Shenmue III – Recension

Shenmue III – Recension

Shenmue III vinner inga nya fans men för de gamla är det som om tiden stått still.

Det finns cliffhangers, och så finns Shenmue II. 18 år efter det plötsliga slutet fortsätter Yu Suzuki mot alla odds att veckla ut sitt livsprojekt. Alla framsteg som sedan dess gjorts med de öppna spelvärldarna är som bortblåsta, och det ska visa sig vara en av de stora styrkorna hos Shenmue III.

Sedan den rekordlyckade kickstartern för drygt fyra år sedan har Shenmue III titt som tätt gjorts till åtlöje. Och jag håller med: i början såg det verkligen inte bra ut. Det färdiga resultatet är inte heller en teknisk fullträff. Det är stelt och styltig. Karaktärsmodellerna ser ömsom ut som livlösa dockor, ömsom som karikatyrer. Tolkningen av 1987 års Kina är emellertid uppslukande.

Ryo Hazuki har rest från Yokosuka (Shenmue I) via ett myllrande Hongkong (Shenmue II)  till Kinas mest bortglömda avkrokar. Det var här tvåan avslutades, och det är här som trean fortsätter.

Shenmue III kommer inte att snärja många nya fans. Inte för att det är mossigt, utan för att det är nästa kapitel av en pågående berättelse. Lyckligtvis finns remasters av Dreamcast-originalen sedan ett par år tillbaka på Steam, så chansen är större än någonsin att du har historien i färskt minne. Den om Ryos jakt på sin fars mördare Lan Di, på stenspeglar och, förstås, ”sailors”.

Shenmuelunk

Trean inleds i den mycket anspråkslösa byn Bailu tillsammans med Shenhua. Hennes far är förhoppningsvis inte död, men han är försvunnen och sökandet efter sanningen startar bland böljande kullor, spartanska stugor och porlande bäckar.

Att återigen leva Shenmue-lunket – kanske lunkigare än någonsin – i den här moderna ”games as a service”-verkligheten känns snarare befriande än begränsat. Klockan 7 varje morgon ringer Ryos alarm. Han säger godmorgon till Shenhua och påbörjar vandringen ner mot Bailu.

Läs också: Red Dead Redemption 2 – recension

I korthet

Vad är det?

En comeback mot alla odds.

Utvecklare

Ys Net

Utgivare

Deep Silver

Webb

Shenmue.link

Cirkapris

530:-

Pegi

16 år

Testat på

Intel Core i7-7700, Gefore GTX 1080, 16 GB RAM

Kolla även in

Yakuza Kiwami

Den här gubben kallar jag för Miyagi-san eller Miyagi-fan beroende på humör.

Som han själv uttrycker det är ”detektivhatten på” och Ryo frågar efter råskinn och stenhuggare i stela men charmiga dialoger – inte minst med japanskt tal på och med engelska subbar. Vår blåjeanshjälte fyller på anteckningsboken allteftersom med nya ledtrådar, brev och fotografier. Han söker igenom omsorgsfullt dekorerade hus och hittar dolda tempel bortom förtvivlat vackra solrosfält.

Shenmue III är en deckare, men är på samma gång ett beat ’em up. Det gäller att sparra, träna och äta bra för att hålla liv i och utveckla Ryos kung fu-kunnande. Storyn har inte fasansfullt många slagsmål, men om du vill kan du alltid promenera bort till dojon och utmana de lokala förmågorna. Fajtingen är inte bråddjup men en fajtingnoob som jag uppskattar det raka och självklara.

Och bortom en deckare och ett beat ’em up är Shenmue III framför allt en livssimulator. Dag för dag lever du livet som Ryo Hazuki. Alla runtomkring lever också sina liv så det gäller att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Dottern till en stenhuggare säger till exempel att hennes pappa inte kommer hem förrän klockan 8 på kvällen, så då får Ryo vackert spola fram tiden eller, hellre, slå ihjäl den.

Liksom föregångaren har trean en rad sidoaktiviteter att ägna sig åt; qte-arkadspel, fiske, flipperspel, vedhuggning och så vidare. Att tjäna pengar är då och då ett måste, och då fann jag det extra lukrativt att jaga rätt på olika växter att sälja vidare i den mycket anspråkslösa närbutiken.

Shenmue III har ett tempo som inte liknar moderna open world-titlar. Jag skulle inte ens säga att berättelsen tar särskilt stora kliv framåt, för såklart drömmer Suzuki-san redan om Shenmue IV. Det är inte lika häpnadsväckande som originalspelen en gång var, även om spelets andra stora område – en stor stad vid en flodstrand – är en dramatisk scenförvandling. Det är en värdig, finstämd och varm fortsättning på Shenmue II,  och en jag aldrig trodde att jag skulle få. Mot alla odds fortsätter historien, och mot ännu fler odds är jag fast igen.

Läs också: Star Wars Jedi: Fallen Order – recension


MITT LIV SOM RYO HAZUKI
Tre olika grejer att slå ihjäl tiden med.

Leksakssamlaren Ryo
Precis som i föregångaren finns det oräkneliga maskiner att spendera pengar på för billiga plastleksaker. Lite som Kinderägg, men utan den äckliga chokladen.

Botanisten Ryo
Att samla rosor, frukt och andra växtligheter och sälja i set till köpmannen visar sig vara en oväntat bra inkomstkälla. Se till att plocka på dig gratis kartor.

Vedhuggaren Ryo
En del erbjuder Ryo att hugga ved och ber nästan om ursäkt för hur dåligt betalt det är. De har en poäng, och vill du tjäna snabba cash finns det bättre sätt.

Shenmue III – Recension Reviewed by on .
4.05

UTSLAG

81%
81%
Stelt och styltigt, men framför allt varmt och unikt. Historien fortsätter och du måste lyssna.

About The Author

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Related posts