Stortest av vattenbaserad processorkylning

Stortest av vattenbaserad processorkylning

Rätt kapacitet när den behövs som bäst.

Om du använder en energiprocessor eller en modell med en lite lägre frekvens som inte överklockas och sällan går maximalt, är vattenkylning lika stor overkill som att köra en Ferrari när du ska köra skräp till tippen. Som den gamer du är sitter du dock säkerligen på en kraftigare modell som allt som oftast överklockas och också ligger på maximal belastning under timmar av skjutande. Det är i dessa lägen en vattenkylare kommer till sin rätt; ju hårdare du kör desto roligare blir det med ett vattenkylt system. Om du sedan ska satsa på en 120, 240, 360 mm eller ännu större lösning beror mer på hur mycket plats du har i ditt chassi. Genom att maximera din radiator så når du högre kapacitet till lägre ljudnivå. Framför allt så öppnas dörren för än extremare tweaking där du kan få ut flera hundra extra hertz från din processor, något som både kommer gynna ditt arbete men framför allt ge dig de extra hundradelarna som gör dig till en vinnare på slagfältet.

Läs också: Stortest av sju trådlösa gamingheadset


Aorus Liquid Cooler 360

1 495:-
Aorus.com

Tyst kylning med smart display.

Aorus breddar kontinuerligt sin tillbehörsportfölj och har nu även lanserat en mycket intressant kyllösning. Börjar vi nerifrån så finns här en relativt hög pump som kombinerar aktiv kylning med en passiv del som hjälper enheten att jobba med ett lägre luftflöde. Det ger ett system som är tyst även under maximal belastning.

I mitten av pumpen finns en LCD-display som kan konfigureras med både bilder och text efter önskemål, och som i grundutförande ger oss fortlöpande info om bland annat temperatur. Enheten är även utrustad med tre effektiva ARGB-fläktar vars LEDlampor kan synkroniseras med såväl en egen lösning som via moderkortets anslutningar. Tack vare att fläktarna även använder dubbla kullager så får vi även en lång och problemfri användning.

Installationsprocessen är enkel, men en sak som du bör tänka på är att modellen inte kommer med en egen TR4-bracket, du förväntas använda den som medföljer processorn. Ser vi till kylprestanda så följer den basnivån för alla system i vila, men ju högre vi belastar processorn desto mer kommer Aorus system till nytta. Både vid maximal belastning av normal klockfrekvens och vid högsta överklockning (ej Threadripper) så hittar vi testets bästa kylning i detta system.

89 %


Asus Rog Strix LC 360 RGB

2 499:-
Asus.se

En ljusstark dyrgrip.

Denna kylare kommer från Asus ROG-serie. Det garanterar i princip en väl fungerande lösning med hög prestanda, men även en aning högre prislapp – detta är testets dyraste enhet. Modellen baseras på en relativt hög pump som kombinerar en bra passiv kylning med senaste mikrokanalstekniken för optimerad kylning (mer värme kan transporteras bort under alla belastningsmodeller).

Asus har valt att integrera en RGB-baserad logga på pumpen som sedan sträcker sig ner över dess sidor. Ljuskällan kompletteras med tre adresserbara RGB-fläktar vilka jobbar med ett högt statiskt tryck vid en godkänt låg ljudnivå. Vid installation på en TR4-sockel så förväntas vi även här använda AMD:s egen bracket.

Installationen av enheten är enkel och framför allt så är det enkelt att komplettera med ytterligare tre 120 mm-fläktar på ovansidan för att via en push/pull-lösning optimera kylningen till en lägre ljudnivå. Detta är även en modell som med lite trixande går att bygga ut med flera kylblock eller radiatorer, men detta är inget som vi rekommenderar för ovana användare. Ser vi till kylprestandan presterar enheten bra och hamnar i topp tre, där vi framför allt sätter plus i kanten för hantering av Threadripper-processorer.

81 %


Coolermaster ML360R RGB

1 500:-
Coolermaster.com

Effektfull vattenkylning för både AMD och Intel.

Denna enhet baseras på en 394 mm lång radiator som rymmer tre 120 mm MF120r ARGB-fläktar som kombinerar mycket effektfulla RGB-effekter med ett högt lufttryck för maximal kylprestanda. Radiatorn ansluts med en dubbeltubslösning vilket ger både stabilitet och bibehållen look mellan kyldelen och den på processorn placerade pumpen.

Pumpen, som passar mer eller mindre samtliga AMD- och Intelbaserade socklar (Threadripper kräver en bracket), är en lågprofilslösning med dubbla kammare för maximal kylfunktion och prestanda. På ovansidan finns även totalt 12 adresserbara RGB-ledkällor som kan matchas mot systemets
övriga utrustning.

Installationen av kylaren är enkel, men då kittet även inkluderar en separat fläkt-/RGB-kontroller som vi ska ansluta alla fläktar till och som sedan ska vidare till moderkortets olika anslutningar, blir det snabbt väldigt mycket kablar som ska gömmas vilket är en nackdel. När det kommer till kylprestanda är detta en av de överlag bästa modellerna i testet, och trots att den inte är tystast är ljudnivån även under full belastning klart godkänd. Framför allt imponerar lösningen på de mer extrema överklockningsriggarna där vi når ett extra steg med Coolermasters lösning.

88 %


Corsair Hydro Series H150i Pro RGB 360

1 850:-
Corsair.com

Med fokus på enkel installation och långvarig drift.

Corsair var tidigt inne på slutna vattenkylare, och trots att denna modell faktiskt har funnits med sedan 2018 är den alltjämt en mycket konkurrenskraftig lösning. Det som tilltalar oss mest är dess enkla installation som med lättanvända plattor och fästen låter oss installera kittet på såväl AMD- som Intel-plattformar utan att vi behöver tänka på något nämnvärt innan vi börjar. Detta är en lösning som passar perfekt för den ovane systembyggaren.

Corsair använder en relativt tunn pump som har en lite diskretare RGB-integration för logga och ramar runt pumpen. I pumpen finns även en anslutning som sammanlänkar kylaren med moderkortet via en USB-port där vi sedan från det utmärkta programmet I CUE kan styra både belysning och fläktar, vilket även inkluderar ett Zero RPM-läge för ett helt tyst system.

På radiatorn sitter tre 120 millimeters ML-fläktar. Dessa använder en magnetisk motor som ger ett högt luftflöde med minimal ljudnivå vilket gör detta till testets näst tystaste modell. Ett plus för Corsairs stabila och lätthanterliga vattenrör som enkelt roteras efter bäst placering. Vi uppskattar också att Corsair använder en egen bracket till TR4-sockeln, däremot är inte den maximala kylkapaciteten riktigt lika imponerande.

82 %


Lexikon

Statiskt tryck

Då fläktarna som används på ett vattenbaserat kylsystem ska trycka, eller dra, luften genom att tätt galler (radiatorn) så behövs fläktar med ett högt statiskt tryck. Det är således inte lämpligt att använda normala chassifläktar som jobbar mot en helt annan, öppen, yta.

CFM

Cubic feet per minute (kubikfot per minut, förkortat cfm) är den enhet som anger och mäter luftflödet, och används till exempel för att beskriva fläktars prestanda. Ett högre värde betyder att de kan flytta mer luft per minut vilket generellt ger bättre prestanda. Ett vattenkylsystem baseras dock inte bara på luftflödet utan det är helheten som fäller avgörandet, varför du inte ska stirra dig blind på enbart detta värde.

Pages: 1 2

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts