Resident Evil – Intensivkurs

Resident Evil – Intensivkurs

Skräckserien som vägrade dö.

1996 hasade sig det första Resident Evil in i våra hjärtan och lade samtidigt grunden för den moderna skräckgenren. Sedan dess har serien förvisso bjudit på flera lågvattenmärken men även flera storartade höjdpunkter, med olika nyanser av skräck och genrehybrider. De flesta delarna i serien som faktiskt är värda att spela har också släppts på pc under åren, så om du vill uppleva lite skräckhistoria har tiden aldrig varit bättre än nu.

Läs också: Resident Evil 2 – recension


Börja här
RESIDENT EVIL 2

Trots att Resident Evil 2-remaken hade 21 års hype att leva upp till lyckades den överträffa alla förväntningar. Originaltvåan från 1998 är en genreklassiker som förfinade ettans styrkor, något som remaken bygger vidare på genom att kombinera dess atmosfär och story med modern speldesign. Resultatet är en nästan perfekt mix av hela seriens bästa stunder som blickar tillbaka utan att kännas föråldrat. Tvärtom känns det som att serien är mer levande död nu än någonsin.


Nya perspektiv
RESIDENT EVIL 7: BIOHAZARD

Resident Evil har till synes dött många gånger, men likt sina zombier kan man aldrig räkna ut serien helt. Efter flera mediokra spel som Resident Evil 6 och Revelations 2 kunde man tro att Capcom tappat stinget, men med Resident Evil 7 motbevisade de oss alla. Med ett nytt förstapersonsperspektiv och en återgång till klaustrofobisk terror blev del sju adrenalinsprutan serien desperat behövde – lika mycket som spelarna behövde nya underkläder efteråt.


Hem ljuva hem
RESIDENT EVIL HD Remaster

Långt, långt innan Resident Evil 2 visste Capcom hur man återupplivar en skräckklassiker. Nyversionen av spelet som kickade igång serien 1996 är nämligen en av de bästa skräcktitlarna någonsin, och ger kalla kårar än idag. Atmosfären är blytung och varje dunkelt hörn av Spencer Mansion får pulsen att skena. Remaken lägger ett fantastisk ytskikt över allt som gjorde originalet fantastiskt och dess moderna skrud har åldrats makalöst väl. Det är förmodligen den mest fasaväckande delen i hela serien.


Till havs
RESIDENT EVIL: REVELATIONS

Efter ett par mer actionbetonade spel var Revelations ett försök att ta serien tillbaka till sina skräckrötter. Resultatet, ursprungligen ett 3DS-spel, var ett förvånansvärt atmosfäriskt äventyr som behöll perspektivet bakom karaktärens axel men återigen försökte skrämma mer än exaltera. De trånga korridorerna på ett kryssningsfartyg passade utmärkt för att terrorisera spelaren, även om storyn var lite för fragmenterad för att fängsla i längden.


Undvik!
RESIDENT EVIL: OPERATION RACCOON CITY

När detta skrivs har Capcom just utannonserat sin co-op-fokuserade spinoff, Project Resistance. Vi hoppas det blir bättre än det här tidigare försöket som med fog kan klassas som en av de mest mediokra och generiska shooters i mannaminne. Operation Raccoon City gör två generafel: det är inte otäckt, det är inte underhållande. Spelet följdes upp av Umbrella Corps som lyckades vara om möjligt ännu sämre. En bedrift i sig.


Pånyttfödelsen
RESIDENT EVIL 4

Resident Evil 4 lade skräcken åt sidan till förmån för betydligt större fokus på action. Borta var statiska kameravinklar och zombier till förmån för muterade spanjorer och quick time events. Det kunde ha blivit seriens död. Istället blev det en obestridlig klassiker tack vare den fantastiska designen som satte en ny standard för actiongenren. Storyn är mer over the top än någonsin – något som självklart är till dess fördel.


Tillsammans är vi starka
RESIDENT EVIL 5

Resident Evil 5 försökte överträffa del fyra på alla sätt. Narrativet är ännu mer överdrivet, fienderna är mer aggressiva, och nu kunde du dessutom spela hela härligheten med en kompis vid din sida. Det hela var inte alls lika lyckat som föregångaren (vilket är snudd på omöjligt att kräva), speciellt inte på egen hand. I co-op blir det dock en betydligt vassare upplevelse, då striderna fortfarande är lika belönande. Ett uselt inventory-system och en (orka!) problematisk skildring av Afrika drar dock ner helheten.


För finsmakaren
RESIDENT EVIL 3: NEMESIS

Efter Resident Evil 2:s återkomst började fansen genast be mer eller mindre snällt om att del tre skulle få samma remake-boost. Nemesis representerade förvisso ingen revolution i serien (det återanvänder rentav många områden och assets från tvåan), men bjöd å andra sidan på en mer intensiv och actionfokuserad upplevelse. Framför allt introducerade det världen för det ikoniska Nemesis-monstret och hans monosyllabiska grymtande catch phrase: ”Stars!”

Läs också: Kolla även in


Konsolknas (du kan leva utan)

RESIDENT EVIL OUTBREAK

Den här multiplayer-spinoffen gick faktiskt inte av för hackor. Spelare kunde ta sig an fem helt nya episoder tillsammans online, men servrarna är tyvärr stängda sedan länge. Fick även en uppföljare där du slåss mot zombifierade elefanter och lejon. Cirkuszombier FTW.

RESIDENT EVIL SURVIVOR

Långt innan Resident Evil 7 tog serien klivet in i förstaperson med betydligt sämre resultat. Survivor är ett värdelöst ljuspistolspel med seriens sämsta manus och röstskådespeleri, och det säger inte lite.

RESIDENT EVIL GAIDEN

Man måste ge cred åt den person som kom på idén att göra en RE-spinoff till Game Boy Color med rollspelsinslag och förstapersonsstrider. Resultatet är ändock inte så barockt som det kan låta, även om spelet blir väldigt repetitivt efter ett tag.

About The Author

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Related posts