Simulatorer – Intensivkurs

Simulatorer – Intensivkurs

När den verkliga världen är för overklig.

Visst vill vi väl alla ha en alternativ verklighet att drömma oss bort till ibland? Simulatorgenren ger oss bara en lite verkligare version av den verkligheten. En gång i tiden handlade det här om att återge flygplan så realistisk som möjligt, men spelen har spritt sig som ogräs, och idag kan du spela en simulator som gör nästan vad du vill.

Läs också: Farming Simulator 19 – Recension


Börja här
FARMING SIMULATOR 19

Farming Sim är inget spel längre, det är en livsstil. Schweiziska Giants bröt sig in på sim-marknaden och in i våra hjärtan med spel som inte bara handlade om stora feta maskiner (även om det är mycket traktorporr här) utan om kärlek till jorden och den lilla gården. Här får du så, gödsla, skörda och plöja, allt för att kunna köpa lite, lite bättre maskiner och göra om allting igen. Känn doften av dynga från stövlarna och diesel från skördetröskan, och bara njut i fulla drag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


För soffpiloten
X-PLANE 11

Flyg är väl det du först tänker på när du ser ordet ”simulator”. Och även om klassiska Microsoft Flight Simulator X (som får en uppföljare 2020) fortfarande är störst så vill jag ändå rekommendera en närmare titt på X-Plane. Det var en uppstickare, skapad av den smått excentriske Austin Meyer, men är nu en etablerad simulator med ett gigantisk community och mängder av moddar att köpa eller ladda ner gratis. Och flygkänslan är nära på oöverträffad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


För strids(cock)pitten
DCS WORLD

Är du knappfetischist? I sådana fall hittar du absolut flest knappar att smeka i de kärleksfullt detaljerade cockpits som pryder de flesta plan och helikoptrar i multi-simulatorn DCS World. Det började med en rysk attackhelikopter, men nu finns allt från klassiska andravärldskrigs-flygplan, via helikoptrar från Vietnamkriget till moderna jetplan — ja, till och med vår svenska Viggen! Det här är inget för casuals, så om din joystick kostar mindre än ett par tusenlappar bör du nog leta efter något annat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Rälsfrälst
TRAIN SIM WORLD 2020

Det har funnits många tågsimulatorer, för alla smaker och plånböcker. Men den absolut bästa (och dyraste, om du är sugen på att köpa allt dlc som finns) är den här. Ingen annan simulator fångar tyngden och kraften i ett fett diesellokomotiv och utvecklingspotentialen är enorm. Dessutom kan du lämna förarstolen för att ta en titt på utsidan av de kärleksfullt återgivna tågen, om du nu inte är sugen på att köra femtiotusen ton vete över ett ödsligt ökenlandskap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Undvik!
BUM SIMULATOR

Nej, inte ”burn”, ”bum”, som i uteliggare. Det här spelet har jag inte testat. Faktum är att det inte ens är ute än. Men det får representera den oerhörda mängd spel med ”simulator” i titeln som är oblyga försök att släppa slappa simulatorer om vad som helst för att försöka få in lite slantar innan alla märker att det är ren och oförfalskad skit. Jag vill påstå att 90% av alla spel i genren faller under denna rubrik, tyvärr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Till havs
SAILAWAY: THE SAILING SIMULATOR

Alla spel med realistisk(ish) segling får automatiskt fem bonuspoäng i betyg av mig. Men Sailaway handlar inte om något annat än att segla. Sätt rätt segel, lägg in kursen och färdas världen runt på åttio dagar, om du så vill. Ingen annan simulator har utrymme för så episka odysséer som den här, och realismen är på allra högsta topp. Så vill du ha ett spel där du kan fastna i en dimmig, vindstilla vik i timmar, eller bara korsa Atlanten i halv storm, behöver du inte leta längre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mekanikmania
CAR MECHANIC SIMULATOR 2018

Det här spelet får representera en hel under-under-genre: mekanikersimulatorer. Du byter delar, plockar med motorer, skiftar hjul och fakturerar kunder i din egen, virtuella verkstad. Har du inte alltid drömt om att få lite skit under naglarna, egentligen? En snabb sökning på ”mechanic simulator” ger dig oräkneliga sätt att förverkliga den drömmen på, vare sig det handlar om att meka med bilar, traktorer, flygplan eller stridsvagnar. En smutsig, oljig dröm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


För finsmakaren
KERBAL SPACE PROGRAM

”Men KSP handlar ju om att skjuta upp något slags rymdgrodor i hembyggda raketer som exploderar lika ofta som de lyfter?”, invänder du. Och det är sant. Men under den tokroliga ytan lurar en simulator som kommer att lära dig exakt hur du utför ett rendezvous i omloppsbana med ett annat rymdskepp, eller hur du tar dig till andra planeter med minsta möjliga bränsleåtgång. Inte bara den bästa simulatorn i den här listan, utan ett av de bästa spelen någonsin, som alltid lockar till en sista uppskjutning innan läggdags.

Läs också: Resident Evil – Intensivkurs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tre bisarra ”spel”

GOAT SIMULATOR

Svenska Coffee Stain Studios älskar fysik, särskilt bisarrt buggig sådan. Goat Simulator är spelet där du kan få bonuspoäng för att ta livet av folk på märkliga sätt, eller bara för att göra ett snyggt svanhopp från en byggkran.

INFRA

Inte så mycket en simulator som ett slags Ken Burns-dokumentär om broar och kraftverk. Dokumentera, lös pussel och fotografera sönderfallande infrastruktur i en perfekt blandning av betongporr och dystopi.

MY SUMMER CAR

Ett slice-of-life-spel som skildrar livet i de mörkaste Finlandsskogarna. Drick öl, kissa bakom knuten, bråka med grannarna, var Benny och bygg din egen, perfekta rallybil. Varför? Vad finns det annars att göra på landet?!

About The Author

Related posts