccoon City för Resident Evil 3-remaken. Innan dess är det dock hög tid att blicka tillbaka på originalet för att se vad som gjorde det till en inflytelserik och underskattad del i Capcoms skräcksaga.

Efter jättesuccén med Resident Evil 2 tog Capcom snabbt beslutet att kapitalisera på sin kassako. Kort efter att spelet blivit en framgång gav utvecklarna grönt ljus till flera relaterade projekt. Ett av dessa skulle komma att bli Resident Evil Code: Veronica, ett annat som just då gick under namnet Resident Evil 3, och det sista var en spinoff med arbetstiteln Resident Evil 1.9.

Namnet Resident Evil 1.9 valdes eftersom det skulle utspela sig samtidigt som den tidigare delen i serien. Detta gav teamet chansen att återanvända tillgångar från det spelet, vilket var nödvändigt eftersom de var ett relativt litet team med en tight deadline att möta.

Detta är ett skäl till att Nemesis bara innehåller en kampanj, i kontrast till de två tidigare spelen som bägge erbjöd två scenarion. Däremot gav det utvecklarna chansen att erbjuda mer variation i kampanjen, och experimentera mer med formeln från de tidigare spelen. När spelet som just då utvecklades som Resident Evil 3 bytte genre och förvandlades till Devil May Cry så blev 1.9 uppknuffat till nästa huvuddel i serien med en ny numrerad titel.

Placerat mellan del 2 och 4, som bägge revolutionerade sina respektiva genrer, har Resident Evil 3: Nemesis blivit en smula förbisett. Något oförtjänt, i min mening. För trots att det inte satte en ny standard för skräckgenren på samma sätt som sina syskon så bjöd den här tredje delen på flera innovationer och intressanta designgrepp.

Läs också: Resident Evil 3 – Recension

Låt oss därför blicka tillbaka på originalet och ta en titt på dess mest framgångsrika tillägg till serien och genren.

Nemesis

Spelets titelkaraktär är vid det här laget en av seriens mest ikoniska monster, och det är knappast oförtjänt. Redan i Resident Evil 2 fanns monstrena Mr X och William Birkin som förföljde huvudkaraktärerna genom historien, men Nemesis tog det konceptet till en ny nivå.

Nemesis är snabbare och starkare än Jill och han kan använda vapen. Dessutom bröt han seriens regler genom att följa Jill från rum till rum, vilket faktiskt var smått revolutionerande för tiden. Spelet lyckas således skapa en känsla av att man aldrig är riktigt säker, trots att stunderna då Nemesis dyker upp egentligen var skriptade. Det var det dock få som märkte, eftersom varje möte med den här giganten är liv och död. För att konfrontera den här snubben krävs det både en rejäl dos mod och ammunition.

Mer Action

Nemesis är det yttersta tecknet på att Resident Evil 3 tog serien ett steg närmare renodlad action. Det här är ett mer intensivt äventyr där fienderna är snabbare och mer tåliga än någonsin. Även vanliga zombies kan nu sprinta, och håller dessutom samman i större grupper. Utöver dem återkommer uppgraderade monster från första Resident Evil, såsom hunters och de insektslika drain deimos.

Tursamt nog har Jill ett och annat äss i rockärmen. Resident Evil 3 introducerade bland annat quick turn-funktionen som låter henne snabbt vrida sig 180 grader för att besvara attacker bakifrån. Detta skulle sedermera bli standard i serien. Hon har även en dodge som låter henne undvika attacker, samt möjligheten att använda föremål i omgivningen, som exploderande tunnor och rör fulla med dödlig ånga, för att hålla tillbaka horden.

Givetvis är hennes arsenal också större än någonsin, varav de flesta vapen dessutom kan uppgraderas under spelets gång. Resident Evil 3 var också det första spelet som lät spelaren skapa sin egen ammunition genom att kombinera olika sorters krut.

Mer Variation

Trots att Resident Evil 3 enbart innehåller en kampanj betyder inte det att du kan se allt innehåll på en genomspelning. Tvärtom bjuder spelet på en hel del variation, beroende på vilka val du gör under historiens gång.

Under ett antal tillfället sker nämligen ett ”live selection” när Jill befinner sig i fara och i realtid måste välja ett av två sätt att ta sig ur knipan. Beroende på vad du väljer här förändras inte bara slutet, utan även vissa mellansekvenser, dialoger, och det kan även påverka vilka föremål du hittar. Du kan även välja att slåss mot Nemesis eller fly, vilket också påverkar historien.

Dessutom har kampanjen vissa slumpade element, då somliga fiender och föremål är placerade på olika platser i varje genomspelning. Allt detta kombinerat gör spelet nästan lika värt att spela om som några av sina föregångare.

Mercenaries-läget

Kanske den mest bestående nyheten som Resident Evil 3 introducerade är Mercenaries-minispelet. Det här är ett ständigt återkommande bonusläge som dykt upp i flera senare spel i serien, och även fick en helt egen spinoff till Nintendo 3DS. Här kan du spela som en av tre sidokaraktärer som alla ska ta sig genom en dödlig hinderbana med vissa förutbestämda föremål.

Varje fiende du dödar ger dig extra sekunder på klockan, som obönhörligt tickar ner. Ska du försöka fly och spara tid, eller ta chansen att döda några för att få extra poäng?

Den som tar sig hela vägen fram belönas med poäng som de sedan kan använda för att köpa nya vapen till huvudkampanjen – komplett med oändlig ammunition. Resident Evil 2 hade förvisso det liknande 4th Survivor-läget men Mercenaries är en förfinad variant som passar perfekt med Resident Evil 3s mer intensiva, actionladdade spelstil.

Mer Raccoon City

Trots att Resident Evil 2 utspelade sig under Raccoon Citys sista dagar fick spelaren se väldigt lite av kaoset som blev stadens undergång. Det får vi istället se mer av från Jills perspektiv som spenderar mer tid på stadens gator. Förvisso tar hon en snabbis genom polisstationen, men sedan rör hon sig utomhus bland kraschade bilar och (tillfälligt) livlösa kroppar.

På det viset säljer Resident Evil 3 skräcken och tragiken mer än nästan något annat spel i serien. Här får man en liten inblick i hur staden kan ha sett ut innan den förvandlades till ett inferno, och Jill stöter även på ett fåtal civila överlevande som ytterligare understryker skräcken i den här situationen.

Mer än något annat är detta vad jag ser mest fram emot att se hur Capcom tolkar det i Resident Evil 3-remaken. Döden och förstörelsen bland det som nyss var en vanlig storstad, långt borta från polisstationer och högteknologiska laboratorier. Hur det kommer att se får vi veta snart, och redan nu kan du läsa vår recension!

About The Author

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Related posts