En parvels memoarer – del 1

En parvels memoarer – del 1

Det säregna äventyrsspelet The Longing utspelar sig över 400 dagar, i realtid. Det är ett spel om ensamhet och väntan, och om utforskande förstås. I huvudrollen ser vi en liten figur som kallas för en ”skugga”. Vi väljer att kalla honom parveln, för det är vad han är. Det här är utdrag ur hans memoarer, där vi får följa vad som händer under spelets gång (baserat på direkta citat från spelet, och dramatiseringar av det som händer, och inte händer).

 

Dag 1

Min herre berättade för mig att han tänker sova i 400 dagar. Jag får inte lämna mitt hem. Som om jag ens kunde göra det. Jag har svårt att ens föreställa mig hur en värld bortom de här grottväggarna kan se ut.

Jag satt en stund i min fåtölj, och sedan målade jag en teckning av en måne. Det är så väldigt tyst, men jag försöker mota bort det värsta genom att tala med mig själv. Om ingen annan gör det får jag väl göra det själv.

Jag tog en kort promenad också. Kungen behöver inte få veta det.

 

Dag 5

Idag insåg jag att jag aldrig förstått mig på livet. Kanske förstår jag däremot lite mer hur världen utanför grottorna ser ut, efter att ha läst den väldigt långa romanen Moby Dick. Tydligen finns det mycket vatten där ute. Här i mitt rum har jag inget vatten. Ingen mjuk säng. Jag har en fåtölj, en kall och tom eldstad och ett par teckningar på väggarna. Jag har snart läst alla mina böcker. Jag måste göra något. Det är 395 dagar kvar, och det känns redan som en evighet sedan min herre tystnade.

Imorgon tänker jag utforska grottorna mer. Om jag vågar. Det är så mörkt, och stort och så ekande tyst. Jag känner mig besviken, men jag är osäker på vad. Allt?

Det är kallt. En brasa skulle sitta fint.

Imorgon är en annan dag. Vi får se om det är en bra sak.

Dag 6

Jag tog en längre promenad, och gick lite vilse. Jag hittade en dörr som tog flera timmar att bända upp. Efter det var jag ganska slut. Hittade dock lite kol, så imorgon tänkte jag göra upp en brasa. Eller så sparar jag kolet. Vem vet när jag kommer hitta mer? 

Min kung har ett stort rum med juveler i. Vad har han dem till? Jag hade hellre haft ett helt rum fullt med mossa. Att sova på. 

Jag vill se mer av grottorna nu, men jag är trött. Dags att börja traska hemåt. Det lär ta lite tid, men jag har inte bråttom. Inte bråttom alls.

 

Dag 7

Idag satt jag i fåtöljen och stirrade rakt fram. 

Det var allt. Imorgon kanske jag reser på mig igen. Vi får se.

 

Läs också: Half-Life är tillbaka

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts