10 tips för att leva längre i Doom Eternal

10 tips för att leva längre i Doom Eternal

PC Gamer guidar dig till ett längre och lyckligare liv som demondräpare

Id Softwares nya actionrökare har ett mycket upplyftande och positivt budskap. Doom Eternal lär oss att vi alla är Doom Slayer, och allt vi behöver är inre godhet och en tro på oss själva så kommer vi att besegra mörkrets krafter med ljus. Nej, jag skojar bara. Det finns bara en Doom Slayer, och vi ska vara tacksamma för ynnesten att få spela som honom en stund.

Bamse hade inte varit helt nöjd med dräparens metoder. Inre godhet och ljus har ingen plats i Doom Eternal – här handlar allt om att slita, skjuta och mosa sig igenom allt motstånd på våldsammast möjliga vis. Ingen nåd, ingen reson. Men detta är lättare sagt än gjort.

Detta är nämligen inte ett lätt spel. Jämfört med föregångaren krävs mer taktiskt tänk och ett mer genomtänkt avvägande av vilka fiender du dödar i vilken ordning, och hur. Vi tänkte dra vårt till stacken för minskat antal sönderslagna tangentbord och ge er en handfull potentiellt livräddande tips, så att du kan överleva demoninvasionen. Skinna en demon, gör en hatt av den och håll i den – för nu kör vi.

Läs också: Doom Eternal – recensionen

1. Stå aldrig stilla – inte ens för en sekund

Den första och sista nyckelregeln till framgång i Doom Eternal är att alltid vara i rörelse. Så fort du står stilla omringar demonerna dig snabbt, och du blir en lätt måltavla. Använd dubbelhoppen och dash-knappen så mycket det bara går för att ta dig undan. Det är viktigare att röra sig än att skjuta konstant, så ju snabbare du lär dig manövrera och utnyttja hela slagfälten, desto större chans har du att leva några minuter extra. Det är svettigt, men värt besväret.

Passa dock på att pusta ut mellan de större striderna. Beundra den överdrivna utsikten en stund och fundera lite över livet bräcklighet. Eller något i den stilen.

 

2. Utnyttja vapenmoddarna till fullo

Vapnen är kraftfulla, och alla har sina användningsområden. Glöm dock inte att använda och uppgradera dina vapenmoddar. Det är nog en smaksak vilka man gillar mest, men alla vapen utom Super Shotgun och BFG 9000 har två moddar att välja mellan. Det finns uppgraderingsverktyg så det räcker till att låsa upp allt i spelet, så oroa dig inte om du tycker att du valt fel.

Absolut viktigast tidigt i spelet är sticky grenade-uppgraderingen till den vanliga hagelbössan. De är effektiva genom hela spelet, men särskilt mot flera av tidiga hot som cacodemons och arachnotrons. Även de målsökande missilerna för raketkastaren är oumbärliga.

 

3. Rotera vapnen och använd rätt ammunition mot rätt fiende

Om du bara skjuter urskilningslöst med vadhelst du råkar ha i handen för tillfället så kommer ammunitionen snart att ta slut. Plasmavapen fungerar till exempel väldigt bra mot energisköldar och får dem att explodera. Experimentera med vad som funkar, och få in i ryggraden att byta vapen ofta.

4. Lär dig motståndarnas svaga punkter

Under spelets gång hittar du lore om allt möjligt – inte minst monstren. Där kan du få tips om vad deras svagheter är. För vissa fiender handlar mycket om att skjuta bort de farligaste lemmarna, som mancubus raketskjutande armar. Andra gånger är det mer väldigt specifika svagheter, som att du kan mata cacodemons med granater.

Särskilt de starkare fienderna måste mötas på rätt sätt. Annars äter de upp både all din ammunition och allt ditt liv. Jag vill särskilt nämna marauders, en eländigt jobbig fiende med sköld. De kräver tålamod och precision. Håll dem på lagom avstånd (inte för nära och inte för långt bort), och kontra dem med den dubbelpipiga hagelbrakaren när de glimmar grönt så åker de snart i backen.

 

5. Bränn, bränn, bränn

Att utföra glory kills är lätt att få in. Så fort man ser en blinkande fiende trycker man på ”E” och fäller dem för lite smaskig hälsa. Men viktigast är nog att få in i ryggraden att använda eldkastaren ofta. Den är lätt att glömma, men oerhört viktig. Pansar försvinner snabbt, så det är alltid bra om det går en och annan demon och brinner och släpper ifrån sig lite pansar för dig att knapra på. Eller vad man nu gör med det.

Motorsågen är kanske viktigast av allt. Se till att spara de klenaste fienderna som inte utgör något hot. Låt dem stappla runt tills du behöver ammunition. Sen sågar du dem i bitar, laddar om och fortsätter sänka de större hoten. När alla hot är borta kan du använda de stackars kvarvarande klena fienderna för att bunkra upp lite extra hälsa, pansar eller ammunition, vilket du nu behöver mest av.

6. Glöm inte granaterna

I stridens hetta kan det vara lätt att glömma granaterna. Fullt uppgraderade kan de göra ganska okej skada. Du kan välja mellan vanliga granater och is-granater.

Testa båda och uppgradera den du föredrar. Is-granaterna låter dig frysa en grupp fiender så att du antingen kan fly undan, få en andningspaus eller helt enkelt öppna för att göra slut på dem allihop. De vanliga granaterna är bäst mot klenare fiender, när du snabbt behöver bli av med ett gäng imps eller liknande.

 

7. Utforska nivåerna för de viktigaste uppgraderingarna

Du behöver inte plocka alla uppgraderingar, men se till att utforska så pass att du får det viktigaste. Viktigast är uppgraderingarna för hälsa, pansar och ammunition. Efter det kommer vapenmoddar och vapenuppgraderingar, och sen även uppgraderingar för din dräkt. De senare kan göra så att du inte tar stryk av exploderande tunnor, kan kasta fler granater och lite allt möjligt.

8. Uppgradera ammunitionsreserverna först, hälsan kommer i andra hand

Sentinel Crystals låter dig uppgradera ammunition, hälsa eller pansar. Börja med ammunitionen, för bristen på den är ett ständigt hot. Sedan kan du fylla ut med hälsa och pansar med tiden. Mot slutet av spelet kommer du förmodligen att ha uppgraderat allt till max, men börja som sagt med ammunitionen. Ju fler kulor du har, desto fler demonhjärnor kan du smeta ut över marken.

 

9. Gör dig rörligare i luften

Det finns också runor att samla. De är svåra att missa, och även här kommer du att låsa upp alla tids nog. Men bara en handfull av dem är riktigt användbara, och viktigast av dem är de som gör dig till ett större hot i luften.

Dels finns en runa som gör att du kan manövrera dig mer när du hoppar, och dels finns en som gör att tiden saktar ner om du håller in höger musknapp i luften. Båda är väldigt användbara, så skaffa dem tidigt. Den senare är väldigt användbar i kombination med den sista punkten.

 

10. Gud välsigne superhagelgeväret och köttkroken

Superhagelgeväret gör inte bara massiv skada på i stort sett allt, det har också en slags änterhake (eller köttkrok, som den kallas) som kan grabba tag i fiender och dra dig mot dem. Kombinerat med ovanstående slow motion-runa får du gott om tid att kroka fast i en fiende och sedan smälla av en riktigt saftigt salva i nyllet på dem.

Det är lockande att använda den dubbelpipiga frälsaren konstant, men glöm inte punkt tre – rotera vapnen. Superhagelbrakaren bör vara grunden i din arsenal, dock. Vapnet att ta till när det kniper, och du verkligen behöver dela ut extra mycket sveda och värk. Se bara till att inte ha slut på ammunition till den om det dyker upp en marauder, för då blir det besvärligt.

Läs också: Vi visar lite mer av Doom Eternals köttiga strider

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts