Age of Empires 2: Definitive Edition – Recension

Age of Empires 2: Definitive Edition – Recension

Age of Empire 2: Definitive Edition tar på sig finkostymen och ger sig ut på dansgolvet en sista gång.

Få saker var så irriterande för medeltida kungar som när bönderna helt enkelt slutade så. Varje gång de skördat fick kungen skicka ut sändebud och påminna dem att det nog är en bra idé att så nya frön på fälten. I alla fall enligt den gestaltning av historien som Age of Empires 2 stod för.

Det där var en av de saker som gjorde att jag inte riktigt blev så frälst på AoE-serien som många andra. Jag hade redan tragglat med Dune 2 och första Warcraft vid det laget. Jag förtjänade lite bekvämlighet. Och nu har jag äntligen fått den. Age of Empires 2: Definitive Edition har en och annan trevlig förbättring, och bonde-AI:n är en av dem.

Naturligtvis skiner spelets ålder igenom ändå, men det är ändå trevligt att spela en smidigare och mer användarvänlig variant av den gamla klassikern. Den förbättrade grafiken spelar mindre roll för mig. 4K-stöd till trots så kan jag ändå fortfarande tycka att spelet är ganska trist rent estetiskt. Jag föredrog utvecklarens mer flippade Age of Mythology för de extra lagren fantasi och färg. Samtidigt finns det ju onekligen viss charm i att kontrollera Vlad Draculas arméer. Och vem gillar inte en välplanerad och intrikat genomförd belägring av en fiende som förskansat sig bakom tjocka murar? Kärnan i AoE2 underhåller av ungefär samma anledning idag som för tjugo år sedan.

Läs också: Shenmue 3 – Är det allt vi hoppats på?

I korthet:

Vad är det?

En remaster av en gammal trotjänare, som fortfarande har lite ork kvar.

Utvecklare

Forgotten Empires/Tantalus

Utgivare

Xbox Game Studios

Webb

Ageofempires.com

Cirkapris

200kr

PEGI

12

Spelat på

Intel Core i5 7600k

GTX 1070

16 GB RAM

Kolla även in

Age of Mythology

För veteraner

Även striderna har slipats till något. De nya formationerna är smidiga och bra att ha, och enheterna har bättre pathfinding. De kan fortfarande vara rätt lynniga att ha att göra med, dock. Å andra sidan är det likadant i moderna rts också. Total War-seriens arméer går mer än gärna vilse på slagfälten med jämna mellanrum, till exempel.

Vi får så klart några nya kampanjer, civilisationer och enheter också. De nya fraktionerna är bulgarer, litauer, kumaner och tatarer. Allt som allt finns det nu 35 civilisationer att leka med i spelet. De nya kampanjerna är utmanande, och riktar sig definitivt mot veteranspelare i första hand – vilket är logiskt. Jag har lite svårt att se att den här versionen kommer att locka så många nya spelare. Det är i grunden ett klassiskt rts av den gamla skolan, trots allt.

Jag uppskattar tilläggen och förbättringarna, även om den här versionen inte skiljer sig jättemycket från den tidigare HD-utgåvan. Vilket förmodligen bara är positivt för de allra flesta som är intresserade av spelet. Age of Empires 2: Definitive Edition är samma spel igen, med lite tjusigare smink. Och smartare bönder.

Läs också: Blacksad: Under the Skin – Recensionen

Age of Empires 2: Definitive Edition – Recension Reviewed by on .
4

Utslag

80%
80%
En gedigen remaster som putsar till historiens vingslag en aning.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts