Blacksad: Under the Skin – Recension

Blacksad: Under the Skin – Recension

Blacksad: Under the Skin bjuder på ett engagerande detektivmysterium, tät noir-atmosfär och massor med hårdkokta buggar.

Hur hade världen sett ut om den befolkats av antropomorfiska djur? Enligt deckaräventyret Blacksad: Under the Skin så hade det varit ungefär likadant. Fullt med korruption, intolerans, våld och förtryck. Spelet handlar förvisso om en svart katt, så det är kanske naturligt att han har en sabla otur.

I Pendulo Studios nya äventyr ikläder du dig rollen som den tituläre detektiven, tillika katten, John Blacksad. Studion är förmodligen mest kända för Runaway-spelen, som i ärlighetens namn inte var speciellt bra. Deras senaste äventyr, Yesterday och Yesterday Origins var knappast perfekta, men lite mer intressanta med mer fokus på mörker och mindre på sopig komik.

Blacksad är deras mest hårdkokta spel hittills. Det är en klassisk noir-berättelse där alla är misstänkta, oskyldiga far hemskt illa och godhet straffas av ett korrupt samhälle. Spelet baseras på seriefiguren med samma namn, och det är ganska troget förlagan. Ett centralt tema är till exempel rasism. Färgen på djurens päls är orsak till segregation och våld. Det är ett grepp som påminner om hur Art Spiegelman använde djur för att skildra förintelsen i den mästerliga Maus – där judarna var möss och nazisterna var katter.

Läs också: Shenmue 3 – Recensionen

I korthet:

Vad är det?

Ett berättelsefokuserat äventyrsspel med tät noir-atmosfär.

Utvecklare

Pendulo Studios, YS Interactive

Utgivare

Microids

Webb

microids.com/us/game-blacksad-under-the-skin-us/

Cirkapris

400kr

PEGI

16

Spelat på

Intel Core i5 7600k

GTX 1070

16 GB RAM

Kolla även in

A Case of Distrust

Det hela börjar med en tragedi, och fler ska det bli.

Mjau Noir

Handlingen kretsar kring vad som verkar vara ett självmord. En boxningstränare hänger sig, och en av hans boxare försvinner spårlöst. Ur detta vecklar sig ett intrikat mysterium för dig att nysta i.

Blacksad är en sympatisk huvudperson. Hård när det behövs, men mjuk mot de mjuka. Beroende lite på vilka dialogval du gör, förstås. Det här är ett spel i samma anda som Telltales spel, om än med lite mer interaktivitet än så. Framför allt får du dra slutsatser baserade på ledtrådar du hittat.

Quicktime-sekvenserna är också mer oförlåtande, på gott och ont. Mest ont, tyvärr. Om du misslyckas med ett knapptryck kan du tvingas se om en ganska lång sekvens och höra samma dialoger igen – utan möjlighet att trycka bort dem. I vissa fall är det också lite otydligt exakt när spelet vill att du ska trycka på knappen, vilket gör det ännu mer frustrerande. Särskilt en sekvens där du försöker ta foton i smyg höll på att driva mig till vansinne. Att kontrollerna är tröga och klumpiga i största allmänhet gör inte saken bättre.

Lägg till detta ett rikt smörgåsbord av buggar, och du får ett spel som aktivt lägger krokben för spelaren istället för att låta oss insupa atmosfären och intrigen ifred. Det är synd, för Blacksad är ett engagerande äventyr. Bristen på puts sänker inte spelet totalt, men det får mig att resa ragg och väsa lite för ofta. Ändå klart värt en titt för den som inte kan få nog av skönt jazziga noir-mysterier.

Läs också: Terminator: Resistance – Recensionen

Ingen noir utan rökiga barer.

Blacksad: Under the Skin – Recension Reviewed by on .
3.5

Utslag

70%
70%
Ett intrikat och atmosfäriskt deckarmysterium som tyvärr dras med tekniska brister.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts