Månadens hårdvara del 1: tangentbord, moderkort, headsets, cpu-kylare med mera!

Månadens hårdvara del 1: tangentbord, moderkort, headsets, cpu-kylare med mera!


“Gamingtangentbord med allt vi önskar.”

Logitech G815 & G915

TANGENTBORD
Pris: ca 2 100:- respektive. 2 700:-
Logitech.com

Mekaniska tangentbord med RGB och extrem spelkänsla.

Logitech har nyligen lanserat två nya gamingtangentbord i den övre skolan. G815 Lightsync RGB och G915 Lightspeed RGB är två nästan identiska tangentbord där det senare är trådlöst för maximal frihet, medan den förstnämnda har fördelen att vara USB-ansluten samt att vi här även får USB-genomföring för att enkelt kunna ansluta exempelvis en mus.

Men vi går tillbaka till det som är detsamma hos båda borden, där det mest slående är dess extremt tunna design som bara mäter 22 mm. Här ryms nya högpresterande mekaniska GL-brytare som ger oss en extremt hög precision och prestanda som vi aldrig tidigare upplevt i en så pass låg brytare. För den som önskar så finns dessa dessutom i tre olika modeller: Clicky för ett hörbart klickande, Tactile för en lite tystare feedback och Linear för ett mjukare spelande.

Tangentborden har en stålförstärkt bas med en överliggande del i aluminiumlegering, vilket ger en lätt och samtidigt mycket stabil och tåliga konstruktion. Samtliga tangenter, även de fem G-tangenterna, är oljeavvisande och har utrustats med individuell Lightsync RGB-teknik. Det gör att belysningseffekterna kan drivas av spel eller ljud och skärm med mera och ger en imponerande uppvisning när vi lirar i mörker.

Tangentborden har dedikerade mediakontroller och ett riktigt bra hjul för att hantera och justera volym. Till tidigare nämnda G-tangenter (som används för att bygga egna makron och snabbknappar) finns även tre olika profiler vars inställningar lagras i tangentbordets minne. Detta ger oss totalt femton olika kombinationer. En smart knapp är vidare Logitechs spellägesknapp. När vi trycker in denna inaktiveras de tangenter som vi inte använder i spelen för att undvika feltryckningar.

Det trådlösa G915 kommer sedan med både trådlös, extremt snabb Lighspeed-anslutning (1 ms) men kan även använda blåtand och där också vara ansluten till flera enheter samtidigt. Beroende på hur mycket lull lull vi använder så ger en full laddning oss upp mot 30 timmars spelande. Tar batteriet slut så kan vi fortsätta att spela genom att ansluta den medföljande 1,8 meter långa laddningskabeln, som på cirka tre timmar ger oss ett fullt batteri igen.

All hantering sker via Logitechs trofasta program G-hubb som även samlar övriga G-baserade enheter i ett gemensamt gränssnitt. Dessa två gamingtangentbord är kort och gott några av de bästa vi testat på mycket länge, och det enda vi önskar se framöver vore lite mer ergonomisk eftertanke även på spelsidan.

91 / 93 %

MÅTT (G815/G915): 475 x 150 x 22 mm
VIKT: 1,145 / 1,025 KG
BRYTARE: GL med 45 resp. 50 grams aktiveringskraft
ANTAL PROFILER: 3 G-profiler och 2 ljusprofiler
ANTAL G-KNAPPAR: 5
BELYSNING: Lightsync RGB
ANSLUTNING: USB / Lightspeed & blåtand
ÖVRIGA TANGENTER: Mediekontroller, spelläge, ljus

G915

 

 

 

 

 

G815

 

 

 

 

 


“Stabilt kort för manuellt finlir.”

Asrock X570 Phantom Gaming X

MODERKORT
Pris: ca 4 000 :-
Asrock.com

Asrock bjuder på utmärkt kylning och stabil strömmatning.

Detta är ett moderkort i den lite högre prisnivån som i första hand riktar sig till dig med intresse för manuella inställningar och överklockning. Kortet är i sig enormt välbyggt och också tungt sett till vikten. Detta beror till stor del på den utmärkta kylningen som Asrock placerat över både strömfaser, IO-panel och chip, men framför allt på grund av (eller tack vare, kanske) den massiva, heltäckande kylfläns som ligger mellan PCIe-platserna, och också den stora plåt som fästs på baksidan som hjälper till att ge kortet stabilitet vid användande av massiv kylning eller tunga grafikkort.

Tittar vi på just mittendelen så kommer kortet med tre stålförstärkta PCIe Gen 4 x 16-platser samt två x1-platser. Dessa har gott om utrymme emellan sig och vi kan utan problem köra med (minst) dubbla grafikkort. Asrock har sedan valt att placera kortets tre M2-platser mellan PCIe-slottarna för att på detta sätt dra nytta av kylflänsen. Delvis är det smart med tanke på värmefördelningen. Samtidigt är det även en småkorkad lösning då vi dels inte kan använda M2-enheter med egen kylning. Framför allt blir det minst sagt jobbigt när vi vill byta eller installera en ny M2-enhet eftersom samtliga instickskort måste bort innan kylflänsen kan tas bort, något som förstås är irriterande.

Kortet har åtta SATA 3-anslutningar och en bra blandning av interna USB-anslutningar. När vi kommer till IO-panelen så finns även här gott om USB-portar varav en är en 3.2 Gen 2 typ-C-anslutning. Här finns även dubbla lanbaserade anslutningar på 1 gigabit och en 2,5-gigslösning, vilka kompletteras med en väl godkänd wifi 6-lösning som tillsammans med bra mjukvara ger oss maximal nätverksprestanda med minimal latens.

Slutligen så finner vi även sex ljudportar som drivs av Realteks ALC 1220 och som har stöd för Creative Sound Blaster Cinema 5. Spelljudet är riktigt imponerade med bra surround och lägeshantering. Asrock använder även en separat NE5532-förstärkarkrets för att ge ett anslutet headset extra tryck.

Tack vare kortets passiva kylegenskaper och flera värmesensorer samt gott om PWM-baserade fläktkontroller och smarta 14-fasers strömmatning, får vi här en mycket bra grund för överklockning. Som alltid kommer Asrock med bra programvara för att automatisera detta och det fungerar klockrent på processorsidan. När det däremot kommer till minnesoptimering så behöver vi gå över till manuellt trixande. (Kortet är för övrigt aningen känsligt med minnestyper av minnen, framför allt när vi närmar oss hastigheter på 4 133 MHz och däröver.) Detta tar lite mer tid och det kräver viss förkunskap att matcha spänning med frekvens och CAS-värden, men om du har det så finns här gott om utrymme att kräma ut allt som tredje generationens Ryzen och X570 har att erbjuda.

81 %

FORMAT: ATX
SOCKEL: AM4
MAXIMALT RAM: 128 GB @4 666 MHz+
PCIe x16: 3
M2-PORTAR: 3
NÄTVERK: 2,5 Gbps + 1 Gbps + WiFi6
LJUD: ALC 1220 med Creative Cinema 5
MÅTT: 30,5 x 24,4 cm
CHIPPSET: X570

Asrock X570 Phantom Gaming X

 

 

 

 

 

 

 

 


“Optimal minnesprecision för AMD X570.”

Hyper X HX432C16FB3AK4/32 RGB

RAM-MINNE
Pris: ca 2 400 :-
Hyperxgaming.com

HyperX imponerar stort med lågprofil, snygg ljusintegration och bergfast stabilitet.

Alla som hållit på med datorer under en lägre tid vet att det alltid varit relativt lätt att optimera och överklocka två minnesbanker, men att det alltid varit känsligare med fyra – framför allt när vi ska växla mellan olika plattformar och moderkort. Med dessa minnen från HyperX skulle vi säga att detta problem inte existerar längre. Setet som består av fyra 8 GB-moduler som i grunden körs i 3 200 MHz vid 1,35 volt och ett CAS-värde på 16-18-18 är helt stabila över samtliga moderkort och plattformar vi testat dem på. Minneskortet stödjer XMP för automatisk optimering men erbjuder också en hög grad av personlig optimering. Det sistnämnda beror så klart också på moderkort, men vi kunde i snitt öka frekvensen med ytterligare 15 procent samt minska CAS-värdet till 15-17-17. Med lite finlir kan du nå över 4 000 MHz eller lägre latenser med minimalt strömpåslag. Detta beror delvis på mycket högkvalitativa minneskretsar, men även en effektiv passiv kylning.

I toppen på respektive minne finns en diskret men effektfull RGB-integration som med fördel kan synkroniseras med HyperX NGENUITY-program som också styr övriga HyperX-produkter. Du kan förstås också använda de större moderkortstillverkarnas egna lösningar.

En intressant sidoaspekt kring RGB-hanteringen är att HyperX använder en infraröd synkroniseringsteknik mellan bankerna för att se till att färgskiftningar och effekter blir lika exakta som minnet i övrigt. Ett extra plus även för att minnesbankerna inte är högre än 4,124 cm vilket gör att de passar under i princip alla typer av kylare.

94 %

KAPACITET: 4 x 8 GB
HASTIGHET: DDR4-3 200 MHz
TIMING: 16-18-18@1,35 volt
STORLEK: 133,35 x 41,24 x 7 mm
RGB: Toppmonterad

Hyper X HX432C16FB3AK4/32 RGB

 

 

 

 

 

 

 

 

 


“Med OLED-baserad justering.”

SteelSeries Apex Pro

TANGENTBORD
Pris: ca 2 400 :-
Steelseries.com

Väldesignat tangentbord med justerbara brytare.

Steelseries är ett företag som hela tiden ligger i den absoluta framkanten när det kommer till gamingtillbehör, något detta tangentbord verkligen är ett perfekt exempel på. Bordet har en bas i flygplansklassad aluminium för extrem hållbarhet samtidigt som det är lätt. Det fungerar samtidigt som fäste för det magnetiska, löstagbara och mycket bekväma handlovsstödet.

Ovanpå basplattan så hittar vi en av de mest revolutionerande nyheterna på länge, detta i form av de nya justerbara Omni Point-brytarna. Istället för att helt byta mellan olika typer av brytare så kan varje tangents brytare justeras individuellt. Via en typ av magnetisk lösning kan tangenterna justeras mellan 0,4 och 3,6 mm för att skapa den perfekta tryckkänslan baserat på vad du gör eller vilka spel du lirar.

Efter man justerat går man vidare och finner nästa fina lösning. I den övre högra kanten finns nämligen en liten OLED-display som tillsammans med en knapp och ett rullhjul låter oss hantera det mesta som har med tangentbord och närliggande saker att göra. Detta omfattar bland annat den integrerade belysningen, musikstyrning, byte av profiler med mera. Skärmen fungerar också som en förlängd infoskärm till de spel som körs. Ni som använt Logitechs G-serie känner igen funktionen.

Varje tangent har som sagt integrerad RGB som till fullo kan konfigureras och även synkas med övriga enheter från Steelseries via det utmärkta programmet Engine. Apex Pro ansluts via USB och har även en passthrough – en direktanslutning av annan extern enhet.

När vi så kommer till själva känslan så är vi aningen kluvna. Ett klart plus är de justerbara tangenterna som gör att om vi exempelvis ofta trycker fel på några tangenter i ett spel, kan justera dessa så att de blir extremt tröga för att aktivera medan andra förblir blixtsnabba. Vi kan även få tangenterna helt ljudlösa om detta önskas. Samtidigt känner vi att vi föredrar lösningar där vi helt kan inaktivera tangenter om det behövs, och vi hade även gärna sett en smidigare lösning där alla inställningar synkas och laddas per aktivt spel istället för ett som nu mer manuellt byte. Vi hade även gärna sett att man inkluderat ett par dedikerade makrotangenter. Det är mindre anmärkningar, och överlag är detta ett riktigt toppbord.

88 %

MÅTT: 436,7 x 139,2 x 40,3 mm
VIKT: 0,97 KG
BRYTARE: Omni Point
TRYCKKRAFT: 45 cN
ANTAL G-KNAPPAR: 5
BELYSNING: RGB
ANSLUTNING: USB
ÖVRIGA TANGENTER: OLED-display med tillhörande hjul

SteelSeries Apex Pro

 

 

 

 

 

 


“Virtuellt surroundljud i 7.1.”

Hyper X Cloud Alpha S

HEADSET
Pris: ca 1 400 :-
Hyperxgaming.com

Headset optimerat för gaming.

Detta är, precis som övriga headset i Cloud-serien, ett mycket bekvämt headset med behaglig vaddering runt öron och över huvudet. Vi tycker även om designen på de blå metallfästena, en färg som kommer igen på reglage och även fångas upp i sömmar med mera. Tanken med Cloud Alpha S är att vi ska kunna hantera allt som behövs via öronkåporna eller den lilla kontroller som finns på anslutningskabeln. Det gör att det tyvärr inte medföljer någon programvara för vidare optimering.

Headsetet drivs av ett 50mm-element som via dubbla kammare ska ta fram en bättre och renare ljudseparation; det är också grunden för det virtuella 7.1-ljud som kan aktiveras eller inaktiveras på kontrollen. På vänster kåpa finns även anslutning till den löstagbara och brusreducerande samt böjbara mikrofonen.

Ljudet är rent med godkända lägre toner. Varje kåpa har ett eget reglage där vi kan justera basen i tre nivåer. Tyvärr tillför dessa steg inte så mycket tryck i ljudet som vi hoppats, även om det så klart gör skillnad. Lite samma känsla får vi i med 7.1-funktionen aktiverad. Ljudbilden förändras med mer fokus på mellanregister och höga toner, men den rätta känslan från exempelvis explosioner infinner sig inte alltid.

Det är framför allt i vissa lägen som funktionerna däremot kommer till sin rätta, exempelvis i olika former av videosekvenser i spel, eller i racingspel. Går vi sedan över till musik så märks tydligt att Cloud Alpha S optimerats för spel. Vid musiklyssnande blir ljudbilden allt för platt och saknar den bredd som behövs. Glöm heller inte att stänga av 7.1-ljudet här som annars verkligen förvränger musiken.

Mikrofonen är riktigt bra med tydlig och klar ljudupptagning, och tack vare kontrollern så kan vi enkelt justera ljudnivå eller helt stänga av den om så behövs. Extra plus för en lång anslutningskabel och att headsetet kommer med en enklare, skyddande, ”påse”.

77 %

ELEMENT: 50 mm med neodynamisk magnet
FREKVENSRESPONS: 13Hz-27KHz
IMPEDANS: 65 Ohm
SPL: 99 dB
VIKT: 321 gram
ANSLUTNING: 3,5mm
MIKFROFON: Brusreducerande kondensatormikrofon
FÄRG: Svart med blått

Hyper X Cloud Alpha S

 

 

 

 

 

 

 

 

 


“Stommen för designers.”

Asrock X570 creator

MODERKORT
Pris: ca 6 500 :-
Asrock.com

Moderkort i elitserien med maximal driftsäkerhet och funktionalitet.

Trots att vi årligen testar hundratals moderkort så blir vi många gånger bländade av ett första flashigt intryck och på samma sätt lite avslagna när vi upplever en avsaknad av det visuellt häftiga. Men ordspråket döm inte hunden efter håren gäller även med detta moderkort. Rent visuellt ser det ganska mediokert och trist ut, men efter ett par veckors hårdkörning visar det sig snarare vara en ulv i fårakläder.

X570 Creator är ett ATX-baserat moderkort med en svart- och silverbaserad färgsättning. I dess övre kant hittar vi 14 strömfaser baserade på 60-amperskondensatorer och premiumklassade IR3555M Dr. Mos, som tillsammans ger en extremt jämn strömmatning oavsett belastning och snabba resurssvängningar. Framför dessa finner vi processorsockeln som får godkänt vad gäller överklockning men som framför allt jobbar väl tillsammans med AMD:s programvara för att hela tiden ge maximal prestanda med minimal värmeutveckling och strömförbrukning.

Ytterligare ett steg åt sidan så hittar vi fyra minnesbanker med stöd för upp till 128 gigabyte DDR4@4 666 MHz, och här lyckades vi faktiskt med att köra dubbla minnesbanker i hela 5 GHz. På samma sätt som med processorn är systemet hela tiden helt stabilt eller startar inte alls när vi går över gränsen vilket verkligen underlättar optimering.

Vi fortsätter nedåt och hittar tre stålförstärkta PCIe Gen 4 X16-platser samt tre X1-platser. Dessa är placerade så att vi kan använda dubbla grafikkort som kräver tre kortplatser eller tre grafikkort som kräver dubbla kortplatser. Ovanför den övre X16-slotten finns en av kortets två M2-anslutningar. Tack vare denna placering kommer vi åt och kan byta denna även med grafikkorten på plats. Det tackar vi för.

Platsen har även utrustats med en passiv kylfläns som vi, om vi fördrar en separat kyllösning, enkelt kan ta bort. Även kortets andra M2-plats kommer med passiv kylning men då denna är sammanfogad med X570-chippets kylare så kan vi inte ta bort denna. Till lagring finns här även åtta Sata 3-portar.

Sedan en mycket intressant lösning som verkligen höjer detta kort. Mellan den övre M2-platsen och den övre passiva kylflänsen finns en intern DP-anslutning. Detta kan kanske se lite märkligt ut, men då detta kort kommer med dubbla Thunderbolt 3-portar i IO-panelen så kan vi välja att porta, eller leda om, vårt diskreta grafikkort om detta inte skulle ha en typ-C anslutning för skärmen. Skulle grafikkortet inte heller ha en intern anslutning så kan vi även använda en extern sådan då IO-panelen även har en extern DP in. På detta sätt kan vi välja att seriekoppla upp till tre skärmar med en kabel och en enda anslutning. Ett stort plus!

När vi ändå pratar IO-panel så finns här ytterligare en trevlig sak. Kortet kombinerar nämligen AQUANTIA 10 GB-LAN med Intel Gigabit LAN och Intels Wi-Fi 6 802.11 ax för maximal bandbredd och flexibilitet – eller låg ping i färre ord. Kortet har även ett brett utbud av USB-portar vilket också omfattar en frontmatad USB 3.2 Gen 2 typ-C port.

Vad vore sedan ett kort utan bra ljud? X570 Creator kommer med Realtek ALC1220-ljud med stöd för Purity Sound 4 och separat förstärkare för frontpanelens headsetutgång. Detta skapar förutsättningar för riktigt bra HD-ljud i 7.1.

Sammanfattningsvis imponerar detta kort enormt. X570 Creator är topp fem när det kommer till allsidiga moderkort som fungerar lika bra för extremgamers som mer yrkesfokuserade datoranvändare, och ett klockrent val för dig som kombinerar båda dessa livsstilar, vilket allt fler av oss gör.

94 %

FORMAT: ATX
SOCKEL: AM4
MAXIMALT RAM: 128 GB @4 666 MHz+
PCIe x16: 3
M2-PORTAR: 2
NÄTVERK: 10 Gbps + 1 Gbps + WiFi6
LJUD: ALC 1220 med Purity Sound 4
MÅTT: 30,5 x 24,4 cm
CHIPSET: X570

Asrock X570 creator

 

 

 

 

 

 

 

 


“Extrem kylkapacitet för alla proppar.”

Coolermaster ML360R RGB

VATTENKYLNING
Pris: ca 1 350 :-
Coolermaster.com

Stor, tyst och effektfull vattenkylning.

Om du brukar överklocka din rigg eller har en processor med hög TDP så vet du hur viktig kylning är. Samtidigt vill man inte ha en lösning som låter som ett jetflygplan när fläktarna jobbar maximalt. I både dessa fall är Coolermasters fullstora slutna vattenkylare ML360R RGB svaret.

Detta är en fullstor, sluten vattenkylare som baseras på en radiator som mäter hela 394 x 119 x 27.2 mm, så ett hett (höhö) tips är att kontrollera att ditt chassi har plats för det. På denna sitter tre 120 mm MF120r Argb-fläktar som kombinerar extremt läckra ljuseffekter med ett högt lufttryck för maximal kylprestanda. Radiatorn ansluts med en dubbeltubslösning vilket ger både stabilitet och bibehållen look mellan kyldelen och den på processorn placerade pumpen.

Pumpen, som passar mer eller mindre samtliga AMD- och Intel-baserade socklar förutom Threadripper (det finns tredjepartsadaptrar för den också), är en lågprofilslösning med dubbla kammare för maximal kylfunktion och prestanda. I ovansidan så finns totalt 12 RGB-ledlampor du kan matcha med systemets övriga utrustning.

Installationen av kylaren är enkel, men då kittet även inkluderar en separat fläkt/RGB-kontroller som man ska ansluta alla fläktar till och som sedan ska vidare till moderkortets olika anslutningar, blir det snabbt väldigt mycket kablar som ska gömmas och lite pillande. Själva kontrollern kan sedan fästas på alla metalldelar i chassit och erbjuder faktiskt både programbaserad styrning och manuell dito direkt på kontrollern.

När det sedan kommer till det kanske viktigaste, kylprestanda, slår denna kylare samtliga av de hundratals vattenkylare vi testat sett till den övergripande kylprestandan (och undantaget lösningar med multipla radiatorer). Modellen är visserligen inte tystast av alla enheter vi testat, men även vid full belastning så håller sig ljudnivån (mätt en meter från källan) på under 37 decibel. Det är mer än godkänt. Har du utrymme i ditt chassi och vill ha extremt bra kylning för alla tänkbara ändamål, möjligtvis undantaget Threadripper, ger ML360R RGB dig extrem bra kylning per investerad krona.

88 %

MÅTT: 394 x 119 x 27.2 mm
FLÄKTAR: 3 st Mf120r ARGB
FLÄKTHASTIGHET: 650 – 2 000 RPM
LUFTFLÖDE: 66,7 CFM
SOCKELSTÖD: LGA 2066, LGA 2011-v3, LGA 2011, LGA 1151, LGA 1150, LGA 1156, LGA 1366, LGA 775, AM4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+, FM2, FM1

Coolermaster ML360R RGB

 

 

 

 

 

 

 

 

 


“Ett multifunktionellt headset med dongle.”

Steelseries Arctis 1 wireless

HEADSET
Pris: ca 1 300 :-
Steelseries.com

Perfekt surround med baktung bas.

Detta är ett intressant trådlöst headset som baseras på en trådlös USB-C-dongle du ansluter till datorn, din PS4, Nintendo Switch eller valfri Android-baserad mobil med typ-C anslutning. Donglen kommunicerar sedan via 2.4 GHz-bandet med headsetet för minsta möjliga latens. Lösningen är mycket enkel, men tyvärr är donglen lite väl bred och får inte plats i alla enheter utan måste då anslutas med hjälp av medföljande förlängningskabel. Det tar förstås bort en del av poängen med själva konceptet.

Anslutningen är annars klockren och såväl stabil som blixtsnabb. Headsetet har mycket god komfort med bra vaddering både runt öron och över huvud. På den vänstra kåpan finns en löstagbar Clear Cast-mikrofon med riktigt bra brusreduktion som tydligt fångar upp vår röst och utesluter andra ljud.

På samma kåpa finner vi även andra reglage som mute av mikrofon, volymhantering och en 3,5 mm-anslutning i de lägen där andra alternativ inte fungerar. Ljudet i Arctis 1 wireless är rent och tydligt med en bra surroundlösning där vi får ett klart ljudlandskap och tydlig positionering. Däremot så känns basen, framför allt vid lite högre volymer, aningen tung och nästan oklar, ungefär som när ett högtalarelement håller på att spricka.

Det senare märks framför allt när vi väljer att lyssna på musik. Här blir basen snabbt alltför klen och i vissa lägen, som med mycket basgitarrer eller dylikt, förstörs nästan musiken. I denna prisklass kan vi å andra sidan inte kräva för mycket och som trådlösa gaminglurar är de överlag riktigt trevliga. Vi ska även nämna att batteritiden är helt okej med 20 timmars användning, samt att man delvis kan optimera ljudet efter våra önskemål när en dator används via Steelseries kompletta programlösning.

81 %

ELEMENT: 40 mm
FREKVENSRESPONS: 20Hz-20KHz
IMPEDANS: 32 Ohm
SPL: 98 dB
VIKT: 252 gram
ANSLUTNING: 2,4 GHz trådlöst + 3,5mm
MIKROFON: Brusreducerande mik
FÄRG: Svart

Steelseries Arctis 1 wireless

 

 

 

 

 


“Design och funktion i harmoni.”

Corsair Crystal Series 280X RGB Tempered Glass Micro ATX

CHASSI
Pris: ca 1 700 :-
Corsair.com

Ett av de snyggaste mATX-chassin vi testat.

Beroende på vad för system som vi vill bygga så kan ett chassi vara slutet för att kunna se och följa enskilda komponenter, eller öppet på olika sätt för att i detta fall visa upp riggens samtliga delar. Detta chassi hör med sina tre härdade glasdelar definitivt hemma i den senare kategorin.

Corsair Crystal Series 280X RGB Tempered Glass är tillverkat i material av högsta kvalitet och är anpassat för moderkort på upp till mATX-format. Totalt mäter chassit 280 x 398 x 351 mm vilket gör den aningen kubformad.

Sett framifrån så är två tredjedelar av den vänstra fronten baserad på en glaspanel som har ett par millimeters luftgenomsläpp runtom. Den sista tredjedelen är i mattsvart aluminium, följer chassit hela vägen runt och är tänkt som ett utrymme för att dölja kabeldragningen vilket också är anledningen att inte en hel glassida har använts.

Innanför fronten så finner vi dubbla RGB-fläktar på 120 millimeter som hanterar luftinsug och som ger ett mäktigt utseende framifrån. Går vi till ovansidan så finns även här en glassida som täcker två tredjedelar och som har samma luftgenomsläpp på sidorna. Detta gör att vi här kan placera en vattenkylare på upp till 240 mm.

När vi kommer till insidan så består denna av en stor kammare för moderkort och instickskort. Utrymmet är lättarbetat med en stor utfasning för enkel montering av CPU-kylare. Här finns även tre gummerade genomgångar för kablage. Bakom huvudkammaren finns en mindre dito där ovan nämnda kablar göms. Det är emellertid även här som vårt nätaggregat placeras och detta i lodrätt utförande. Slutligen så finns här även plats för såväl 3,5”- som 2,5”-diskar. Vi avslutar med baksidan som har plats för fyra expansionsplatser.

Det enda vi saknar på chassit är att frontpanelen, som är placerad uppe till höger, inte har någon typ-C anslutning vilket är ett klart minus. Dessutom så kan vissa vattenkylningssystem som använder snabbroterande fläktar bli aningen högljudda.

85 %

MÅTT: 398 x 276 x 351 mm
MAXIMAL GPU-LÄNGD: 300 mm
MAXIMAL PSU-LÄNGD: 180 mm
MAX CPU-KYLARHÖJD: 150 mm
FORMFAKTOR: upp till mATX
VIKT: 7,1 Kg

Corsair Crystal Series 280X RGB Tempered Glass Micro ATX

 

 

 

 

 

 

 

 

 


“Lättviktslurar med stort ljud.”

Plantronics RIG 700HD

HEADSET
Pris: ca 1 300 :-
Plantronics.com

Ett av klassens allra bästa headset.

Plantronics har lång erfarenhet av att ta fram ljudlösningar för olika miljöer och ändamål. Mycket av denna kunskap ligger garanterat bakom detta mycket intressanta headset. Till skillnad från andra av Plantronics trådlösa modeller så är detta ett mycket lätt headset som bara väger 241 gram. Trots den låga vikten så får vi en gedigen och väl genomarbetad modell som med sin kombination av svart och guld ger ett sobert intryck.

Vi ska säga att vi från början befarade att modellen skulle vara känslig då den är väldigt flexibel, faktiskt snudd på plastig i sin konstruktion, men efter veckor av användning så har denna tanke förvandlats till en positiv känsla av närmast extrem komfort och följsamhet. En komfort som blir än mer påtaglig tack vare extremt bekväma kåpor och en bra vadderad huvudbåge.

Enheten ansluts trådlöst med hjälp av en separat mottagare som placeras i datorns USB-port. När det kommer till kontroller så finner vi på den högra kåpan ett reglage för volym och ett reglage som styr balansen mellan kommunikation och ljud. Här finns även en muteknapp för enhetens löstagbara mikrofon, som i sig ger ett tydligt och klart ljud.

På insidan så hittar vi 40 mm-element som tillsammans med stödet för Windows Sonic surround sound ger oss ett ljud som vida överstiger vår förväntan i denna prisklass. Framför allt så återges de höga tonerna och mellanregistret med mycket hög precision. Även basen, som i och för sig kanske inte har den rätta tyngden, är tydlig och blir aldrig ”trött” vid hög ljudnivå.

Detta var för övrigt en av de första lurarna vi testade med just Sonic surround, och det var en klart positiv upplevelse, med tydlig rumsåtergivning och avståndsbedömning som är närmast superb i alla typer av spel. Vi måste även säga att RIG 700HD även håller måttet när det kommer till musik vilket är ett stort plus.

91 %

ELEMENT: 40 mm
FREKVENSRESPONS: 20Hz-20KHz
IMPEDANS: 32 Ohm
SPL: 111 dB
VIKT: 241 gram
ANSLUTNING: trådlöst
MIKFROFON: rundupptagande mik
FÄRG: Svart

Plantronics RIG 700HD

 

 

 

 

 

 

 

 


 

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts