Stortest av sju trådlösa gamingheadset

Stortest av sju trådlösa gamingheadset

Maximal rörelsefrihet med maximalt ljud.

Ett bra headset är mer än bara en möjlighet att höra vad som sker i spelet, det är det redskap du använder för att skaffa dig en fördel gentemot dina motståndare. Med ett bra headset hör du fiender långt innan du kan se dem, och hör vilket håll de smyger sig på dig från. Just avståndsdelen är extremt viktig då du kan särskilja vilka ljud som kommer närmare eller vilka som avlägsnar sig från dig och välja rätt vapen för ändamålet. Ett headset är även grunden för god direktkommunikation med ditt team, där mikrofonen har en direkt avgörande roll i hur väl du och ditt lag kommer att lyckas. Då ett headset ofta sitter på i flera timmar är det även väldigt viktigt att komforten är så god som möjligt.

Läs också: Stortest av sju moderkort


Astro A50

3 120:-
Astrogaming.com

En imponerade lösning men sämre än sin föregångare.

Detta är Astros tredje generation av samma modell och då vi testat de båda föregångarna med gott resultat så hade vi höga förväntningar på detta headset. A50 Wireless består av två delar: en kombinerad laddstation och ställ där den andra delen, headsetet, placeras när det inte används för att alltid vara fulladdat när vi behöver det. Det är således till den undre delen som kablar ansluts, och här kan vi också ansluta kabelbaserade externa ljudkällor.

Headsetet har en lite krånglig placering och måste placeras helt rätt för att ladda, vilket självklart inte är optimalt (det hände flera gånger att de inte laddats när vi skulle använda dem). De ger cirka 14 timmars drift vilket är bra. Själva headsetet placeras över örat och har en mycket god komfort, vilket även gäller den vadderade huvudbågen som bör passa alla huvudformer.

A50 kommunicerar via 5 GHz-bandet för extra låg latens och bästa ljudbild. På insidan finner vi ett 40 mm-element som tillsammans med Astros teknik ger ett riktigt bra, välbalanserat 7.1-ljud. Däremot så tycker vi att föregående modell hade mer tryck i ljudet vid bland annat explosioner. Headset kommer avslutningsvis med en kanonbra, vikbar, brusreducerande mikrofon för kristallklar kommunikation.

72 %


Asus ROG Strix

1 290:-
Asus.se

Headsetens skönheten och odjuret.

Detta headset har funnits med ett par år, och utseende och känsla imponerar inte. I ärlighetens namn påminner det om en Star Wars-kopia från 70-talet med sitt plastiga yttre över bågen och vadderingen kring öronen, för att inte nämna de lite gamerklyschiga orange-röda delarna på kåpornas utsida. Tyvärr känns och andas det plast och prål.

Men när vi sedan tar på headsetet som ansluts antingen via medföljande 2,4 GHz-dongel eller via kabel, är känslan en helt annat och passformen är också perfekt – med både bra tryckavlastning för långa sessioner och en perfekt avvägd huvudkonstruktion. Tack vare att Asus valt att satsa på dubbla antenner är den trådlösa mottagningen också felfri och vi kan röra oss upp emot 15 meter från sändaren.

Vi sparade det bästa till sist – ljudet. Tack vare integrerade 60 mm-element och det virtuella ljudet från Asus Sonic Studio får vi en enormt precis ljudbild där vi hör exakt varifrån våra motståndare kommer och hur långt borta de är. Det är till och med så äkta att vi tittar åt sidan när vi hör hur en bil kör om oss bakifrån eller uppåt när en helikopter flyger förbi. Den enda, tekniska nackdelen vi upplever är mikrofonen. Denna kan enkelt tas bort men är svår att bara vika åt sidan på ett smidigt sätt, vilket är irriterande.

78 %


Corsair VOID PRO

1 299:-
Corsair.com

Grymt ljud men bristfällig mic.

Utseende är så klart en smaksak, men detta är verkligen ett riktigt tjusigt headset, både att titta på och när man bär det på huvudet. Med en kombination av vitt, svart och silver samt en stabil konstruktion ger de ett klart exklusivt intryck som ser dyrare ut än de faktiskt är. Framför allt tycker vi om den lätt framåtböjda huvudbågen som ger en perfekt passform, och som tillsammans med de perfekt vadderade öronkåporna sitter klockrent utan att kännas obekväma. Ett extra plus för det mikrofiberbaserade ytskiktet som minimerar fuktbildning under långa och intensiva sessioner.

Modellen ansluter via 2,4 GHz-bandet och har bra mottagning och minimal latens. På kåpornas sidor finns Corsair-loggan i RBG, och belysningen styr du med företagets I Cue-system. På insidan sitter 50 mm-element som tillsammans med Corsairs programvara levererar äkta Dolby surroundljud i 7.1

Void Pro har en komplett ljudbild med tydlig avstånds- och geografisk ljusplacering. Framför allt upplevs det högre och mellanregistret bra, med tydliga höga toner och röster, medan det lägre spannet inte når samma höjd. På vänster sida finns en vridbar mikrofon som har suverän ljudupptagning men som är väldigt känslig för vilket läge den befinner sig i, och ibland är avstängd trots att den är nedfälld.

83 %


HyperX Cloud Stinger

975:-
Hyperxgaming.com

Perfektionistisk enkelhet.

Hyper X headset skiljer sig lite jämfört med andra, framför allt i att vi kan påverka väldigt lite på ljudet utöver volymen (justeras med ett litet hjul på höger kåpa). Tillsammans med en strömknapp, en mUSB-anslutning för laddning och en löstagbar mikrofon så finns inget mer vi kan justera förutom huvudbygelns längd förstås. Här är allt förinställt hos Hyper X.

Börjar vi med passformen så är detta ett extremt lätt headset på 270 gram som med vadderade kåpor och huvudbåge ger en mycket behaglig passform även under flera timmars spelande. Enheten ansluter via 2,4 GHz och har en snabb och stabil anslutning. Tack vare att Cloud Stinger inte är överlastat med massor av lull-lull ger en full laddning oss dryga 16 timmars drift. Bra!

När vi kommer till ljudet så är detta sett till prisklassen mycket imponerande med klara toner och en tydlig bas. Vi kan visserligen tycka att tyngdpunkten förskjutits lite för mycket åt det dova hållet och vi når inte samma bredd som vissa lyxmodeller, men för denna prisnivå så är vi imponerade. Cloud Stinger bjuder även på en bra rumsuppfattning och tack vare den brusreducerande mikrofonen får vi en felfri kommunikation med våra team. Det vi saknar mest är faktiskt en 3,5 mm-anslutning om batteriet skulle ta slut.

85 %


Lexikon

Känslighet

Enkelt uttryckt kan man säga att känsligheten är ett mått på hur starkt ditt headset spelar. Mätvärdet som används för detta är oftast decibel eller dB. Ju högre värde, desto högre volym per milliwatt som headsetet blir matat med.

Frekvensomfång

Frekvensomfång är det utrymme vi människor normalt kan uppfatta ljud inom. Riktvärdet på detta brukar vara 20 – 20 000 hertz. Omfånget kan skilja sig åt mellan individer men försämras rent generellt i takt med att vi blir äldre. Vissa tillverkare marknadsför att deras headset har ett större frekvensomfång, men likt skyhög dpi är detta något få märker. (Skulle du däremot veta att du har en ökad hörselförmåga åt någon av spektrumets ytterligheter så kan det vara värt att välja headset som stödjer det.) Det finns däremot forskning som visar på att vi delvis kan träna upp vår hörsel att uppfatta ett större spektrum.

Pages: 1 2

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts