Planet Zoo – På gång

Planet Zoo – På gång

Skapa en dräglig tillvaro för dina djur i den mysiga zoomulatorn.

Jag ser hur massvis med människor vandrar mellan mina inhägnader. De tjoar och dricker läsk och har det allmänt trevligt. Plötsligt börjar paniken att sprida sig bland besökarna. Ett antal personer lägger benen på ryggen och flyr hals över huvud. Något är fel i mitt perfekta zoo. Jag finner snart orsaken till skräcken – en förrymd noshörning.

Lyckligtvis (för mina besökare åtminstone) är Planet Zoo ett barnvänligt spel. I Frontiers andra djurparkssimulator, Jurassic World Evolution, så innebar ett förrymt kreatur att folk blev uppätna levande. Men trots att noshörningar är farliga varelser så leder en rymning här mest till upprörda känslor. Det är förstås fortfarande en dålig nyhet för den som vill driva ett framgångsrikt zoo. Prioritet nummer ett under min första stund med Planet Zoo blir att fånga noshörningen.

Uppenbarligen är inte mitt zoo så perfekt som jag trodde att det var. För tillfället saknas det massor med veterinärer. Det är ett problem, för de är extremt viktiga på grund av massor med olika skäl. Bland annat för att det är de som söver ner djur som har rymt, och fraktar tillbaka dem till deras inhägnader. För att råda bot på bristen anställer jag helt enkelt en veterinär och ploppar ner honom i parken. Lätt som en plätt. Mer erfarna veterinärer kräver högre löner, vilket är en av många saker du måste ta hänsyn till i spelet. Jag bestämmer mig således för att pynta för en riktig veteran.

Veterinären skrider genast till verket. Han drar vant fram ett gevär och skjuter en bedövningspil i djurets tjocka hud. Noshörningen försöker springa iväg, men det är för sent. Sömnmedlet gör sitt jobb, och hon faller ihop i en snarkande hög. Veterinären stoppar ner noshörningen i en låda, som sedan magiskt krymper så att han kan bära den. Sedan spatserar han iväg och stoppar tillbaka noshörningen i inhägnaden. Klart! Innan jag återgår till vardagsrutinen måste jag emellertid ta reda på exakt hur hon rymde till att börja med.

Läs också: Humankind – stor artikel om Civ-utmanaren

I korthet

Utvecklare

Frontier Developments

Utgivare

Frontier Developments

Webb

Planetzoogame.com

Release

5 november

Kunnig personal ser till att vardagen i ditt zoo fungerar som den ska.

När jag inspekterar inhägnaden är det ganska uppenbart vad som har gått snett. Det är ett stort, gapande hål i elstängslet. Det enda jag behöver göra är att dra muspekaren över stängslet för att täppa till det. Jag känner mig nöjd med min insats och släpper ut noshörningen ur sin låda. Krisen är över. Gästerna glömmer snart bort att de nyligen sprang för livet, och spatserar glada och uppsluppna bort till noshörningsinhägnaden för att titta på det majestätiska djuret.

Jag förstår varför. På nära håll kan man se hur noshörningen vandrar omkring med en genuin känsla av tyngd och närvaro. Hon känns som en levande varelse när hon lyfter på svansen, viftar med öronen och sniffar i luften. Spelets animatörer tittade på en uppsjö naturdokumentärer, och det märks onekligen. Du kommer att tillbringa mycket tid med att bara sitta och beundra djuren.

Kräsna kreatur

Tyvärr kan jag inte, hur mycket jag än vill, ägna hela dagen åt att glo på noshörningar. Jag har andra problem att lösa! Jag tittar in i en annan inhägnad, där ett gäng antiloper struttar omkring på ett dammigt fält. En av antiloperna heter Maple, och jag upptäcker att hennes välmående snarare är illamående. Djurens hälsa är en av de allra viktigaste aspekterna av Planet Zoo, och kvaliteten på deras inhägnad påverkar väldigt mycket.

Det är ganska uppenbart vad jag behöver göra för att förbättra antilopernas miljö. Ett antal mätare visar att det finns gott om sand, men att det saknas gräs, jord och sten. Alla arter har sina preferenser när det gäller vad för sorts miljö de är bekväma i. Om du vill ge djuren ett drägligt liv behöver du uppfylla de här önskemålen. Så jag börjar strössla ut gräs och stenar, och vips börjar antiloperna må bättre. Jag tar en närmare titt, och beundrar deras fluffiga bakdelar. Pälsteknologin i Planet Zoo är riktigt imponerande.

Vissa djur föredrar snö, och du kan placera det lika enkelt som gräs. I ett varmare klimat kommer däremot snön att smälta snabbt, om du inte använder en maskin som håller snön kall vill säga.

Nu har jag ett par tapirer att ta hand om. Deras miljö är helt okej, med rätt balans i terrängen. Däremot är djuren uttråkade då jag inte gett dem några extra prylar (så som leksaker, matapparater och andra distraktioner) som hjälper till att stimulera dem. Av spelets enorma uppsättning av prylar, så är bara ett fåtal av intresse för tapirerna. De gillar att rota efter föda, så jag placerar en låda som de kan böka runt i. Jag ger dem också en matmaskin, och en ryggkliare som de kan gnugga sig mot.

De här föremålen kan placeras var som helst, men det är alltid bäst att sätta dem nära en observationsplats. På så vis kan dina gäster stå och glo på djuren när de äter och kliar sig, vilket så klart ger dem stort nöje.

Tapirerna behöver en sak till, dock. Vissa arter, som antiloper och Ulf Lundell, gillar öppna landskap. Andra, som tapirerna, föredrar tätare växtlighet. Utbudet av växter är enormt, och jag planterar massor med apträd och hummerkloväxter som hör hemma i det varma sydamerikanska klimat mitt zoo ligger i.

Det finns förstår fler bollar att hålla i luften, men jämfört med mer frenetiska strategispel som Two Point Hospital är jonglerandet i Planet Zoo definitivt hanterbart. Min nästa uppgift blir att rengöra krokodilens utrymme. Framför allt vattnet, som har fått en ganska så motbjudande brun färg. Det är inte bara dåligt för djuren, utan skymmer även sikten för gästerna. Ett filter låter mig se kvaliteten på vattnet, och det lyser illrött på kartan. Med andra ord är detta ett högprioriterat problem.

Läs också: Monster Hunter World: Iceborne – På gång

“Ni ska kalla mig HERR gris.”

Det enda jag behöver göra är ändå att bygga ett reningsverk i närheten av det smutsiga vattnet. Men gästerna blir irriterade om de ser en massa industripumpar som förstör idyllen. Tricket är att försöka placera maskinerna så att dina anställda kan komma åt dem enkelt, samtidigt som de är skymda för gästerna. Ett sätt är att bygga en mur runt pumparna, eller helt enkelt plantera tjocka buskage framför dem. Gästerna är lättkränkta, så det är en konstant kamp att hålla dem glada och nöjda.

Vattnet klarnar och min krokodil tar sig en simtur. En drös gäster tittar hänfört på genom ett fönster som samtidigt ger dem information om arterna. Ju mer du forskar, desto mer fakta dyker upp på skärmarna, vilket gör ditt zoo mer lärorikt. Planet Zoo handlar om att förstå djuren, och därmed ta hand om dem på bästa sätt, snarare än att se på dem som objekt att tjäna pengar på.

Skaffa katt

Jag provar att introducera ett nytt djur till mitt zoo, och betalar 15 000 dollar för en ståtlig bengalisk tiger som heter Farhan. Tydligen är det ett djur som räddats från en säker död som unge.

Diverse saker, som ett djurs uppväxt, påverkar hur stora de blir, hur länge de lever, fertilitet och immunförsvar. Farhan är en stor jäkel, men har bara ett 30-procentigt immunförsvar. Med andra ord blir han sjuk lätt. Mina gäster älskar honom dock förbehållslöst.

Demot är något konstlat, då det uppenbart är konstruerat för att låta mig se många olika spelsystem på kort tid. Men jag är ganska säker på att Planet Zoo kommer äta upp många timmar av mitt liv. Det kombinerar det djupa och fria byggandet från Planet Coaster med några riktigt imponerande bestar. De rör sig, beter sig och låter precis som riktiga djur. Att ta hand om dem verkar ha en del intressanta och engagerande strategiska inslag. Parat med byggande och hanterande av ekonomi kan detta bli Frontiers bästa simulator hittills. 5 november är du välkommen till öppningen!

Andy Kelly

About The Author

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Related posts