RX5500 XT-grafikkort – Stortest

RX5500 XT-grafikkort – Stortest

Prisvärda grafikkort för 1080p-gaming!

Sedan AMD lanserade sina första PCIe Gen 4-grafikkort har företaget sjösatt ett flertal olika modeller optimerade till både pris och prestanda för olika områden inom gamingmarknaden. Ett av de största segmenten är alla former av e-sport på 1080p, ett område som är ekonomiskt försvarbarr för den stora massan spelare.

Med RX5500 XT får vi senaste 7 nm RDNA-arkitekturen, hela åtta gigabyte GDDR6 och tekniker som Radeon Image Sharpening och Radeon Free Sync 1 samt Free Sync 2 HDR2 för lirande i 1080p. Detta säkerställer ultrahöga inställningar på uppemot 60 FPS i AAA-spel och 90 fps inom e-sportsegmentet. Korten har en snittförbrukning på upp till 130 watt och drivs med en singel åttapinnars PCIe-kontakt som gör att de passar perfekt även i enklare system. Med tanke på den prestanda som AMD även erbjuder på sina ryzenprocessorer i mellanklassen, får du i kombination med RX5500 XT ett mycket intressant system till en totalt sett vettig peng.

Q&A

  • Varför RX5500 XT? Trots att vi alla vill köra en Formel 1-bil och spela på de senaste grafikkorten, är det dels få av oss som har de ekonomiska möjligheterna att alltid lira med den mest kraftfulla hårdvaran, och dels är det inte alltid som vi faktiskt behöver den. Det är ingen större mening att köra en Ferrari om hastigheten är begränsad till 50 km/h. Samma sak gäller med gaming; många av oss sitter med FHD-skärmar. Under dessa förutsättningar är RX5500 XT ett mycket prisvärt kort som ger oss möjlighet att lira med ultrainställningar med fullt godkänd fps i de flesta spel.
  • Vad skiljer Radeon RX5500 XT och konkurrenten GTX 1060? Dessa båda kort ligger i ungefär samma prisklass varför de oftast konkurrerar om samma köpare. Det som talar för RX5500 XT är att kortet baseras på senaste PCIe Gen 4, vilket gör det till ett givet val om du använder senaste ryzenprocessorerna, men det är även intressant för Intels plattformar. RX-kortet använder GDDR6 jämfört med GDDR5 för Nvidia, och RX kommer därutöver med upp till åtta gigabyte minne jämfört med maximalt sex för GTX 1060. Det som talar för Nvidia är att minnet jobbar med 192 bitars minnesgränssnitt jämfört med 128-bitars för AMD:s kort.
  • Vad är strömkraven för RX5500 XT? Som alltid så beror ett systems totala strömförsörjning på övriga komponenter. RX5500 XT har en snittbaserad strömförbrukning under maximal belastning på 130 watt och drivs med en 8-pinnars anslutning. Detta gör att du normalt bör klara dig gott och väl med ett nätaggregat på 450 watt. Skulle du använda någon extremprocessor eller söka maximal överklockning så kan det vara värt att gå upp mot 650 watt, men detta bör faktiskt räcka även för mer extrema riggar.
  • Spelar placeringen av grafikkortet någon roll? Alla moderkort av mATX eller större format har flera PCIe-platser. Beroende på bland annat övriga instickskort och val av chassi samt CPU-kylare, eller även M2-enheters placering, kan vissa av PCIe-platserna vara upptagna. Ett grafikkort fungerar normalt i samtliga X16-slottar, men däremot är det inte säkert att alla stödjer just X16-kommunikation. Avsaknad av stöd kommer att leda till lägre prestanda. Kontrollera därför alltid i manualen var ditt grafikkort ska placeras för bäst prestanda. Normalt är detta den översta av PCIe-platserna.

Lexikon

  • Upplösning per gränssnitt Nästan samtliga grafikkort har olika anslutningsmöjligheter, för att ge oss maximal flexibilitet sett till val av skärmar. Men de olika anslutningarna har även olika maximal upplösning, detta enligt följande: DVI-I: 1 920 x 1 200, DVI-D: 2 560 x 1 600, HDMI 1.4: 3 840 x 2 160, HDMI 2.1: 9 600 x 540, DP 1.3: 5 120 x 2 880, DP 1.4: 7 680 x 4 320.
  • Free Sync 1 och Free Sync 2 HDR2 Freesync är AMD:s teknik för dynamisk uppdateringsfrekvens och som ger en jämn, flimmerfri bild utan släpningar eller ghosting. Den första standarden lanserades 2015, men då denna inte hade så högt ställda krav så har förbättringar skett sedan dess. Den senaste kallas Free Sync 2 HDR2 och ska bland annat klara av en ljusstyrka på 600 cd/m² och täcka minst 99 procent av färgrymden BT.709 och 90 procent av DCI-P3.

ASROCK RADEON RX 5500 XT CHALLENGER D 8G OC
2 200:- Asrock.com

Fabriksöverklockat kort med bra kylning.

Asrocks kort är ett relativt långt kort som mäter 241 millimeter. Fördelen med detta är att kortet bara upptar två kortplatser. Trots, eller tack vare, detta, en kombination av effektiva kylflänsar som sträcker sig över själva kretsdelen och dubbla, extremt effektiva fläktar, är kortet både tyst och svalt även vid full belastning. Kortet har även en kraftig, metallbaserad plåt på baksidan som både skyddar kortets kretsar men framför allt gör det stabilt.

På anslutningssidan finner vi tre DP- och en HDMIkontakt placerade i en rad. Ovanför dessa finns ett dammskyddat galler där fläktarna pumpar ut värmen. Kortet stöder både Radeon Freesync och Freesync 2 HDR vilket ger en perfekt bild helt utan lagg.

Trots att kortet stödjer upplösningar på upp till 8K är det i FHD-läge som det glänser, och med ett 3D Mark Fire Strike-resultat på 14 210 poäng får vi riktigt bra kraft för pengarna. Kortet klarar även 2 560 med minskad detaljrikedom och vissa spel i 4K. Det senare är framför allt möjligt tack vare Asrocks optimerade överklockningsläge på 1 845 megahertz. Tyvärr lämnar kortet mycket lite utrymme för vidare överklockning; detta är ett kort som vi skulle säga är optimerat men också låst out of the box.

84 %


ASUS RADEON RX 5500 XT ROG STRIX GAMING OC 8GB
2 998:- Asus.com

Asus bjuder på ett effektivt kort med diskret RGB-integration.

Asus kort tillhör företagets ROG-serie som ska garantera högsta nivån av optimering innan försäljning. Kortet är både långt, 280 millimeter, och brett då det upptar nästan tre kortplatser. Detta beror dels på att själva huvudkortet är lågt i sig, men även att Asus valt att kombinera en extra kraftfull fläns med stora kontaktytor mot särskilt utsatta kretsar. Utanpå denna har man sedan placerat en heltäckande fläktkåpa som upptar en kortplats. I mitten på denna hittar vi dubbla specialdesignade fläktar.

Resultat från denna lösning talar för sig självt. Här hittar vi testets tystaste kort som tack vare Asus Quiet fan-teknik är helt ljudlöst vid låg belastning. I mitten på ovansidan återfinns ROG-loggan i form av en Aura Sync-baserad RBG-lösning. Belysningen kan antingen konfigureras separat eller synkas med Asus moderkort.

En intressant finess för dig som vill göra lite mer med kortet är att här finns en så kallad Fan Connect II-anslutning på kortets baksida. Denna kan kopplas till moderkortet för ytterligare kylning via chassits fläktar. Kortet kommer med en hög fabriksöverklockning på 1 865 megahertz vilket räcker till 14 221 poäng i Fire Strike. Här finns dock även utrymme för ytterligare optimering av mjukvaran.

85 %


GIGABYTE RADEON RX 5500 XT GAMING OC 8G
2 199:- Gigabyte.com

Ett långt kort med mycket bra kylprestanda.

Detta är ett av de mest intressanta grafikkorten på marknaden i skrivande stund då det erbjuder god prestanda, hög stabilitet och möjlighet till egen ytterligare överklockning, allt till ett mycket bra pris. För att hålla värmen nere har man implementerat Gigabytes smarta Windforce 3-system som nyttjar en tredelad värmefläns som ansluts direkt mot GPU:n. Utanpå denna finner vi tre 80 mm-fläktar som arbetar med alternativ rotationsriktning. Detta resulterar i extremt effektiv kylning till i det närmaste ljudlös prestanda – även när vi drar på för fullt. Inte illa!

Kortet har en RGB Fusion 2-baserad gigabytelogga på ovansidan och kommer med tre DP- och en HDMI-anslutning. Enda lilla nackdelen med kortet är att det är aningen långt, och med sina 281 mm är det inte självklart att det passar i mindre chassin. Ett plus däremot för den lite kraftigare baksideplåten som ger kortet stabilitet.

Ser vi till prestanda når vi 14 211 i Fire Strike och 4 819 i Timespy. Kortet glänser verkligen i 1 080 och hanterar även 2 560 riktigt väl. Tack vare att vi kan pressa prestandan ytterligare 5–6 procent även i ett standardchassi så är det även möjligt att lira vissa titlar i 4K med något nedsatt detaljrikedom.

91 % – BÄST I TEST


MSI RADEON RX 5500 XT GAMING X 8G
2 399:- Msi.com

Stilrent kort med RGB och bra programvara.

MSI:s senaste 5500XT-kort är ett exteriört sett snyggt sådant med raka linjer och går i vapengrå och svart med lock i borstad metall med röda detaljer runt fläktarna. Det ger ett mycket exklusivt intryck. På kortets ovansida syns en snyggt integrerad RGB-logga med MSI:s signumdrake och namn, och belysningen kan synkas via programmet Mystic Light med ett MSI-baserat moderkort.

Tillverkaren har också valt att satsa på en smart flerlagers-kyllösning, och trots att kortets slimmade design bara upptar två kortplatser finns här en bred och effektiv kylfläns som sedan kompletteras med dubbla Torx 3-fläktar. Dessa är både mycket effektiva och tysta, för att vid låg belastning gå ner i stillastående läge. MSI har även en plåt på baksidan som är ansluten till de varmare kretsarna för en effektiv värmefördelning.

Tre DP-portar och en HDMI-dito finns för maximalt fyra anslutna skärmar. Den optimala konfigurationen sett till upplösningen är 1080p där kortet presterar 14 210 poäng i Fire Strike. MSI skickar även med utmärkta programmet Dragon Center varifrån vi kan optimera olika spel. Tyvärr har vi svårt att pressa kortet till högre OC-värden än vad som gjorts från fabrik.

83 %


POWERCOLER RADEON RX 5500 XT RED DRAGON 8GB
2 659:- Powercoler.com

Smäckert kort som inte når ända fram.

Powercoler har med detta kort ett lite annorlunda upplägg jämfört med övriga testdeltagare. Dels är kortet aningen kortare med sina 227 millimeter, vilket är odelat positivt då det enklare ryms i mindre chassin. Vidare har det bara tre utgångar (en HDMI, DP och DVI vardera). Vi förstår tanken med DVI-portens kompabilitet med äldre skärmar, men då kortet stödjer senaste freesync-tekniken kommer nyttjande av denna ändå kräva en nyare skärm, varpå idén till stor del faller.

Ser vi till kylningen så baseras denna på en kraftig kylfläns och dubbla tolvbladsfläktar, och dessa är försedda med dubbla kullager för längre livslängd. Fläktarna ska även varva ner helt när kortet jobbar under 60 grader, men då vi i princip hela tiden hörde dem kan vi konstatera att lösningen antingen inte fungerar eller att vårt testkort blev varmt för snabbt.

Avslutar vi med prestandan levererar detta kort (som är fabriksöverklockat till 1 845 MHz) aningen sämre än övriga i testet. Det är inte stora skillnader; vi når 14 208 poäng i Fire Strike. Men då kortet samtidigt ligger i det övre prisspannet blir betyget lite lägre. Detta är dessutom det enda kort i vårt test som har svårt att hantera 4K på ett godkänt sätt.

70 %


SAPPHIRE RADEON NITRO+ RX500 XT 8G
2 990:- Sapphiretech.com

Lätt kort med snygg RGB-integration.

Merparten av tillverkarna i testet har satsat på kraftiga bakstycken. Sapphire tar ett helt nytt grepp med sitt Nitro+ som utan tvekan är testets lättaste kort. Det baseras på en minimal kretsbräda på vilken en 257 mm lång kylfläns placerats. Tack vare att ingen platta finns på stora delar av baksidan så kan varmluften enkelt flöda ut denna väg. På framsidan har kortet en tunn sköld som både ramar in de RGB-försedda fläktarna och effektivt hjälper till att pressa ner luften via antingen baksidan eller via anslutningssidan, där ett av kortets två platser är avsett just för utgående varmluft.

På ovansidan återfinns ytterligare en enklare RGB-integration i form av namnet Sapphire. I den andra kortplatsen finner vi anslutningarna som här består av dubbla HDMI och dubbla DP, vilket är den kombination vi tycker bäst om.

Tack vare bra kylning presterar även kortet riktigt bra i våra tester och glänser i spelande i 1080p där vi når upp till 14 211 i Fire Strike med ett i det närmaste tyst kort. Vi når även bra resultat i 2 560 och överkomliga värden i 4K med lägre detaljrikedom. Ett plus även att kortet kan hantera ARGB. Däremot är detta kort omkring 20 procent för högt prissatt.

80 %


XFX RADEON RX 5500 XT THICC II PRO 8GB
2 992:- Xfxforce.com

Testets snyggaste och längsta kort.

Vi avslutar med testets snyggaste kort. XFX har här en smart lösning där grafikkretsar och minnen är placerade på ett mindre kort. På detta återfinns en lång, effektiv kylfläns på framsidan. Runt kortet har XFX sedan placerat en avrundad mattsvart ram med en fenlikande struktur i bakänden. På framsidan sitter dubbla svarta fläktar med kopparfärgade XFX-loggor i mitten. Det är enkelt men extremt snyggt, och trots att kortet inte har RGB så är det helt klart en lösning vi gärna prövat lodrätt i ett glaschassi.

Ser vi till anslutningarna består dessa av tre DP och en HDMI. På den andra kortplatsen ser vi ett luftuttag vars hål formas av XFX-texten. Ska vi vara lite kinkiga är P8-anslutningen lite dumt placerad lite för långt ner på ovansidan, något som gör det onödigt pilligt att ta bort strömmatningen.

Kortet kommer fabriksöverklockat till 1 845 MHz och presterar i detta läge ganska precis i mitten i detta mycket jämna test, med 14 210 i 3D Mark Fire Strike. Kortet erbjuder en marginell manuell förbättring på överklockningssidan och är i alla lägen i det närmast helt tyst. Också detta kort är för dyrt för att vara ett riktigt toppalternativ.

82 %


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patrik Wahlqvist

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts